Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1999-06-24
English version
 

Torkställning för flugor
  Text och foto: Anders Isberg

Torkställning för bundna flugor
På min torkställning hänger flugorna överskådligt utan att de nylackade huvudena stöter emot bottenplattan

  Under en lång följd av år hade jag alltid samma irriterande problem med var jag skulle göra av nylackade flugor. Problemet var minst med torrflugor, eftersom hacklet som regel hindrade de nylackade huvudena att komma i kontakt med bordet. Men när det gällde streamers, våtflugor, nymfer/flymfer eller tubflugor, försökte jag alltid hänga upp flugan någonstans for att torka. Eller sätta fast den i en korkbit eller något annat som fanns till hands.

  Improvisationerna var legio - men jag blev aldrig riktigt nöjd - eftersom problemet dök upp vid varje nytt bindpass. Särskilt knepigt blev det vid de tillfällen jag band hela serier av flugor och "platserna" började ta slut. Till slut förstod jag att problemet måste lösas en gång för alla och gjorde då den här torkställningen, där jag kan hänga upp mina flugor i krokböjen, så att de nylackade flughuvudena hänger helt fritt utan att stöta emot något. Torkställningen passar dessutom till flugor i alla tänkbara storlekar - från streamers till pyttesmå jassids - och dessutom tillåter konstruktionen att jag kan ta tag i den upprättstående vingen för att flytta en fluga. Men ytterligare en fördel är att träbiten i mitten fungerar som ett handtag, så jag kan flytta eller vrida hela torkställningen efter behov.

  Min torkställning är mycket enkel och lätt att tillverka. Själva ställningen består av två träbitar, som jag sågat från en planka, och där den ena biten är cirka 3 centimeter kortare än den andra. Själv har jag valt teak, men det går bra med vilket träslag som helst. Teakbitarna har jag putsat och rundat av och sedan polerat med teakolja, var efter den upprättstående delen centrerades och skruvades fast underifrån genom bottenplattan med två försänkta skruvar.

  Slutligen bockades de båda hängarna av 2 millimeter grov mässingtråd enligt bilden, och deras ändar trycktes in i förborrade hål där jag lagt lite lim. Höjden på hängarnas placering över bottenplattan valde jag så att även större flugor skulle kunna hänga fritt.

  Under bottenplattan limmade jag fast mjuk, grön filt, för att torkställningen inte skulle kunna repa bordsytan vid de tillfällen jag eventuellt vill sitta och binda vid "finbordet".

  Nålar för tubflugor

  Till tubflugor har jag löst problemet genom att köpa små, smala synålar utan några markerade huvuden i en sybehörsaffär. De är av märket PRYM och finns i 20-förpackning.

  Nålarna sätter jag fast med spetsen i en bit kartong. När tubflugan är färdiglackad, träs den över synålen och får halka ner mot kartongbiten. Den valda nålen är så tunn att även koppartuber med litet hål lätt halkar ner.

  När bindpasset är slut och flugorna har torkat, kan nålarna lätt tas bort och man slipper förvaringsproblemet med den vassa "nåldynan". Nålarna förvarar man lämpligen i en tom filmburk till nästa gång de ska användas.

 Måtten på min torkställning

Bottenplatta: 15x7x1,5 cm.
Stående platta: 12x7x1,5 cm.
Mässingtråd: Två bitar på vardera 22—23 cm av 2 mm grov tråd.
Hängarnas höjd: Hängarna placeras så att även streamers och andra större flugor hänger fritt utan att stöta mot bottenplattan.

 

Text och foto: Anders Isberg © 1996

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: