Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2002-09-01
English version
 

Öring från Åredalen, Indalsälven

Åredalens prickiga skönheter.
Presentation av övre Indalsälven
av Stig Torniainen

  När de sista Gore-Texklädda skidåkarna lämnat skidbackarna i Åre och Duved, då börjar min högsäsong. Då är det dags för flugfiske efter öring i mitt hemvatten.

  Solen är äntligen på väg ner och skuggorna blir längre och längre. Jag har tagit plats vid älven och spanar ut över strömmen efter de första tecknen på vakande öring. Ännu är det lite för tidigt för de skygga storöringarna jag är ute efter att visa sig, men jag har ingen brådska utan tar plats vid strandkanten. Precis utanför mig finns ett stenparti under vattenytan som pressar ihop strömmen och därigenom också samlar ihop de insekter som förs fram av strömmen. En perfekt födoplats för ätande öring. Nu är det bara att vänta på att det ska bli tillräckligt mörkt, som för mig innebär att man inte kan knyta flugan på tafsen utan att hålla den mot himlen eller med hjälp av pannlampa. Då brukar de lite större öringarna komma in på grunt vatten för att äta i skydd av mörkret. Några nattsländor kläcks i strömmen, men än så länge får de vara ifred för öringen.

  Jag tar fram termosen med kaffet och häller upp i kåsan och börjar fundera lite på det här med nattfiske efter öring. Men vänta, stopp, säger den naturromantiske flugfiskaren. Termoskaffe, vad är det? En eld, sotpanna och kokkaffe ska det ju vara.

  Javisst, det stämmer, men nattfisket kräver ju maximalt med mörkerseende, och det vill jag inte förstöra med en eld, i alla fall inte nu.

  Nattfiske skiljer sig en del från att fiska i dagsljus. Det är inte många som fiskar vid den tidpunkten på dygnet. När jag brukar komma till älven har de flesta andra spöfiskarna redan åkt hem och sitter skönt tillbakalutade i TV-soffan, ovetande om vad de missar. Det är inget lätt fiske, det kräver en del av utövaren. Kännedom om strömmen är a och o, man bör veta var fisken har sina ståndplatser och man måste känna till var det är lämpligt att vada.

  Denna kunskap kan man bara erhålla genom att rekognosera fiskeplatsen i dagsljus och att fiska mycket och besöka strömmen under olika väder-och vattenförhållanden.

  En annan viktig sak är att känna sin utrustning. Man måste vara överens med sitt spö och sin lina för i mörkret är det känslan som styr kasten. Att i mörker reda ut trassel på tafsen eller lossa flugan från träd och buskar är bara irriterande. Dessutom är det ett plus att veta var du har de olika flugorna och tafsmaterialet så du slipper tända pannlampan och leta igenom fickorna.

  Pannlampa, som sagt, är praktisk att ha när du behöver extra ledljus. Satsa på en av bra kvalité som är driftsäker. Då slipper du ha med en extra ifall den första slocknar.

  Det finns nog inget mer spännande fiske än att fiska på natten. När man inte kan använda synen fullt ut skärps de andra sinnena, ljud och dofter blir mycket tydligare. Då existerar bara mörkret, jag, strömmen och öringen. När man står vid strömmen och lägger ut kastet mot en vakande öring och plötsligt känner man det våldsamma hugget. Man lyfter spöet och sekunden efter tjuter rullen och linan försvinner ut i mörkret. Finns det något härligare känsla?

Öring i gräset

  Övre Indalsälven

  Den övre delen av Indalsälven som rinner genom Åre är oreglerad och erbjuder ett utmärkt öringfiske. Här finns allt från strida strömmar till mer lugnflytande partier och stora sjöar. Öringen behöver en miljö som erbjuder djup och skugga för vila och skydd, men också de grunda solbelysta strömpartierna där insekter kläcks och öringen kan söka sin föda. Kort sagt, alla förutsättningar för att öringen ska trivas och att man som flugfiskare ska kunna hitta sitt eget favoritställe.

  Vanligtvis är inte trängseln stor efter älven, även om det under semestertid kan bli lite trångt på de mer populära sträckorna, men som sagt, det är lätt att hitta egna ställen.

  I den övre delen av älven är det tillåtet att fiska i sex fiskevårdsområden, vilket också innebär sex olika fiskekort. Detta är till nackdel för den som besöker älven och vill prova flera områden. Önskvärt vore ett fiskekort som gäller i hela älven.

  Här följer en kort beskrivning av älvens strömmar och sjöar.

(Om ni vill se karta över det beskrivna området gå till Lantmäteriets websajt och kolla in deras digitala översiktskartor. Sök på ort: Ånn, Duved eller Åre)

  Älven tar sin början vid utloppet ur Ånnsjön och Landverksströmmen, som inte är upplåten för fiske. Lite längre ner ligger Tångböleströmmen som dock är upplåten för sportfiske de sista 2,5 kilometerna, på den västra sidan, ner till Gevsjön. En fiskekortsautomat finns vid vägen i Tångböle. Gevsjön är främst en sjö för pimpelfiske efter röding. Vill man fiska där sommartid bör man ha tillgång till båt eller kanot.

  Utloppet ur sjön, Gevsjöströmmen, är en populär fiskeplats där det ibland kan bli trångt om utrymmet. Att den är populär märks, tyvärr, på allt skräp som lämnas kvar utefter stranden och runt alla eldstäder. Det är märkligt att det ska vara så svårt att ta med sig sitt skräp hem. I själva utloppet ur sjön fångas årligen kilosöringar och varma sommarnätter kan också rödingstim komma för att kalasa på sländkläckningarna, medan man i strömmen enbart fångar öring. Det går en skogsväg fram till utloppet och där finns också en fiskekortsautomat längs stigen ner till sjön. Det är bara den översta delen, ca 2 km på den östra sidan, som är öppet för fiske. Här gäller Åre fsf´s fiskekort.

  Strömmen mynnar ut i den fiskrika Bodsjön och vidare till Tännsjön. Ingen av dessa sjöar eller emellanliggande strömmar är upplåtna för fiske. Efter att vattenmassorna kastat sig utför den natursköna Tännforsen, med en fallhöjd på 37 m, har vi kommit till Öster-Noren. Här gäller Norensjöarnas fvof´s fiskekort. Denna sjö samlar upp vattnet innan det är dags för nästa ström, Norängströmmen. Den övre delen av strömmen är också en populär fiskeplats, här kan det ibland bli trångt. Vill man fiska lite mer ostört så räcker det att gå några undra meter nedströms. Denna ström är cirka två km lång och bjuder på ett fint öringfiske.
Det finns en fiskekortsautomat i anslutning till parkeringsplatsen i Lövsta.

  När sedan älven mynnar ut i en stor hölja byter den namn till Duvedsälven och här gäller Duveds fvf´s fiskekort. Sträckan börjar som sagt med en stor hölja och övergår till ett parti med snabbare ström ner till Staabron. Strömfåran går på den västra sidan, längs golfbanan, varför det är mest lämpligt att fiska från denna sida. Var dock uppmärksam på flygande golfbollar och att man inte stör spelet. Området runt bron är ett annat populärt ställe, pga närheten till vägen och parkeringsmöjligheter. Strömmen fortsätter sen österut genom Duved. Här är det lätt att utforska älven från den norra sidan, medan södra sidan är svår att komma åt då vägen dit är bommad. Fast det innebär att den som är beredd att gå några kilometer får fiska ostört. Älvens karaktär här består av ganska snabbt rinnande vatten med enstaka forsar.

  Duvedsälven avslutas vid Tegeforsen.. Fisket nedanför Tegeforsen är också lättillgängligt och populärt. Men gör man som på andra ställen går lite nedströms får man fiska ensam. Dessutom erbjuds man en otroligt vacker vy med Åreskutan nedströms och Mullfjället bakom ryggen. Här gäller för övrigt samma fiskekort som i Gevsjöströmmen. Nu är vi framme vid Åresjön. Här bör man hyra båt eller kanot om man vill prova fisket i sjön. Uthyrning finns vid Åre-camping. Då finns chansen att få både öring och röding.

  Åresjön övergår sedan till den berömda Brattlandsströmmen. Till denna ström kan man bara köpa dagskort om man bor på campingen eller vandrarhemmet i Brattland, annars måste man köpa årskort. Denna sträcka inleds med en lång slakström för att sedan övergå till omväxlande forsar och lugnare strömmar. Hela sträckan är lätt att nå då det finns möjlighet att åka bil ända fram till strömmen vid flera ställen. Tyvärr brukar vägen som går längs den södra delen oftast vara bommad.

  Efter ca 3 km byter älven namn igen till Undersåkersälven och ett nytt fiskevattensområde tar vid, Undersåkersälvens fvo. Denna del av älven är till stor del bred, djup och lugnflytande, med enstaka strömkoncentrationer. Om man tycker att älven ser svårfiskad ut finns det båtar att hyra vid Vällistegården i Undersåker.

  Kortsträckan avslutas naturligt vid det välbesökta Ristafallet. Nedanför fallet följer flera våldsamma forsar. Dessa forsar utgör vandringshinder för bl.a. harr, sik och gädda som det finns gott om där.

  Fakta

  Fiskekort finns att köpa på de flesta bensinmackar i området, på turistanläggningar och på turistbyrån i Åre. Turistbyrån säljer även en utmärkt fiskevattenskarta, med markerade fiskekortsgränser, fiskekortsförsäljare o.dyl.
En annan lämplig karta för att utforska området är Gröna Kartan Åre 192D.

  Övrigt fiske

  Området erbjuder också många andra fiskemöjligheter.
Uppe i Ullådalen, i Åre, finns flera tjärnar med röding och öring, som nås efter några kilometers vandring.
I skidområdet Björnen, öster om Åre, ligger Fröåtjärn. Här bjuds man också på en fin utsikt mot Åreskutan.
Edsåsdalen, som är med i Drömfiske Jämtland, har också ett antal sjöar och den lättillgängliga Henån.
Söder om Undersåker ligger Fångåmon. Här finns en fiskecamp som kan tipsa om alla fiskemöjligheter i Håckrenområdet och runt Ottsjö.

Stig Torniainen 2001 ©
http://flugfiske-stig.blogspot.se/

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: