Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2002-09-14
English version
 

Några annorlunda flugfiskar
Ett alternativ till mete

Text: David Norberg

  De flesta flugfiskare fiskar efter fettfeneförsedd fisk men nu skall jag berätta om ett som jag tycker är mycket mer tilldragande fiske, fiske efter vitfisk. Jag brukar fiska i Svartån som har sitt utflöde i Hjälmaren vid Örebro. Där så fiskar jag under sommarmånaderna nästan varje dag som ges och under de kallare månaderna så fiskar jag ungefär någon gång i veckan.

  Bytet i form av fisk består mest utav mört, braxen och löja, har även fått fångster såsom färna, id och björkna.

  Utrustning:

  Några särskilda krav på avancerad utrustning är det inte. Fiska med eran befintliga utrustning och om ni fastnar för det så skaffa er ett något lättare i klass 3 eller 4.

  Jag använder ett spö som är 6 fot långt för lina 4 vid namn Earth, stream and fly. Med det så kan jag presentera små torrflugor och nymfer. Spöt klarar av att rolla i trängda lägen och kastar även lite längre med tyngre flugor om så behövs. Rullen som jag använder till spöt är av storspolemodell, någon större vikt vid rullens kvalité och broms bör ej läggas då dessa fiskar inte ofta blir särskilt stora. Men om man krokar en stor braxen så kan man med lätt utrustning räkna med att behöva använda rullens broms. En med andra ord perfekt utrustning för de mindre fiskarna såsom mört och löja.

  Den andra utrustningen jag använder är ett niofots Scierra spö klass 6. Det spöt brukar jag använda till mitt fiske efter braxen, färna och id. Detta räknar jag också som mitt abborrspö eftersom att abborre är en fisk man ofta får när man fiskar braxen och andra vitfiskar. Den sistnämnda kan även ta över fisket helt vid stilla sommarkvällar. Till detta spö använder jag en RT Dynadisc med en flytande klumpsexa. Till vissas förvåning använder jag alltid flytlina. Hellre använder jag mig av en snabbsjunkande tafs eller extremt snabbsjunkande flugor när jag fiskar vid botten. En sjunklina kan vara krångligt att hantera och kan leda till att man fastnar i grenar och dylikt på botten. Det i sin tur kan leda till oönskade vredesutbrott över trasig coating på linan. Därför undviker jag helst sjunklinor.

  Flugor:

  Flugorna som används behöver inte alls vara komplicerade. De flesta som jag använder mig utav är några enkla nymfer och torrflugor i olika storlekar, även fantasiskapelser med rörliga material såsom marabou finns i asken. Om det nu är någon som undrar över exakt vilka flugor jag har i asken så kan jag berätta att jag har superpuppor i stl. 12 och 14. Haröron i stl. 8, 10, 12, 14. Myror i stl. 12 och 14. Bruna, olive och svarta nymfer i stl 8, 10, 12, och 14. Streaking caddis i stl. 8, 10 och 12. Samt några fantasi streamers med marabou som huvudämne i stl. 6, 8, 10 och 12. Med denna uppsättning är du beredd på allt!

  Teknik:

  Den enklaste möjliga presentera din fluga på olika djup i olika hastigheter och var beredd på små pill på flugan till rejäla hugg. Fiska på diverse vegetationstäta platser men prova gärna även på frivatten. Den största braxen jag har tagit tog på en olive nymf i stl. 8 en bra bit utanför vassen och den största Färnan jag har tagit tog på en streaking caddis på ett spikrakt kast som nästan nuddade vassstråna.

  Så åk ut och fiska i era hemmavatten nära er, där finns säkert stor braxen och andra vitfiskar.

David Norberg © 2002-09-11

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: