Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-05-21
English version
 

Vildsinnt Fiske
- On tour 12/5 2004! -

  Vädret hade varit underbart en längre tid, inte ett regnmoln på himmelen på fjorton dagar, termometern hade parkerat sig på drygt +10 grader C, allting var som upplagt för att testa ett nytt vatten. För vårfloden var väl på nedgång?

  För att vara på den säkra sidan ringde jag dagen innan och berättade att vi tänkte komma till Klintforsåns Övre FVO för att göra ett reportage till vår Internetportal. Killen jag talade med blev väldigt exalterad när han hörde att vi tänkte komma, han berättade glatt och villigt var största chansen att få närkontakt med öringen var, att vattnet var på kraftig nedgång och att det redan dragits upp en hel del fisk var han även väldigt snabb att poängtera.

  Morgonen kom efter en plågsam natt, ty jag får liksom barnen på natten innan julaftonen alltför mycket längtan i kroppen för att helt kunna sluta mina ögon och somna in i ro, och allt såg ut att bli en trevlig resa.

  När jag tittade upp på himmelen kunde jag dock konstatera att den bytt skepnad från det vanliga klarblå till en väldigt mörkgrå nyans, nåväl tänkte jag skam den som ger sig. Jag gnuggade den sista sömnen ur ögonen och kisade på den digitala inne/ute termometern som ligger på nattduksbordet just för sådana här resors skull,  -5 grader C. Min gamla skolfröken sade till oss det där med väder och kläder.. Jag skulle vilja diskutera det med henne mellan fyra ögon någon gång.

  Nåväl, jag sökte genast fram alla kläder som var på väg i förrådet för sommarförvaring innan jag kokade kaffe och finslipade det sista på utrustningen.

  Väl framme vid ån hade vi kört 5 mil genom ömsom hagelbyar, spöregn och snömodd. Men det sista som överger en är hoppet, så vi promenerade och läste en sträcka på ungefär 1 km. det första vi kunde konstatera var att det var extremt högt vatten, minst 1,5 meter över normalvattenföringen och att vattnet formligen hade hög fart.

  Jag testade en försänkt en "Nalle Puh", men trots att den var försänkt så hade jag problem att få ned den på lämpligt djup.

  Nu var goda råd dyra, jag vände ut och in på alla fluglådor, vägde noggrant upp och kämpade med mitt inte alltför bra minne att på något sätt hitta den fluga som på något sätt skulle ta sig ned genom den strida strömmen. Efter 3 timmar experimenterande med blyhagel och olika flugor gav vi så småningom upp för att söka oss till någon gäddtjärn istället.

  Valet blev Stöversjön, en sjö helt omgärdad av gungfly som således är tämligen svårfiskad under sommaren, här var dock isen under själva gungflyn kvar så det var bara att trava på.

  Vi hann inte vara där i mer än 10 minuter innan första gäddan landades, den var inte stor men trots det var det årets fösta gädda och förhoppningar fanns på att det skulle bli den sista tagen i hagel. Ytterligare tre gäddor landades, dock inte i hagel, utan i regn. Den femte och sista gäddan högg i regn och landades i snöstorm.

Jörgen Vidmark 2004 ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: