Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2004-12-12
English version
 

LE Kläckande fjädermygga CdC
Upphovsman: Leif Ehnström

LE kläckande fjädermygga CdC, foto Leif Ehnström 2004 ©

  En av få insekter som kläcker under hela säsongen är fjädermyggan. Man kan finna den från tidig vår till sen höst. Färgen varierar med art och vatten, men generellt kan man säga att svart, grå, brun, mörkgrön och mörkt röd finns i så många vattendrag att det kan löna sig att ha några myggpuppor i åtminstone någon av dessa färger i sin flugask.

  Storleken varierar kraftigt från ca 15 mm ner till bara ett par. Från krokstorlek 12 och till 18 kan vara en måttstock. Tänk på att det är svårare att kroka fisken på en liten krok, så välj krok med stort krokgap eller gå upp en eller ett par storlekar.

När puppan kläcker hänger den ofta i vattenytan och försöker få fram vingarna. Flugan ska därför oftast fiskas i ytan eller strax under. I och för sig förflyttar sig puppan från botten till ytan, så det gör inte så mycket om den sjunker, men den blir betydligt svårare att hålla koll på då.

  Min kläckare ska efterlikna en puppa som just fått ut vingarna men ännu inte kommit iväg. Jag tror att fisken uppmärksammar detta för tillslagen är ofta mycket plötsliga och kraftiga.

  Den är enkel att konvertera puppan till en variant på Klinkhamer om man vill ha en kläckare av dagslända eller nattslända i stället för en myggpuppa. Ta bort den lilla stjärten bara. CdC-benen gör att flugan ligger i ytan med bara vingen ovan vattnet.

Mönsterbeskrivning:

Krok: M80250 #12-18 eller motsvarande
Stjärt: En liten kort bunt vit marabou
Bindtråd: Svart
Kropp: Gås- eller kalkonbiot
Thorax: CdC + polycelon
Ben: Från Thorax
Vinganlag: CdC

Bindbeskrivning:

1. Fäst bindtråden och bind in några fibrer från en vit maraboufjäder. Längden spelar ingen roll för den klipps till rätt storlek senare. Rotänden av marabouherlen binds in längs krokskaftet och blir ett underlag för kroppsmaterialet.Bind också in en gås- eller kalkonbiot i önskad färg. Whiting har en variant av tillräckligt god kvalitet och längd. Vissa fjädermyggor har platta kroppar och vill man kan man bredda krokskaftet med ett par bitar nylonlina.

Steg 1. Leif Ehnström © 2004

 

2. Linda bioten över krokskaftet och fäst ungefär på mitten. Fäst där in en bit svart polycelon ca 15 mm lång, 1,5 mm tjock och 3 mm bred. Klipp upp den på mitten (den ska föras över framkroppen på var sida om "vingen" senare)

.Steg 2. Leif Ehnström © 2004

 

3. Gör en bindtrådsögla och spinn in en CdC-fjäder (dunfärgad). Linda CdC:n fram över framkroppen och för spröten bakåt under lindningen. Bind in en bunt CdC framför thorax.

Steg 3. Leif Ehnström © 2004

 

4. Håll "vingen" rakt upp och för fram polycelonet på var sida om denna och bind ner vid krokögat.

Steg 4. Leif Ehnström © 2004

 

5. Klipp av överflödigt polycelon, ansa "vingen" och "benen". Lacka försiktigt bindtrådshuvudet så att inte lacket sugs upp av CdC-herlen.

Färdig fluga, Leif Ehnström © 2004

 

Kommentarer: Om man klipper upp mindre av polycelonet kan vingen fås att stå snett fram över krokögat vilket ger puppan en annan ställning i vattnet. Den lilla gältofsen vid puppans huvud kan bindas in av en liten vit CdC-fjäder om man önskar det, men jag tror den är överflödig och har valt bort den. Jag har inte märkt att fisken brytt sig särskilt mycket heller.

Text & foto: Leif Ehnström © 2004

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: