Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2005-04-29
English version
 

Havsöringsfiske i norra Bohuslän
Av Jonas Johansson

  När dagarna blir ljusare känner man att våren är i antågande och därmed också havsöringspremiären. Minnen från tidigare fiskeresor fyller mig med välbehag och längtan ut till kusten. Det finns en idyll som jag tillsammans med mina fiskebröder alltid återvänder till. Några dagar i början av av maj, är det självklara valet för oss en plats i norra Bohuslän.

  Daftö camping, beläget ca 5 km utanför Strömstad är ett perfekt basläger att åka till om man vill uppleva ett spännande fiske efter havsöring. Med bil tar man sig snabbt ut till öarna Tjärnö, Saltö och Råssö. Naturen där är mycket vacker och erbjuder många fina fiskeplatser: Gott om havsvikar och sund med varierande bottnar och växlighet, långsträckta stränder med tångbälten, m a o idealiskt för vårfisket!

  Omslag till högtryck gynnsamt

  Havsöringsfisket kan vara frustrerande och det är ofta små förändringar i väder och vind som styr fiskelyckan. Ett litet väderomslag kan sätta igång havsöringen. Har det t ex varit mulet och lite kallt så kan ett uppsprickande väder med sol göra havsöringen aktiv.

  Det optimala förhållandet är om man befinner sig på plats när kyla ersätts av högtryck, vilket är det absolut bästa utgångsläget för ett framgångsrikt fiske.

  Men vädrets makter styr och ofta är en fiskeresa planerad. Man har några få dagar på sig och det gäller det att lägga upp fisket på ett bra sätt.

Jonas vid grundområde
Jonas vid grundområde

  Vegetationsrika stränder

  Under vårfisket påträffar man ofta havsöringen på grunt vatten. Redan ett stenkast från stugbyn finner man ett sund med en långsträckt strand, grunt vatten med tångruskor.

  Vid den här typen av grunda vatten är havsöringen ganska lätt att upptäcka genom virvlar och plogvågor i ytan. Jag minns en situation då havsöringarna patrullerade fram och tillbaka inom kasthåll från stranden. Helt klart var de aktiva, men totalt ointresserade av våra flugor. Det var oerhört spännande, men milt sagt frustrerande. Flugaskarna öppnades ideligen och nya flugor knöts av och på, men utan något som helst resultat.

Lyckat västkustfiske

  Jag stod "utvadad" några meter när min kamrat utbrast att det kryllade av tångräkor. När jag tittade ner, såg jag att de simmade omkring bland vegetationen. Havsöringen var förmodligen selektiv på just tångräkor och ville inte veta av våra skapelser.

  Den vinnande flugan den gången blev en grå räkimitation av spunnet rävhår som gav utdelning nästan omedelbart. Efter en hård kamp kunde fisken, som var en en fin havsöring på drygt två kilo, håvas in.

  Den grå räkan räddade vår dag och den fick flera havsöringar på sitt samvete. Sedan dess har jag alltid några grå räkimitationer i flugasken. Tångräkor uppehåller sig främst i tångbältena längs de vegetationsrika stränderna och är en viktig föda för havsöringen.

  Var flexibel och prova olika platser

  Det gäller att vara aktiv och testa olika fiskeplatser. Fisket kan vara trögt i en havsvik och visa sig vara lyckosamt i en annan. Mycket beror på hur vinden ligger på och tillgången på föda för fisken. Chansen att få en havsöring finns under hela dagen, men ett tips är att åka runt och prova sig fram.

  Vid ebb och flod bildas strömdrag runt broar och sund vilka stundtals kan innebära ett fint havsöringsfiske. Ett exempel på en plats som kan erbjuda ett mycket bra havsöringsfiske är vid Råssöbron. Där kan det skifta snabbt mellan hög- och lågvatten. När vattenståndet nått sin lägsta punkt gäller det att plocka fram utrustningen, för det är vid denna tidpunkt som fisket brukar vara som bäst.

  Våren -04 hade vi ett enormt givande fiske där. Vi kom dit då vattenståndet var på väg att sjunka och plötsligt blev det full aktivitet och jagande fisk syntes slå i ytan. Det var som att trycka på en knapp. Huggen kom tätt och intensivt. Under några timmar var fisket sannlöst bra och jag minns att vi var totalt fem fiskare i området, två på land och tre i flytringar. Ofta drillade flera av oss havsöring samtidigt. I solens sken kunde vi se mängder av småspigg simma omkring och havsöringarna hade munnen fulla av dem. Det var speciellt 3 flugor som gick särskilt bra: Kaninswingern, Magnus och White Strip.

  Efter ett lyckosamt fiske åkte vi hem, men bara för att lite senare på dagen återvända när vattennivån plötsligt hade börjat stiga. Det som tidigare varit rena fiskeparadiset var plötsligt stendött. De jagande havsöringarna syntes inte till och under de resterande dagarna på fiskeresan förblev vattennivån hög.
Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

  Val av flugor

  Här vill jag berätta om några flugor som jag alltid återkommer till. Oftast fiskar jag med flugor i storlekarna 10, 8 och 6. Det är bra att variera storlek och tempo vid hemtagning av flugan. Under vissa perioder fungerar en mer långsam hemtagning av flugan och i nästa stund kan det vara lyckosamt att öka tempot vid intagningen.

  Rena attraktionsflugor i starkare färger förknippas ofta med det tidiga fisket och visst fungerar de många gånger. Men glöm inte att även ha med några naturtrogna också. Är vattnet klart bör man börja med lite mer diskreta färger. Om jag var tvungen att välja ett flugmönster för hela havsöringssäsongen så skulle jag utan att tveka välja flugan "Magnus"
Den flugan har gett havsöring i alla möjliga fiskesituationer och är verkligen en bra basfluga att knyta på tafsen. Mickey Finn har också fungerat bra under det tidiga vårfisket.
Borstiga räkimitationer i färger som rött och orange samt även mer naturtrogna färger är gångbara under vårfisket.

  Borstmask förekommer under hela våren och lektiden varierar beroende på art. Ibland svärmar borstmasken och havsöringarna kan bli som besatta.
Man bör därför vara utrustad med någon typ av borstmaskimitation i asken. Kaninswingern är en bra allroundfluga och speciellt effektiv när havsöringen äter borstmask. Just färgkombinationen lila och brunt har visat sig fungera speciellt bra. Jag kan även rekommendera en vit fluga, typ Wolly bugger eller Zonker, för just en vit fluga verkar ibland ha en oemotståndlig lockelse på havsöringen.

  Ta Dig gärna tid att studera miljön vid vattnet och försök att titta efter vilka av havets invånare som figurerar på platsen. Det kan ge en hint om vad havsöringens inriktning är och vad du kan testa att knyta på tafsen.

Öring tagen på Kaninswingern
Öring tagen på Kaninswingern

  Bra att tänka på

  Ska man bege sig ut på en vårfiskeresa så är det en fördel att ta med sig varma kläder. Man blir snabbt kall av att stå vid vattnet den årstiden. Vadare är att rekommendera eftersom det många gånger är besvärligt att fiska från stranden när det är mycket tång och annan vegetation. Ofta räcker det med att försiktigt vada ut några meter, så man kommer förbi de besvärligaste partierna.

  Flytlina och ett spö i klass 6-7 är lagom. Ett hett tips är att ta med sig en långskaftad håv för den kommer garanterat till användning när man fiskar bland en massa tång o d Man kan lätt hamna i en besvärlig situation när man drillar en ilsken havsöring och ska försöka lirka in den mellan tångruskorna den sista kritiska biten. En sådan håv har varit guld värd många gånger.

  Flytring kan komma till pass i vissa områden där det är svårt att ta sig fram till stranden p g a sumpig mark. Den har fördelar eftersom man på ett effektivt sätt når ut till fisken och kan kasta obehindrat.

  Fakta om Daftö camping:

  Vid havet och bara 5 kilometer söder om den lilla vackra kuststaden Strömstad hittar du Daftö FerieCenter, en modern semesteranläggning. På Daftö är det öppet hela året. Du bor bekvämt i husvagn, tält eller i en av de välutrustade stugorna.
För den som så önskar, finns det möjlighet att hyra bil i Strömstad.

För mer info om Daftö camping gå in på: www.dafto.nu

 

  Ett halvt dussin slitvargar:

White Strip

Krok: Streamerkrok strl 8-6
Tråd: Vit uni-cord.
Vinge: Vit kaninstrip, över några strån angel hair i färgen damsel blue.
Dubbing: Vit ice-dubb i färgen pearl.
Ribb: Oval silvertinsel
Fronthackel: Metz soft hackel eller vitt hönshackel.
Ögon: Kulögon i silver

En vit fluga bör finnas i asken. Denna pulserar fint och ger mycket liv ifrån sig.

 

Magnus

Flugan Magnus

Krok: Streamerkrok strl 10-6
Tråd: Vit uni-cord
Sjärt: Två grizzly hackelfjädrar
Ribb: Tunn koppartinsel
Dubbing: Haröredubbing
Kroppshackel: Grizzly höns- eller tupphackel
Fronthackel: Grizzly, gärna ett hönshackel.
Ögon: Röda eller hot orange kulögon

En måstefluga! Fungerar under hela säsongen

 

Polar Magnus

Krok: Streamerkrok strl 8-6
Tråd: vit uni-cord
Sjärt: Grizzly marabou
Ribb: Oval guldtinsel
Dubbing: Ice-dubb i färgen pearlblue
Kroppshackel: Grizzly tupphackel.
Fronthackel: Rosafärgat hackel, teal eller hönshackel.
Ögon: Silverfärgade kulögon

En fin fluga som fungerar bra när vattnet är kallt.

 

Grå räka

Krok: TMC 200R i strl 10-6
Tråd: Vit uni-cord
Sjärt: Vit bucktail
Underkropp: Ice-dub i färgen callibaetis
Kropp: Rävhår som spinns i dubingsnurra och sedan borstas ut. Använd en dubbingnål och peta fram lite av ice-dubben under.
Ryggsköld: Vit bucktail
Ribb: Tunn fiskelina
Ögon: Svart amnesialina som bränns till ögon. Binds in baktill på kroken.

Immiterar en tångräka. En måstefluga när man fiskar på grunt vatten vid de vegitationsrika stränderna

 

Kaninswinger brown/purple

Kaninswinger brown/purple

Krok: Streamerkrok strl 8-6
Tråd: Svart
Sjärt: Brun kaninstrip
Ribb: Oval guldtinsel
Dubbing: Ice-dub purple
Vinge: Brun kaninstrip m, som endast binds in framtill.
Fronthackel: Brunt hönshackel.
Huvud: Kan med fördel förses med ett guldhuvud.

Denna färgkombination på kaninswingern har visat sig vara mycket effektiv då borstmasken svärmar.

 

Mickey Finn

Mikey Finn

Krok: Streamerkrok strl 10-6
Tråd: Svart
Ribb: Oval silvertinsel
Kropp: Flat silvertinsel
Vinge: Först gult, sedan rött och ovanpå gult hår. Använd gärna hår från rävsvans..
Ögon: Kan förses med silverfärgade kulkedjeögon

En riktig klassiker och en måstefluga. Kan vara oerhört giftig!

 

Artikeln skriven av Jonas Johansson © 2005

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: