Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2007-11-25
English version
 

Bokpresentation

  Tyst hav
Jakten på den sista måltiden
av Isabella Lövin

  Det fanns en tid då kokt torsk var vardagsmat och kött var lyx. Idag är fisk exklusivt och torsken allt ovanligare i näten. Det största hotet mot fisken är inte längre miljögifter utan utfiskningen: trålfisket och de enorma fartyg som tömmer fiskevattnen, olagligt eller helt lagligt. Det står illa till med fiskebestånden både i svenska hav och i världshaven – frågan är bara hur illa.
Alltfler forskare är överens om att ska man agera måste det ske nu. Det är hög tid – kanske redan för sent. Men mot forskare och miljöaktivister verkar starka krafter: fiskerinäringens lobbygrupper, EU:s bidragssystem, statliga subventioner för storskaligt fiske.

Isabella Lövin började granska EU:s och Sveriges fiskepolitik, men upptäckte snart att hon inte kunde stanna där. Vad händer till exempel med de fiskare på Kap Verde-öarna vars fångster går till EU-fiskare som åker söderut när de europeiska vattnen är utfiskade?
Läs mer på WWF:s hemsida om vad du kan göra för att välja fiskarter från livskraftiga bestånd samt att undvika att köpa arter som idag är överfiskade.

Tyst hav har tilldelats Måltidsakademins pris för bästa måltidslitteratur 2007 i kategorin "Essäer kring måltiden", med motiveringen: "Årets viktigaste debattbok som handlar om utfiskningen av våra hav och hur detta håller på att ändra havets hela ekosystem. En klok, modig och stridslysten bok."

Boken finns att köpa hos alla välsorterade bokhandlar. Du kan även köpa boken från förlaget: Föreningen Ordfront

Omslagsbild av Jan Cervin. 200 sidor, inbunden. ISBN 978-91-7037-278-0.

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna bok till oss

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2007

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand