Till startsida Rackelhanen Flugfiskemagasin Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdated
2008-01-26
English version

 

Silkeslinor … inte bara nostalgi
Av Anders Johannesson

  Vi som fiskat med silkelinor ryser av välbehag när vi minns ljudet från den tunna linans rassel genom spöringarna. Så effektivt den skär genom vinden och lägger sig rak, utan besvärande bukter, på vattnet. Kastlängd blir effektiv fiskelängd, utan korrigerande inhalning. Men det gäller att spara på ammunitionen, kasten – för inte sällan finner man sig annars stående med en lina som börjar tappa flytförmågan precis när vakfesten börjar.

  Silkeslinor är kostbara ting som inte bara ger sköna nostalgitrippar – men kanske vi i en framtid kan fiska med linor där plastens och silkets bästa egenskaper finns förenade.

  De flesta av oss köper nog en fluglina utan någon vidare eftertanke, ibland. Den är av plast och inget märkvärdigt med det. Färgen varierar en smula men är allt oftare av någon pastellfärgad kulör. I butikerna finns det enbart olika klumplinor, allt annat är en lapsus när återförsäljarna har beställt hem sina varor, som det verkar. Skulle man fråga efter en dubbeltaperad så gäller det att expediten uppnått en viss ålder för att minnas att det har funnits sådana. Själv tillhör jag det mossiga gardet som minns att det till och med fanns otaperade linor – level – i butikerna när jag började med flugfiske en gång i tiden. Då var även silkeslinor ett alternativ, men de stod absolut inte för någon stor andel i redskapsutbudet vid början av sjuttiotalet.

  I Preben Torp Jacobsens Fiske med nymf från 1974 kan man i kapitlet om utrustning läsa följande;
»För nymffiske använder man alltid flytande linor, och idag är syntetiska linor enligt modell Air Cel Supreme från Scientific Anglers Inc. nästan helt förhärskande bland flugfiskarna. Under senare år har det i tidningar pågått en diskussion om syntetiska linor kontra impregnerade silkelinor, men den är endast av rent akademiskt intresse. Ingen fiskare vill väl idag utföra allt det arbete som de gamla silkelinorna krävde, dels för att flyta, dels för att de inte efter en tids användning skull klibba ihop. De moderna linorna flyter hela dagarna och kräver bara ett par tvättningar om året om man använt dem i mycket förorenade vatten. För all del, de kastar kanske inte så bra, eftersom de är tjockare än motsvarande silkelinor av samma tyngd och de är kanske sämre att skjuta lina med vid kasten, men det väsentligaste är att de flyter bättre och längre än de gamla silkelinorna

  De första silkelinorna

  De första silkeslinorna lär ha tillverkats 1880 av Eaton Deller i England. En av de mest välkända silkeslinorna, Kingfisher, tillverkades av samma fabrik som gjorde Hardy Corona. Den förstnämnda var referensen – alla andra större tillverkare hade gått över till plast – när jag själv tog mina stapplande första steg med flugspöet i hand, även om det fanns mest plastlinor vid vattnen. Silkeslinorna tillverkades av 16 stycken trådar som var oljeimpregnerade, handslipade och polerade.

  På bordet har jag ett exemplar av H. G. Tapplys Tackle Tinkering från 1946. Där beskrivs hur man färgar, skarvar, impregnerar och fettar in silkeslinor. Dessutom får läsaren tips om hur en sådan lina kan renoveras. Det förefaller ju minst sagt omständligt i dagens läge. Vidare klagar författaren att linorna har olika vikt om de kommer från skilda tillverkare, med andra ord – inget har hänt sedan dess …

  I bokhyllan har jag en katalog daterad 1938 från Bröderna Sandström, som bedrev handel med sportfiskeredskap på Norrlandsgatan i Stockholm. Den är häftad och tryckt på glättat papper. Med sina 185 sidor så får man en tydlig inblick i hur den tidens redskap såg ut.

  De sålde bland annat målringar för casting. De beskriver bland annat hur det vid castingtävlingar i Boston kastades 61 yards med ett spö som vägde 164 gram. Hur långt spöt var får vi inte veta; men som referens, ett Hörgårds Konkurranse d, 9 fot, med mässingholk och hålbyggd butt har den vikten i fabrikskatalogen från 1978. Linan var en specialtaperad så kallad Hedge’s balanced taper! En Hedgelina var en tredjedel lättare trots att den dessutom var en tredjedel längre. Vidare salufördes engelska Hardys Brothers linor – Corona och Filip – de var längre än man skulle kunna tro, 30 till 40 yards! Dubbelt så långa som den dubbletaperade Abulon tourist som jag hade för mer än trettio år sedan.


Stockholmsfirman Bröderna Sandströms
redskapskatalog »Sportfiske« från 1938

  Plastlinornas intåg ingen succé

  De första plastlinorna såg dagens ljus 1953 hos Cortland. De hade en taperad kärna av terylene och en coating av pvc. Detta blev ingen succé. De var dyra, dåliga och sprack efter kort tid. Redan året efter föddes en verklig konkurrent hemma i köket hos Leon Martuch. Den 13 januari 1954 föddes Air Cel och Scientific Anglers inledde sin bana som fluglinetillverkare, företaget började för övrigt sin bana 1945 med att tillverka spötuber av magnesium! Dessa linor hade en jämtjock kärna och taperingen gjordes i coatingen så som i dag. Linorna kunde flyta tack var de inbakade luftblåsor som fanns i coatingen. De åstadkoms genom en vätska som fanns i den spunna kärnan och som förångades under tillverkningsprocessen.

  Men det skulle dröja ända till 1962 innan fluglinan så som vi har vant oss vid såg dagens ljus. Air Cel Supreme frälste världen från silkelinor, som sjönk precis när flytkraften behövdes som mest. Dessa första plastlinor klassificerades enligt det gamla bokstavssystemet. Ett system där varje bokstav motsvarade en diameter. Det funkade givetvis inte så bra med samma klassificeringssystem för såväl syntet- som silkelinor. Bokstavssystemet kommer för övrigt från »British Wire Standard« som användes för att benämna ståltråd! Scientific Anglers patent licensierades ut till ett flertal tillverkare och dessutom hade de ett »private label«-system för de redskapstillverkare som ville ha en egen lina.

  Lintester i FiN

  En kväll satt jag och drog mig till minnes en del gamla artiklar från tidningen Flugfiske i Norden; det visar sig att det funnits en del under resans gång som anknutit till forna dagars linor. Under vinjetten Nytt på marknaden så hann Bengt Öste och det flitiga testlaget med att pröva både det ena och det andra. 1980, i Flugfiske i Norden nr 2, testas en silkeslina från Heron som var så löst spunnen att det verkade vara en dappinglina. I följande nummer testades Orvis dacronlina som skulle ha egenskaper som en silkeslina, men med den positiva skillnaden att den kunde fettas in utan att torkas först! Här rekommenderades dock den gröna Mucilin, den med silicon till skillnad från den klassiska röda.

  1987, i Flugfiske i Norden nummer 2 annonseras en riktig »klassiker« som debatterades den säsongen och flera år efteråt, nämligen Airflo – den stumma linan med kevlarkärna (ett handelsnamn från DuPont för en Polyamid-variant, Nylon kallas det oftast) som skulle ge lika goda krokningsegenskaper som en silkeslina! De första testerna var positiva, sedan gick åsikterna isär om hur bra de i själva verket var. Vi som var med då kommer att minnas denna följetong länge. Många av oss kommer kanske bäst ihåg linans skapare – Paul Burgess – för hans bok, Fly Fishing a logical approach.


Engelsktillverkade silkeslinan Phoenix

  I Flugfiske i Norden nummer 4/1987 testas en silkeslina från Phoenix i England tillverkad av Noel Buxton. Där jämför Öste den stumma linan med sitt påtvingade Strindbergsäktenskap som den gamla Coronan hade varit en gång i tiden och påpekade att den lutade åt det tyngre hållet och krävde ungefär en burk Mucilin åt gången…

  I den här vevan minns jag att firman M&M Sportfiske i Göteborg, som hade sin »Skarp’s hörna«, sålde en silkeslina från franska tillverkaren J. M. Dubos.


J.M. Dubos silkeslina marknadsfördes under åttiotalet i Sverige.

  Silkeslinor på kontinenten

  Hur som helst var jag på jakt och fiskemässan på Killesberg i Stuttgart 1999. Där vimlade det av splitcanespön, kastuppvisningar och besökare som prövade spön.

  De kastade inte alls som vi här uppe i Norden. Inga längdkast! Mest korta kast under fejkade grenar och andra små tricks som passar deras – allt som oftast – små vatten. I var och varannan kavajficka tycktes det finnas en rulle med silkeslina! Det väckte en del minnen från forntiden … Året efter läste jag en artikel i Fliegenfishen, oftast kallad »Flifi«, skriven av den tyske spöbyggaren Rolf Baginski. Artikeln handlade om den nye ägaren till Phoenix lines, Mike Brooks och hans linor. Intressant så det förslog.

  Senare samma år var jag vid Gmündner Traun i Österike och på hemvägen stannade jag till hos Walter Brunner –som har sin verkstad i den lilla barockstaden Steyer – en splitcanevärldens stora ikoner. Han var lite stressad till en början, men ganska snart förstod han att jag inte kommit för att beställa ett spö och andades då lättad ut – för beställningar hade han mer än nog av.

  Han visade mig foton – bland andra ett där han hade fått kroken i örat! – och berättade om sina fisken med Charles Ritz och hur Hans Gebetsroither hade hjälp till med utvecklingen av vissa aktionstyper, de mycket snabba »Wildwasser«. En av modellerna i serien är för övrigt uppkallad efter H. R. Hebisen, en gammal casting-mästare. Längs Traun används ofta »Österreichischer Wurfstil« eller Gebetsroither. På tyska språket finns två böcker av Heinz Lorenz som behandlar den kaststilen. Fliegenwerfen med isbn nummer 3-275-01293-2 rekommenderas varmt för den nyfikne. För vissa av sina spön rekommenderar han enbart dt-linor medan andra modeller är klassade för två olika linvikter. Den som vill hålla mycket lina i luften skall då välja den lägre klassen, enligt hans rekommendation.

  När Brunner såg min garrisonkopia av modell 218 – 8 fot 6 tum – för en sexa, byggd av synnerligen välväxt »rackelhane cane«, rekommenderade han mig att skaffa en silkeslina.

  Silkeslinans fördelar består

  Sagt och gjort, jag ringde upp en tillverkare och ställde mig i kö för en lina. Det blev en lång väntan. Linan blir bara bättre och bättre allt eftersom den slits in. Den där stumma känslan är i vissa situationer guld värd – man kan ge blixtsnabba mothugg. Man kan kontrollera flugan på ett sätt som förefaller vara rena trolleriet. Linan saknar minne och ligger rak och fin på vattnet, viktigt vid fiske i stilla vatten. Den är tunn och skär luften fint vid kast, tar mindre plats på rullen och är mindre synlig i vattnet. Att den sedan måste fettas och torkas med jämna mellanrum kan jag acceptera i vissa lägen, men givetvis inte under alla omständigheter.

  Vid kvällsfiske i regnbågstjärnet hemmavid funkar den tre kvällar på samma infettning. Proceduren tar inte lång tid, däremot skall den torka mellan gångerna, men man kan ju ha öglor i ändarna och vända linan under dagen så flyter den dubbelt så länge. Sedan kanske det kan vara så att man inte kastar lika mycket som med en plastlina utan spejar lite extra och därmed inte piskar sönder vattnet. Vid en paus kan man ju dessutom repa av linan och hänga upp den i en buske om det är fint väder, och för att ytterligare skynda på processen kan linan dras genom en bit sämskskinn. Slitstyrkan förefaller synnerligen god. Efter fem säsonger är den i topptrim! Däremot tror jag inte man skall överskatta möjligheten att använda den som sjunklina, sinktip eller intermediate i en och samma lina. Men det kan ju vara den resandes ensak.

  Återupptäck silkelinan

  Att jag inte är ensam om att ha återupptäckt silkeslinans goda egenskaper framgår av ett kapitel i boken Sportfiske 2003. Texten »Världens bästa flugfiskare«, av Mats Blidström, handlar om flugfiske- VM och här belyser en spanjor fördelarna som en silkeslina ger under vissa situationer. Men priset på 4000 sek avskräcker!

  Idag 2005 är priserna lägre och dessutom har nu även anrika Pezon et Michell tagit upp silkeslinor i sitt program.

  Som grädde på moset lanserar nu Cortland en syntetisk lina kallad 444 Classic Sylk Fly Line. Den är tunn och sägs vara extra lämplig för splitcane- och glasfiberspön som ju ofta är försedda med mindre spööglor.


Cortlands syntetiska silkelina 444 Classic Sylk.

  Ett spännade test väntar! Är detta vad vi väntat på så länge? En lina som skär luften lika fint som en syntetisk sjunklina. Som underlättar finessen att lägga en torrfluga i regnbågstjärnet, alldeles bredvid näckrosbladet, och så göra ett litet och väl kontrollerat men hastigt ryck för att reta fram det där hugget som kanske behövs för att rädda äran när middagen skall fixas. Eller kroka i det där blixtsnabba mothugget när fisken biter i en nymf. En tunn lina kastar dessutom mindre skugga över bottnen när solen skiner.

  Kanske får vi framtiden möjlighet att fiska med linor som har de bästa egenskaperna från båda epokerna … Kanske får vi inom en inte alltför avlägsen framtid möjlighet att fiska med linor som besitter de bästa egenskaperna samlade från båda epokerna?

Text och bilder: Anders Johannesson 2005 ©

 

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2008

Om du har några kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster/redaktör

Mats Sjöstrand