Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2008-05-02
English version
 

  En flätad flicksländenymf av Johan Klingborg

En flätad flicksländenymf
Av Johan Klingberg

När det är premiär i regnbågstjärnen; Tidig vår lever många insekter fortfarande som larver och nymfer och väntar ännu på värmen, men flicksländenymferna börjar redan oroligt simma omkring med sina mycket karaktäristiska "wigglande" rörelser.

  

  Ett verkligt vårtecken är premiärdagen vid regnbågstjärnen, som i södra Sverige brukar äga rum efter islossningen i slutet av april. Så tidigt på våren lever fortfarande de flesta insekter sitt liv som larver eller nymfer. Många väntar nedgrävda i bottensedimentet, medan andra redan oroligt börjar röra på sig inför den stundande kläckningen.

  Flicksländorna hör till de tidigast kläckande insekterna. Inte sällan ser man de första vingade sländorna redan i början av maj. Men vid premiärfisket får vi rikta in oss på att fiska med imitationer av deras nymfer, jag vill därför bjuda på en fluga komponerad av Anders Ström från Nässjö.

  Anders har inte enbart nöjt sig med att se på flicksländornas färg, form och storlek. Minst lika viktigt är att imitera deras karaktäristiska rörelser, menar han. Flicksländenymferna har nämligen ett speciellt "wigglande" sätt att simma, något som gör dem lätta att känna igen för regnbågen.

  Anders väljer därför att tillverka sina flicksländenymfer med en bakkropp av flätade maraboufibrer, ett material som rör sig extra livfullt i vattnet och imiterar den simmande nymfen på ett mycket bra sätt. För att ytterligare förstärka simrörelsen kan man dessutom förse sin fluga med en liten guldskalle just bakom krokögat.

  Flicksländenymfen fiskas med flytlina och lång, tunn tafs - gärna 14-16 fot. En lång tafsspets gör att nymfen rör sig naturligare. Infiskningen sker med långsam handtwist varierad med snabbare halvmetersdrag. De snabbare dragen gör att nymfen stiger mot ytan, varefter den under en lång paus tillåts sjunka igen.

  Eftersom regnbågen ofta tar nymfen då den sjunker - och det då är svårare att känna nappet - är det viktigt att hela tiden hålla tafsen under uppsikt. Ofta signaleras att fisken tar nymfen genom att tafsen plötsligt stannar upp eller ändrar sjunkhastighet.

  Naturligtvis kan man också fiska sin flicksländenymf med intermediatelina eller sjunklina om regnbågen går på djupare vatten. Då är det lämpligt att fiska in flugan med traditionell strearnerteknik.

  Flicksländenymfen på bilden är bunden med olive maraboufibrer. Men man väljer naturligtvis den färg som bäst överensstämmer med flicksländorna i de egna regnbågsvattnen

Flicksländenymf

Anders Ströms flicksländenymf

Krok: Öringkrok nummer 8-12.
Bindtråd: Olive eller brun Unithread.
Stjärt/bakkropp: Olivefärgade maraboufibrer.
Framkropp/thorax: Olivefärgat kaninhår eller maraboufibrer dubbade på bindtråden.
Vingsäck: Olivefärgad sektion från gåspenna.
Ben: Några mjuka fibrer olivefärgat rapphönshackel.
Ögon: Nylonlina med diameter 0,40 som bränns i ändarna.

Bindeskrivningsbild 1.

1. Principen för flätning är att man utgår från tre lika delar. 2. För A in mot mitten över B och för samtidigt B ut till vänster. 3. För C in mot mitten över A och för samtidigt A ut till höger.

Bindeskrivningsbild 2.

4. För B in mot mitten över C och för samtidigt C ut till vänster. 5. Fortsätt på samma sätt att föra den understa delen över den... 6... översta, som växelvis förs till höger respektive vänster.

Bindeskrivningsbild 3.

1. Fäst in en tjock bunt olive marabou 2. Dela fibrerna i tre olika buntar. Vät dem med vatten, så håller fibrerna samman och blir lättare att fläta. För att öka tydligheten är buntarna tecknade som ofyllda "strumpor". 3. När bakkroppen är klar binds flätan samman med en lös tråd.

 

Bindeskrivningsbild 4.

4. En liten droppe snabbepoxy läggs över knuten. Spara yttersta spetsarna oflätade som stjärt.
5. Fortsätt att dubba framkropp och thorax och förse din flicksländenymf med ögon och vingsäckar.

Bindeskrivningsbild 5.

Som ögon används nylonlina med diameter 0,40 som bränns i ändarna.

 

Av Johan Klingberg  2003 ©
Besök gärna Johans hemsida och Blogg

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2008

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand