Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2009-09-27
English version
 

Arctic Fox Fly
av Poul Jorgensen


En kall, dimmig morgon på Bulkley river.

Med all vår utrustning säkert undanstuvad i magen på ett flygplan lämnade vi Kennedy Airport för en kort tripp till Toronto. Där vi bytte till en större maskin för vidare färd till andra sidan av kontinenten, närmare bestämt Vancouver, varifrån vi fortsatte till Smithers i British Columbia, som ligger en kortare bilfärd från Bulkley river och dess berömda Steelhead (havsvandrande regnbåge).

  Liksom många andra älvar i regionen har även Bulkley river på senare år påverkats negativt av ett allt för hart fisketryck i havet samt en del andra orsaker som endast tränade biologer kan förklara. När vi anlände till älven upptäckte jag ett annat problem. Älven hade, jämfört med samma tid förra året, ändrats från att ha varit en jämnt flytande älv med kristallklara pooler till ett framrusande monster som skulle bli mycket svårfiskad.

  Det tog mig ett bra tag att förklara för de andra i sällskapet, att detta var mycket ovanligt för årstiden och kunde möjligen inträffa i slutet av september eller i början av oktober.

  Det jag inte talade om för dem var att de flugor vi hade med oss skulle vara värdelösa i detta högvatten. Vi behövde stora och väl synliga flugor. Sportfiskeaffären i Smithers hade varken Polarbear eller bucktail i de färger jag behövde, men jag fann några bitar av färgad blåräv i lämpliga färger och beslutade mig för att använda detta istället. Så föddes Arctic Fox Fly.


En kollektion av Fox flies.

  Då blårävens svans har väldigt mjuka hår och underull passar den bra till att binda stora flugor med dubbel vinge för en bättre profil i högt och snabbt vatten. Flugorna är lätta att binda när man lärt sig anpassa den mängd av hår som erfordras för vingen på olika krokstorlekar.

  Men flugorna tog ett gott antal fiskar i Bulkley River även om älven inte visade sig från sin bästa sida på den här resan. Några år senare presenterades flugan i ett diaprograrn på mässan i Elverum i Norge 1992. Så de är kanske inte helt okända i Skandinavien.

  Materiallista till Arctic Fox Fly

Krok: Partridge supreme salmon CS10/2 storlek 1, 2 eller 4
Bindtråd: Röd, förvaxad 8/0
Kropp: Embossed silvetinsel.
Vinge nr 1: Några Crystal flash och över dessa en liten bunt blårävssvans.
Hårkrage: En liten bunt av svart blårävssvans.
Vinge nr 2: En bunt av blårävssvans, ett krokgap längre än den första vingen.
Huvud: Röd bindtråd, klarlackad.

  Notering: Denna fluga kan bindas i vilken färg eller färgkombination som helst för att passa just dina behov. Om du vill binda in lite mer flash i vingen föreslår jag att du binder in den över första vingen innan du binder in hårkragen.

Bindinstruktioner

Steg 1.

Steg 1. Bind in tinsel där fram på kroken och linda denna till en punkt rakt ovan hullingen vänd och linda framöver till startpunkten, starta inte och avsluta inte längre fram än att du är säker om god plats för vinge och hårkrage. Nästa steg bind in en liten bunt crystal flash. Bind därefter in vinge nr I som skall räcka till slutet av krokböjen säkra vingen med en whipfinisher, drag ut och skapa en 65mm lång ögla, enligt bild.

 

Steg 2.

Steg 2. Preparera ett tunt lager av svart blårävsvans till hårkragen. Det skall vara en mix av hår och underull. Sprid det till en längd av cirka 25 mm, enligt bild.

 

Steg 3.

Steg 3. Spinn håret mellan trådarna i öglan, enligt bild.

 

Steg 4.

Steg 4. Håll den spunna hårbunten rakt upp ifrån kroken, fukta materialet och drag det bakåt mellan tumme och pekfinger, enligt bild.

 

Steg 5.

Steg 5. Linda hårkragen från vingbasen och framåt. Om något av håren fastnar i processen kan du kamma ut det med en liten borste under tiden du lindar enligt bild. Du skall nu ha minst en huvudlängds plats framför kragen.

 

Steg 6.

Steg 6. Preparera den andra vingen så att den är lång nog att nå ett krokgap bakom den första vingen och bind in den framåt, enligt bild.

 

Steg 7.

Steg 7. Vik vingen bakåt och linda upp ett huvud samt lacka med klar flugbindningslack. Din fluga är nu klar för tafsen.

Fotografier och text av Poul Jorgensen © 1999

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2009

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand