Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2010-08-04
English version
 

Klassiska flugfiskeartiklar

Spöets komponenter, spösysslarens verktyg och byte av spöögla
Av Gunnar Rask Nielsen 1977

  I mina fritidsaktiviteter har det aldrig varit långt till ett spö och vid mina bästa fritidsupplevelser har jag hållit i ett. Det är härliga minnen från fiske i olika miljöer och från casting-tävlingar i många länder.

  Små fiskar och klena framgångar i castingtävlingar har varit tillräckliga för att jag rätt skall kunna värdera och glädjas åt de större, som blivit minnen för livet och en viktig bit av mitt liv.

  Under mina spösvingande år har jag strävat efter att nå det perfekta samspelet mellan fiskaren, redskapen och fisket. Sådana ambitioner tvingar en till slutsatser som inte alltid stämmer med t ex spötillverkarens.

  Jag hoppas att denna artikel skall ge upphov till aktiviteter, egna åsikter och bättre spön för dig som tycker det är intressant att pyssla med dessa och deras "påklädning".

  Mitt första spö gjorde jag 1948 av en golvbräda som jag fick av en snickare när han höll på att riva och ändra i en konsulatbyggnad. Brädan kom från ett kanadensiskt träd.

  Som verktyg använde jag glasbitar att forma det hela med - handtag och klinga i ett stycke. Det blev en styv baddare men prismässigt passade det mig perfekt - jag var lärling med 4 kr i veckan - samt också hyggligt mitt fiske, som mest bestod av bottenmete i havet.

  Mitt senaste spö är en liten, drygt 6 fots leksak med helaktion för lätt haspel - och flugfiske. Det är tillräckligt kort för att ge god precision och tillräckligt långt för att flugfiska med efter mindre fisk från land. Jag kallar det fly-spinn.

  En gång när jag provade spöet och fick ett lyckat kast med fluga mätte jag för skojs skull. Och där låg 29 m fluglina med spikrak tafs.

  Även om detta har rätt lite med praktiskt fiske att göra säger det ändå en del om vad det duger till på vanligt fiskeavstånd. Det är ett spö där alla dess komponenter samverkar på bästa sätt.

  11 komponenter som påverkar ett spö

  • Materialet som spöklingan är tillverkad av
  • Klingans längd och tapering
  • Klingans godstjocklek
  • Klingans väggtjocklek, om den är rörbyggd
  • Holken (skarvsystemet) om spöet är delat
  • Toppöglans form och vikt övriga spööglors form - vikt -antal och placering
  • Handtagets längd och form
  • Rullfästets utformning och placering
  • Lindningarnas tjocklek och längd
  • Mängden lack

 

Verktyg och tillbehör:

1. Som spösysslare behöver du en combifil, t ex Öbergs rasp och fil eller slöjdfil.
2. Rundfil, 8 tum, för justering av handtagskork för större hål. Gärna en på 12 tum.
3. Urmakarbågfil.
4. Plastbokstöd, 2 st.
5. Lämpliga klämmor till bokstöd
6. Liten sax - modell flugbindning.
7. Trådrullehållare - modell flugbindning. Rakblad, gärna med hållare, eller liten hobbykniv.
8. Gummiband.
9. Maskeringstejp.
10. Pensel till lackering (nr 6 eller 8)
11. Lack - ev. zaponlack.
12. Ev. spöcement.
13. Epoxilim, ev annat vattenfast lim.
14. Sandpapper, nr 2 och 000.
15. Spöcementen ska du ha om du handskas med splitcane eller massivt.
Andra tillbehör är lacknafta och rengöringsbehållare för penslar. Som du ser är det enkla grejer.

  Det där med plastbokstöd skall jag klargöra. Tillsammans med ett par klämmor, som fig.1 visar, är de ett mycket bra hjälpmedel vid spöpyssel. Du kan du köpa dem i bokhandeln.

  Se fig. 2 så bör det inte ge dig några svårigheter att med urmakarbågfilen såga upp ett par V-formade skåror i bokstödet som du sedan med rundfilen formar lagom stora. Som mall passar en 1-krona respektive en 50-öring och det runda hålet är för baktunga spön. Det bör vara stort som en 25-öring. Risiga spön med öglorna på "trekvart" och vars trasiga lindningar är hjälpligt ersatta med tejp i olika färger, på en repig och illa behandlad klinga, finns det gott om hos svenska sportfiskare. Med rätt reparation kan också sådana bli "pärlor" bland spöna.

  Det är dyrt att reparera spön och fraktkostnaderna sätter sina feta spår i räkningen om man är tvungen att skicka iväg dem. Här ska jag visa hur vi fixar den vanligaste spöskadan — en trasig spöögla. Då får du samtidigt träna på ett par moment som du måste kunna för att få ett lyckat resultat vid kommande om- eller nybygge, nämligen själva lindningen.

  Byte av spöögla

1. Lägg tejp, ett par varv på båda sidor, runt spöet där lindningen slutar, annars skrapar du fula repor i övriga lackeringen.

2. Kapa en tråd och dra (rulla) av den gamla lindingen. Försök inte kapa alla på en gång, det är lätt att skada klingan.

3. Ta bort öglan och skrapa bort all gammal lack med en slö kniv eller putsa efter med sandpapper nr 00 eller finare. OBS! om klingan är målad kan du inte skrapa bort lacken, endast använda sandpapper eller slippapper. Om du skadar färgskiktet så syns det med en gång och det är svårt att reparera. Om du har splitcane måste du akta dig extra noga och endast ta bort lacken.

4. Ta bort tejpen och rengör noga.

5. Öglan fixeras med maskeringstejp. Se fig. 1 vid pil A, som också visar att du kan låsa klingan med ett vanligt gummiband, om du måste släppa alltihop.

6. Kolla om fötterna på öglan är trubbiga, i så fall måste du fila ner dem, annars kan du inte linda tråden jämnt. Se fig. 3.

7. Lindningen: Använd endast riktig spötråd. Se fig. 1 och 4. Lås trådänden med de första linvarven. Träna några gånger. Du upptäcker snart hur lätt det är.

8. Till avslutningen, fig 5, ska du ha en stump tråd som du lägger i kläm under ett trådvarv innan du lindar de sista 5-6 varven. Lås klingan, klipp av tråden, stoppa in trådändan och dra i båda ändarna.

9. Kapa tråden mycket försiktigt så tätt mot lindingen du kan.

10. Om tråden har ljus färg måste du ge lindningen ett par omgånger color preserver-lack eller zaponlack, annars blir den mörk när du lackar.

11. Lackera med spölack. Du kan ta lack på ett finger och fördela jämnt, rotera klingan tills lacken stelnat så mycket så den inte rinner. Lackera ett par gånger, så får du en stark lindning.

Lycka till och hej för denna gång!

Av Gunnar Rask Nielsen 1977

Red's anm.
Gunnar är en mycket duktig pedagog och flugfiskare. Han arrangerar flugfiske- och kastkurser.
Har mer än 35 år erfarenhet som instruktör åt bl.a. Sportfiskarna och Svenska Casting-förbundet.  Läs mer om detta på hemsidan:

www.raskensportfiske.com

 

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2010

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand