Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-06-18
English version
 

Dessa artiklar presenteras av Fly-Dressing

Verktyg som används inom flugbindning
Och hur man använder dessa

 

 

Halvslagsverktyg

Att avsluta flugan och säkra tråden så att inte allt lindas upp och ramlar av, är givetvis väldigt viktigt. Det enklaste sättet är att göra ett par halvslagsknutar och sedan lacka. Det häller i de flesta fall. Givetvis kan man göra detta med fingrarna, men till mindre flugor är det mycket enklare om man använder ett verktyg.

På många modeller av dubbingnålar, finns ett sådant verktyg i ena änden. Till höger på bilden ser vi Marryats verktyg som enbart är avsett för halvslag.

Att göra ett halvslag som avslutning är enkelt och lätt att lära sig. När du ska avsluta flugan, lindar du helt enkelt tråden ett varv runt verktyget.


Steg 1.

Trä på änden på flugögat.


Steg 2.

Och dra åt tråden, så den glider av verktyget, upp på flugan. Gör gärna en till eller lägg 2 varv tråd direkt på verktyget. Klipp av tråden och lacka.


Steg 3.

 

  

Dubbingnålsrengörare

Detta är ett väldigt smart verktyg, som tyvärr inte fått den uppskattning det egentligen skulle ha. Verktyget levereras tillsammans med en passande dubbingnål.

Själva rengöraren är ett aluminiumrör med skruvlock. Röret är sedan fyllt med stålull.

Trots att man inte tar mer lack än vad som behövs, är det svårt att förhindra att nålen efter ett tag alltmer börjar se ut som nålen på bilden. Till slut är den alltför igenkladdad för att fungera till att pilla ut dubbing eller annat jobb då en spetsig nål krävs. Det är ju inte bara lack som fastnar på nålen. Alltfler av oss binder flugor som behöver förstärkas med Epoxy och då är dubbingnålen bra att ha till hands, både till att blanda ihop limmet men också till att applicera limmet på flugan.

För att bli kvitt problemet är det bara att trycka ner nålen i lockets hål och dra upp och ner nån gång och då slipar stålullen i röret bort alla lack och limrester och du får en ren nål att jobba med.

 

 

Lackflaskor med nål/pip

Att lacka huvudet på flugorna är ett bra och enkelt sätt att förstärka flugan och på så sätt förlänga hållbarheten på flugan. Ibland kan det dock vara irriterande att varje gång man skall laclka sin fluga, ta fram lackflaskan och skruva av locket, lacka flugan och sedan skruva på locket för att lacket inte skall torka ut.

Bl.a Fly-Dressing saluför ett antal modeller av lösningar på "lackflaske-problemet". En produkt som avsevärt underlättar lackandet är denna plastflaskan. En modell med stor öppning på flaskan som gör det enkelt att fylla på lack, utan att söla allt för mycket. Locket sluter tätt och är försett med hål och en dubbingnål.

När man skall lacka sin fluga är det bara att dra upp nålen och lacka. Då hålet kring nålen sluter an ganska tätt, medför det att man inte får med för mycket lack, utan lagom till att lacka flughuvudet. Dessutom skrapas det av lack när man drar upp nålen, som härigenom alltid är ren från lackrester. Passformen på hålet i locket och nålen, säkerställer dessutom att det blir så tätt att lacket inte torkar.

En annan modell av lackflaska har gått ett steg längre. Denna flaska är försedd med ett lock med ett rör. I röret sitter en nål, som dock inte är tänkt att använda till att lacka flugan med. Nålen är till för att tillsluta flaskan och se till att lacket inte torkar.

Tanken med flaskan är att man istället för att applicera lacket med en nål, skall använda röret som sitter i locket och försiktigt droppa på den mängd lack som behövs, utan onödigt kladd med en nål.

 

 

Streamside vise (Fältbindstäd)

Trots att vi i de flesta fall går runt och bär på en försvarlig mängd flugor, kan det ibland finnas tillfällen då fisken siktar in sig på en specifik insekt, som du inte har nån imitation av i asken. Eller om du är ute på en veckolång fjällfisketur och den sista favoritflugan fångats av fjällbjörkens giriga armar. Då kan det vara bra att ha med en "first-aid-kit" med flugbindning och detta streamside-städ är perfekt att ha med i en sån utrustning. Ett enkelt städ, för krok i de vanligaste storlekarna.

Kan fästas i en stubbe, gren, stam med skruven i städets ände. En kraftig träskruv fäster enkelt och bra i alla typer av trä och gör att städet sitter stadigt när man ska binda sina flugor.

Ett annat sätt att fästa städet, men som inte är lika stadigt, är att använda fjäderringen som sitter på städet. Kläm fast den på kanten till en plastask eller liknande, som bilden visar.

 

 

Midgechuck

Ett enkelt, men mycket användbart Verktyg. Många städ levereras med flera chuckar, för att kunna användas till alla krokstorlekar. Dock brukar många inte fungera bra på flugor mindre än storlek 18. En Midgechuck kan då vara ett bra och billigt alternativ för den som vill binda de allra minsta flugorna.

Chucken är av en enkel vridmodell, där man skruvar på chuck-hylsan för att fästa kroken. Man fäster helt enkelt chucken i städet och får på så sätt ett midgestäd, med möjlighet att binda miniflugor, snabbt och enkelt.

 

 

Dubbingborstar

Även om man dubbar löst för att få en lurvig och yvig flugkropp, blir det inte alltid som man vill. Dessutom kan en löst dubbad kropp slitas mycket fortare än en hårt dubbad. Lösningen är att dubba hårt och ganska tjockt och sedan borsta upp den färdig kroppen med en dubbingborste. Fly-Dressing har 2 modeller i sortimentet.

Den ena är en sk flaskborste, med mässingsborst runt hela verktyget.

Här är det helt enkelt bara att borsta och rugga upp den färdiga flugkroppen till önskad lurvighet.

Den andra borstmodellen kommer från TMC och har en mindre borste i spetsen av verkygets ena ände.

Fungerar på samma sätt som den förra, med den skillnaden att den mindre borsten gör den mera lämplig om man vill borsta mindre flugor eller bara en del av flugan.

 

 

Pincetter

 

Guldskallepincett

En vanlig pincett med spetsiga skänklar är av stor nytta att plocka småsaker med eller rycka bort hår eller fibrer. Den här guldskallepincetten är en lite annorlunda pincett, mycket användbar till det som namnet anger.

På skaftet sitter en skjutbar fjädring. Denna kan flyttas framåt eller bakåt, för att ändra spetsarnas avstånd. Detta för att bättre passa den storlek på guldskallar man använder.

Spetsarna är platta och har en fördjupning på insidan, vilket gör det avsevärt mycket lättare att plocka upp förtyngningskulorna och hålla dem utan att de glider undan. Den här pincetten underlättar inte bara själva plockandet, utan hjälper även till att hålla kulan i läge när man ska trä i kroken.

 

 

Nålspetstången

En tång är bra att ha, både i fiskevästen att klämma ner hullingar eller dra ut krokar med, men också på flugbindarbänken. Fly-Dressing har en smal och smidig plattång, med helt släta käftar. Detta är bra om man vill platta till en fluga eller flugkropp, då tången i så fall inte gör något räfflat mönster på flugan.

Men tången är också väldigt bra till att platta till fjäderstammar, så att de blir enklare att binda in. T ex topping, tippet eller andra kroppsfjädrar, som används som vingar eller stjärtar. Att platta till stammen, minimerar risken att fjädern vrider sig ur läge när man binder in den.

 

 

Hackelskydd

Om man lagt ner stor möda på att linda ett snyggt och tätt torrflughackel, vill man ju inte förstöra flugan genom att klämma fast och binda in en massa fibrer när man gör den avslutande whipfinishen.

Då är ett hackelskydd mycket bra för att undvika detta. Det finns två olika modeller att välja på, en med 3 olika skedformade verktyg och ett verktyg med 5 olika hål i olika storlekar. De används dock på samma sätt.

När flugan är klar och du skall avsluta, trär du in tråden i skåran på verktyget.

Dra upp verktyget och skjut det över krokögat och pressa undan hacklet. Du kan nu enkelt göra en avslutande knut utan att riskera att binda ner en massa hackelfibrer i onödan.

 

 

Materialfjäder/klämma

Ibland kan de enklaste lösningar vara de mest uppskattade. En sådan är att använda en materialfjäder eller klämma. Fjädern är en ordinär metallfjäder, med krokar i båda ändarna.

Böj fjädern och kroka i ändarna som bilden visar.

Rulla på fjädern på städets chuck, som bilden visar. Och vips, nu har du ett väldigt användbart hjälpmedel att klämma fast ribbing, hackel, trådar, så att de inte är i vägen, men ändå finns lättåtkomliga när du behöver dem.

Materialklämman fungerar på samma sätt. Tryck fast klämman på chucken och sen är det bara att dra fast materialen som man vill ha ur vägen för tillfället.

 

 

Text och bilder Fly-Dressing ©

Alla verktyg som presenteras på denna sida ingår i Fly-dressings produktsortiment som finns att köpa hos välsorterade redskapsbutiker (se lista)

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand