Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2013-11-30
English version

    
Bird's Stone Fly
- på mitt sätt
Av Sune Adolfsson 1985

De alltmer populära syntetmaterialen har gett flugbindaren nya möjligheter. De moderna materialen har hjälpt oss skapa flugor som tidigare var omöjliga, - men också möjlighet att utveckla de gamla klassiska flugorna.

  Syntetflugorna har blivit vår tids melodi. Flugor av typ rackelhanemodell är populärare än någonsin. De finns snart nog i varje flugfiskares ask och är utmärkta exempel på syntetmaterialens användning. De är enkla och effektiva, - och framför allt, de flyter som korkar.

  Tidigare var Montana den ledande flugfavoriten. Även den en syntetfluga som till ca 80% består av Chenille. Senare delen av 70-talet drog den stora "Chenille-epoken" fram i Sverige. Var och varannan sjunkande imitation bestod av det så populära Chenillet. Montanorna och detta piprensliknande material var troligtvis en stor anledning till nymffiskets utbredning på våra nordliga breddgrader.

  De moderna materialen har även gjort det möjligt för oss att göra nyskapelser av de gamla klassiska mönstren. Torr Nalle Puh är ett typiskt exempel där hårmaterialet fått ge vika för polypropylenet i både kropp och vinge.

  Nya material - nya flugor

  Åtskilliga utmärkta syntetmaterial finns att välja bland och allt fler lanseras på marknaden. För att nämna några av de vanligaste kroppsmaterialen till torrflugor: Fly-rite, Easy-Dub, Popypropylene, Polly-II och K-dub. Samtliga materialen tillverkade i många olika färgnyanser.

  De flesta har en otrolig förmåga att suga upp impregneringsvätska. Vid en egen test visade Easy-Dub en något bättre förmåga till det sistnämnda än de övriga flytmaterialen.

  För nymfer och övriga sjunkande imitationer finns även speciellt framtagna syntetmaterial t. ex. Ultra Dub, Antrongarn , Swannundaze och gamla hederliga Chenillet med flera.

  Sedan finns det ytterligare konstgjorda material till vingar, stjärtspröt m.m. Utbudet är stort och det är bara att välja passande material till den typ av fluga man ska göra!

  Denna "syntetdjungel" inbjuder naturligtvis till mängder av nya moderna flugmönster. nya material ger nya flugor!

  My Lady - en modern nyskapelse

  Bird's Stone Fly var länge i slutet av 70-talet en av mina absoluta flugfavoriter. Många fiskeminnen har jag förknippade med den flugan. Kommer särskilt ihåg ett harrfiske vid norska Ljördalen för ca 10 år sedan, då storharren steg från två meters djup och tog flugan i full speed i ett halvmeters hopp.

  Den gången var det Bird 's Stone Fly med ekorrsvans till vinge och avskalade hackelstammar till stjärtspröt och antenner. Men åren har gått och nya material och nya ideer har förändrat mönstret.

  Jag binder fortfarande Bird's gamla Stone Fly men nu något moderniserad. Framför allt har den fått betydligt bättre flytförmåga. Efter en del testfiske med nyskapelsen både i Norge och i mellansvenska öringvatten har flugan fått klart godkänt.

  Den är i våra nordliga förhållanden i första hand en utmärkt nattsländeimitation, speciellt då de större nattsländorna är i farten. Men den har även fiskat bra i mindre storlekar (14-16) som bäcksländeimitation.

  För att sätta en mer personlig prägel på flugan har jag döpt om den till My Lady. Jag hoppas den ska bli mig trogen åtskilliga år framåt.

  För att uppnå bästa möjliga flytförmåga har jag inte kunna undvara hacklet. Originalmönstren föreskriver Furnace - ett hackel som i våra dagar är mycket svårt att få tag på i fullgod kvalitet. Mitt val blev i stället vanligt rödbrunt tupphackel i bästa möjliga hackelkvalitet. En annan viktig detalj är de mjuka vibrerande antennerna som ger flugan ett intryck av liv.

  För den som vill knyta några My Lady nästa gång flugbindargrejorna är framme följer här den nygamla mönsterbeskrivningen.

  My Lady

Krok: Mustad 94831 Nr 10-16. Bindtråd: Gul Monocord 6/0.
Stjärt: 2 st Micro-Fibetts inbundna på varje sida av krokskaftet och i ca 90% vinkel.
Ribb: Stubbat tupphackel eller utpetad kroppsdubbing med hjälp av dubbingnålen.
Kropp: Easy-Dub gul eller orange. Löst dubbad på bindtråden.
Vinge: Poll-II Dark Cream (nr 12) vikes dubbel, sedan klippt med skarp sax till typisk vingform av nattsländan.
Antenner: 2 st Micro-Fibetts inbundna på samma sätt som stjärten. Helst lika långa som kroppen.
Hackel: 2-3 tupphackel brun av bästa möjliga kvalitet.

  Gör egna syntetflugor!

  Brasfisket närmar sig och det är dags att börja med flugbindningen igen. Pröva att göra egna syntetflugor och nyskapelser vid bindstädet - en rolig och fascinerande vintersysselsättning.

  Fast alla behöver ju inte vara av rackelhanetyp, det är alltför lätt att fastna i redan inkörda syntetmönster.

  Lycka till vid städet!

Av Sune Adolfsson 1985 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats