Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-09-21
English version

   
Bild på General Practitioner, av Per Brännström © 2003

Allmänpraktikern
Av Per Brännström

General Practitioner eller GP, som den kallas, är en favorit som jag definitivt inte vill sakna i flugasken! Den har gett mig många oförglömliga stunder i de norrländska älvarna. Med GP på tafsen har jag fått lax under vår, sommar och höst.

  Flugmönstret såg dagens ljus 1953. Esmond Drury fiskade en sträcka där räka som bete varit så framgångsrikt att ägaren till sträckan helt sonika förbjöd räkfiske. Esmond Drury satte sig vid bind städet och komponerade en räklik fluga bunden på enkelkrok i storlek två och huvudsakligen med material från golden pheasant (guldfasan). Därav förkortningen GP. Dagen efter lyckades Esmond fånga fem laxar på flugan och succen var ett faktum. Den nya flugan visade sig effektiv för lax inte bara i den älven och döptes av den anledningen om till General Practitioner (allmänpraktikern), för enkelhetens skull kallad GP.

  På senare år har flera varianter utvecklats. Det finns mönster som GP-special och GP-spey, alltså bunden med ett hägerhackel för att öka rörligheten i flugan. Det är idag vanligt att man hottar upp färgtonen på tippetfjädrarna genom att färga dem i en mörkare orange färg. Som kroppsmaterial används i större utsträckning SLF, Ice-Dub och andra syntetiska material med en skimrande effekt, som i GP-special, istället för den ursprungliga orange sälhårdubbingen. Trots alla dessa förändringar är förebilden fortfarande GP och de namnges också därefter.

  Den kan bindas på alla typer av laxkrokar och även på tub. Beroende på vattenfärgen i den älv där man fiskar kan man variera färgtonen. I älvar med mörkare humusfärg använder jag varianter bundna mer åt det röda hållet. I Byske och Lögde älvar, som har ljusare humusfärgat vatten, har jag haft framgång med GP bunden med en ljus gulorange kropp av Ice-Dub. För enkelhetens skull kallar jag den bara för GP-gul.

  Bindbeskrivning GP-gul

  1. Sätt kroken, i det här fallet en ED-krok nr 8 i bindstädet. Fäst in den röda bindtråden exempelvis Uni-Thread 6/0 bak på krokskaftet. Till stjärt används 10-15 strån av orange bucktail samt två röda bröstfjädrar från guldfasanens kroppsskinn lika långa som kroken. Lägg ihop bröstfjädrarna med de konkava sidorna mot varandra och bucktailhåret mellan bröstfjädrarna. Låt bucktailen sticka ut 2-3 cm längre än bröstfjädrarna. Bind in detta tillsammans framför krokböjen och så att bröstfjädrarna ligger platt ut från kroken.

Bild 1. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

  2. Bind in framför krokböjen en 10 cm lång ribbingtråd av Veniards guld wire nr 14, samt ett mjukt orangefärgat tupphackel. Dubba bindtråden med lite ljus gulorange Ice-Dub. Linda detta framöver krokskaftet till ca 3 mm från krokögat.

Bild 2. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

  3. Linda tupphacklet i jämna varv över kroppen. Bind fast det med bindtråden 3 mm framför krokögat.

Bild 3. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

  4. Ribba kroppen och hacklet med ribbingtråden. Detta ska göras åt motsatt håll över hacklet. På så vis låser ribbingen hacklet och man får en mycket hållbarare fluga.

Bild 4. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

  5/6. Tag en tippetfjäder från guldfasanens nacke utvald efter krokstorleken. Det är viktigt att hela fjäderns längd används för att undvika att fjädern ställer sig på kant. Den ska vara längre än kroken och sticka ut ca 5 mm bakom krokböjen. Stick in fjäderstammen genom krokögat och bind in den med den konkava sidan ner mot kroppen. Klipp bort överflödet av fjäderstammen.

Bild 5. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

Bild 6. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

  7. Bind in ytterligare en tippetfjäder ovanpå den tidigare. Denna fjäder ska vara mindre och den översta svarta randen ska nå till-den mittersta randen på den första fjädern. Använd också här hela fjäderns längd.

Bild 7. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

  8. Sista fjädern som binds in är en röd bröstfjäder från guldfasan. Den ska vara lika lång som den mindre av tippetfjädrarna. Även här sticks fjäderstammen igenom krokögat och fjädern binds in med den konkava sidan ner. Trimma bort fjäderstammen som sticket ut genom krokögat. Linda några varv med bindtråden för att forma ett litet huvud och avsluta med en whip-finish.

Bild 8. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

  9. Innan flugan är klar för fiske ska huvudet lackas blankt 3-4 gånger.

Bild 9. på General Practitioner, av Per Brännström 2003 ©

Av Per Brännström 2003 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2014

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats