Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-03-08
English version

  

B3-Bonker, upphovsmannen talar ut...
Av Jonas Gavelin

Ja, jag ska erkänna att jag är upphovsmannen till flugan med det fula namnet.

Visst det är inget nytt mönster, det bygger på det klassiska mönstret Wolly Bugger fast med en färgkombination som är attraktiv för ostkustens havsöringar.

B3-Bonker, av Jonas Gavelin

Originalmönster, bindbeskrivning:

Krok: Partridge Saltwater Shrimp strl 4
Stjärt: Marabou Fire Orange samt två strån flashabou
Kropp: Chenille svart samt svart palmerlindat hackel säkrat med korslindad nylon i 0,15
Huvud: Guldskalle 3 mm
Bindtråd: Svart

  Bindtips

  Genom att krysslinda en bit nylonlina genom palmérhacklet så skapar man en mer hållbar fluga som bättre står emot havsöringens vassa tänder. Genom att lägga en droppe superlim längst in på marabout intill kroppen kan man undvika en maraboustjärt som hänger upp sig i krokböjen. Kroken jag rekommenderar har ett större krokgap än en vanlig streamerkrok och är saltvattensbeständig, det större krokgapet medför en bättre krokning och färre tappade fiskar enligt min mening. Underskatta inte att lägga in några få strån flashabou i stjärten, jag är helt övertygande om att det ökar attraktionen ytterligare.

  I min ask finns varianter där färgen bytt plats (Svart stjärt och fire orange kropp/hackel) eller där en fire orange kula alternativt en mörk tungstenskula ersätter guldskallen. Under den kallaste perioden så fiskar jag den oförtyngd d.v.s. utan skalle för att den ska kunna simma riktigt grunt och långsamt utan att fastna i botten. De största flugorna i min ask är närmare åtta cm medan de minsta binds på en tians krok och inte mäter mer än 2 cm i längd.

Nicholas Jändel, Allt Om Flugfiske, plåtning av B3-bonker
Nicholas Jändels, plåtning av B3-bonker

  Storyn...

  Hur kom den till? En oktoberkväll 2001 i fiskebutiken som då hette Stockholms Sportfiskebutik satt jag tillsammans med butiksföreståndaren och fiskekompisen Peter Berggren och spånade om effektiva havsöringsflugor. Fram tills dess hade jag mest fiskat med transparenta mönster som Spiggimitationer året runt medan Peter gärna öppnande det nedkylda vinterfisket med t.ex. en gul Zonker. Vi lärde oss mycket av varandra genom att fiska tillsammans.

  Runt den här tiden var ett av de mest populära havsöringsdragen den röd-svarta Sandgrävlingen, draget låg framför oss på bordet och vi funderade över effektiva mönster att ta med på morgondagens fisketur. Sagt och gjort under många garv knöt jag ihop en Wolly Bugger i Fireorange och svart och döpte den snabbt till "B3-Bonker".

  Dagen efter fiskade jag och Peter på Muskö och jag landade en blanking på närmare tre kg på flugan. Samma kväll hade vi en kurs i flugfiske efter havsöring inom ramen för Sportfiskeskolan/ Stockholms Sportfiskebutik och namnet var satt och kommunicerat. Den säsongen landade jag över tjugo havsöringar på flugan där mer än hälften var blankfisk som fångades i skärgården. Under en tid band jag och sålde flugor i butiken och färgkombinationen spreds under namnet B3-Bonkern.

Bild på flera av Jonas flugor
Wolly bugger i varianterna oliv samt B3-Bonker, Rävhårsstreamern i grizzly samt Spiggen och en naturfärgad Zonker. 40 spänn styck - som hittat!

  Varför namnet B3-Bonker?

  B3 är ett uttryck som används i Stockholms Ström och står för Bilar, Besor och Betong - B3, (finns på http://www.stromstararna.se/) och i min värld var en fluga med klara attraktionsfärger en fluga för tröga vinterståndare (läs besor*). Visst hade jag landat många fina blänkare på färgglada flugor under tidigare kalla vintrar men namnet lät roligt och medgav en del häcklande vilket jag gärna stod ut med.

  Under en flugbindarkväll med Nedre Rudans fiskeklubb påminde mig fiskekompisen Niklas Larsson om att jag faktiskt är skyldig till mönstret. Idag generar en sökning på B3-Bonker närmare fyrtio träffar på Google och det är kul att se att en del kända fiskeprofiler som jag inte träffat refererar till mönstret. Flugan är idag ett förstahandsval hos många av mina havsöringsjagande kompisar (inte bara under den kallaste vintersäsongen) och visst fungerar den lika bra på annan prickig fisk...

  Grabbarna i Troutbum-filmerna väljer en Wolly bugger om de bara får ha med sig ett enda mönster oavsett vilken fisk de ska fånga. Borde maila dem om att sprida färgkombinationen vidare...

* besa = utlekt, mager och som föda otjänlig havsöring

Av Jonas Gavelin ©
http://tjalmeflyfishingfriends.blogspot.se/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats