Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-04-02
English version

  
Samlade flugbindartips
Av Johan Sjunnestad

 

Undvik klibbiga fingar vid limning

Många är de tillfällen då både mina och andras fingrar fått skrapas rena från snabblim. Limmet bildar ett extra lager med "hud" på fingrarna som inte går att få bort med något kemiskt medel utan att hela fingrarna följer med.

Idag skulle jag limma ben till flugor, på samma sätt som Hagström gör. Precis innan jag skulle till att doppa fingrarna i snabblimmet så fick jag syn på mitt dubbingvax. Tankarna for runt och fingrarna doppades därför i vaxet innan de åkte ner i limtuben och tack var ett tunnt lager med vax så fastnar inget lim på fingrarna. Kladdigt, japp men det går att tvätta bort =)

 

 

Strippa påfågelherl

För att få fram fina herl till att göra kroppar med som t.ex. till kläckare eller klassiska torrflugemönster som Quill Gordon så måste påfågelherlets gröna små fibrer tas bort. Jag har alltid gjort detta med ett vanligt suddgummi tidigare, det brukar fungera alldeles utmärkt. Ibland vill jag nämligen ha lite små strån kvar på herlet och då är det lätt att styra hur mycket som skall tas bort om jag suddar bort stråna.

Men någonstans inom mig så finns det en riktigt lat jäkel, som enligt min fru fyller ut hela min spänstiga kropp i och för sig men det hör kanske inte hit..... Iallafall så gillar jag smidiga saker och genvägar ibland, så jag tog fram en fin årgångsflaska med Klorin, jag tror att det är en tidig 2010 kan vara 2009 också dom luktar ganska lika så det är svårt att säga. Häller Klorin på botten i en gammal plastbytta, har gummihandskar på händerna och doppar ner en hel fjäder i burken. Gnuggar på herlen och när jag drar med handskarna medhårs så följer de gröna små stråna med. Så gör jag i någon minut och resultatet ser ni nedan.

Före bild på herl

Före & efter

Efter bild på herl

Jag har inte provat mer än denna fjädern men jag antar att man inte skall ha i fjädern för länge för då försvinner den helt eller så blir herlen på tok för sköra.

Om herlen blir spröda och sköra så antar jag, bara en gissning detta med, att det går att förvara herlen i ett glas med vatten eller liknande innan man ska binda. Herlet borde då bli lite mjukare. Testa på!

 

 

Epoxyögon

Mina epoxyögon tog slut då jag band några Wiggle Baitfish så det fick bli att göra ett knippe nya ögon.

SFS - Epoxyögon

Reflextejp
Hålslag
Vattenfast svart penna
Epoxylim

1. Gör en massa runda bitar av reflextejpen i valfri färg med hjälp av ett hålslag(finns i olika storlekar)

2. Blanda lite epoxy och dutta lite lite på en spegel eller glasskiva, vid varje dutt skall det sedan läggas en urhålad rund tejpbit

3. Gör en rund svart pupill med märkpennan

4. Lägg en liten klick med epoxy på tejpbiten, ibland får man hjälpa till med en nål för att hålla ögat på plats.

5. Torka - färdigt!

SFS - Epoxyögon

Anledningen till att det skall vara en spegel eller glasskiva är att det blir enkelt att få loss ögonen från ytan med ett rakblad. Det gör att ögats pappersskydd på baksidan sitter kvar och tas bort när ögat skall fästas på flugan.

 

 

Pennor

Det finns en uppsjö av olika pennor på marknaden. Vissa pennor som skall vara permanenta på "alla" material släpper vid kontakt med vatten vilket inte är helt lysande till det ändmål som en flugbindare vill ha pennan till =)

Jag har testat och letat efter bra pennor länge, flera olika kulörta vattenfasta pennor har testats på diverse material, men jag måste nog erkänna att de bästa pennorna är de svindyra som köps i en flugfiskebutik. Pennor som säljs för 60-90:- /st i tre-fyra olika kulörer. Men om jag vill ha andra färger vad gör jag då? I somras besökte jag våran största stad i söder, Malmö, där de har en fin fin Panduro butik som säljer det mesta (allt) ur deras katalog. Gick och strosa efter frugan som skulle ha tjock foam, ta ett stort ark tänker jag och räknar med att få spillbitarna till poppers =)

Men de hade även vattenfasta pennor som liknade pennan jag precis köpte för 70:- så jag köper ett knippe pennor och testar hemma, visst fasen funkar dom och visst fasen verkar det vara liknande färg som fäster på det mesta som min dyra penna gör. Priset, 29,50:- gör att jag dessutom får 2-3 pennor på Panduro för samma pris som en penna hos en fiskebutik.......

Bild på Promarkers pennor

Om ni väljer att gå in på Panduros hemsida så söker ni efter "Promarker" och det dyker då upp ett 40-tal olika kulörer. En annan rolig sak var när Johan Klingberg besökte våran klubb i förra veckan, gissa vilket märke på pennorna han halar upp ur sin låda, givetvis, Promarker. Det måste ju bara vara så att pennorna är bra om eliten använder dom, eller hur?? Kan undra om jag blir lika bra som Johan om jag köper mer pennor... hmmm =)

 

 

Nytt material!

Jag har testat att binda med växtmaterial tidigare men det jag träffade på i trädgården idag verkar helt suveränt! Det var roligt att Klingberg pratade en hel del om att leta material i sybehörsaffärer, garnbutiker, tygaffärer etc etc. Han berättade att Roman Moser inte åker på fiskemässor med anledning av att det som finns där finns redan som flugbindningsmaterial. Skall man hitta något nytt så skall men leta bland garner och tyger. Det värmer mitt alternativbindningshjärta att även proffsen väljer den alternativa vägen =) och letar i tygaffärer etc, precis som oss hobbyamatörer. Kan undra när Roman Moser hittar till Ö&B och köper foam där....

Bild på gräset

Åter till växtmaterial! Jag har bundit flugor på gröna växter tidigare och deras fröställningar, blad, stam etc. Gräs kan man ha till mycket och det får en mycket fin färg vid lackering. Men kolla in bilden nedanför, detta skall jag binda kroppar med samt försöka ha till vingmaterial. På fiskemässan för ett par år sedan så satt Johan Put en holländare och band superrealistiska flugor med skelletonleafes(eller något liknande). Det var ett löv utan det gröna på, dvs det var lövets spretor eller lövets skelett kanske man kan kalla det. Det var ett riktigt läckert material som verkar vara svårt att få tag på. Har letat lite men ej lyckats hitta det. Däremot har jag ett fint gräs i trädgården som bär sina blad även hela vintern och torkar bladen perfekt åt mig =)

Gräslig fluga

Jooodå visst funkar det att binda med gräset!!

Vingen på nattsländan blev precis som jag ville ha den, en bra struktur och fina färger. Dessutom var den lätt att få dit och forma, ett bra material. Innan färgsättning och innan vingen fästes på kroken så lackade jag vingen på båda sidor. Tog lite lack på fingrarna och strök över vingen, verkar hålla bra. Testdrog lite i en annan gräsvinge och lacken håller ihop vingen riktigt bra.

Bild på fluga med vingar av gräs

Det gick även att tvinna gräset så att det blir som ett tunnt rep, detta gjorde jag en tjecknymf av som färgades på ovansidan med samma färg som nattsländan, blev väl sådär... men det funkar =)

Jag har även gjort några vingar som jag ska testa senare, till en dagslända med vingar upp i luften. Enkelt, bara att lägga gräset i vingbrännaren, klippa rent och bränna kanterna, lacka vingen och sedan färdigt!

 

 

Hackelloop (?)

Heter det hackelloop? Idag gör det väl det om ingen har några synpunkter på det.

Jens skriver på sin blogg om en E-Emerger som skall vara riktigt vass och ger oss även en bra SFS till den flugan. Han binder sin fluga med en hackelloop men gör lite annorlunda än vad jag gör, så jag har lovat Jens en liten beskrivning på hur jag gör med mitt hackel.

Jens böjer fram sitt hackel tillsammans med loopen och får då som en stående vinge samt spröt åt sidorna vilket inte jag får. Men visst går det att får mer spröt uppåt med metoden nedan också så att flugan får en annan form. Min fluga blir väl mer det klassiska klinkstuket men lägg in en liten tufs med CDC-fibrer i loopen innan den dras åt så får flugan lite mer utsprungna vingar.

I beskrivningen nedan har jag färgat en lite grövre nylonlina svart för att den skall synas bättre på bild. Men därav att slutresultatet, flugan, blir lite si och så.

Bindmoment 1

Jag har gjort en kropp av kalkonbiot och sedan fäster jag in ett eller ett par påfågelherl, ett hackel och en nylonloop. Loopen fästs in hårt på ena sidan av flugan och sedan läggs ett par bindtrådsvarv över den lösa änden, ganska hårt men det skall gå att dra i tråden så att loopen stramas åt.

Bindmoment 2

Linda påfågelherlet färdigt på flugan och avsluta bindtråden med en whip..... precis avsluta och klipp av tråden!

Bindmoment 3

Vänd på flugan i städet eller snurra på chucken som jag gjort på bilden. Dra sedan ner loopen under städet eller som på bilden nedan under armen till städet, om ni har sådant städ.

Bindmoment 4

Hacklet viras sedan runt loopen så många varv som känns bra. När det är färdigt skall hackelstammen petas igenom loopen(nylonöglan) och hållas spänd medans den lösa änden på loopen dras åt så hårt det går. Lägg en liten liten droppe lack/lim på nylonänden och om man vill även på toppen där hacklet har klippts av. Färdigt!

Bild på färdig fluga

Färdig fluga. Men med en lite tunnare nylonlina så kommer hacklet att ligga platt som en pannkaka mot kroken när linan dras åt.

 

 

Crazy Eye Family

Flugbindningsmaterial finns ju överallt har jag sagt flera gånger och till riktigt humana priser dessutom. Men vissa material kan man gå förbi eller till och med hålla i handen flera gånger utan att tänka flugbindning, vilket inte är helt sunt. Flugbindning går före allt så därför måste hjärnan vara i form dygnet runt och enbart tänka flugbindning! Vad Simon Graham tänkte på när han kom på sin Durexfluga vill jag inte veta, eller snarare när tänkte han på flugbindningsmaterial när han såg kondomen som bindmaterial, vilken tid på dygnet var det..... =)

Men åter till mina streamers... flugbindningsmaterial som åker in och ut genom kontorsdörrar och susar runt i industrier och vispar fram över bokhyllor runt om i världen kan vi bara inte bortse från. Materialet som jag syftar på är en dammvippa med 4 olika färger för kostnaden av en Selma, materialet räcker till en livstidsförbrukning av fibrer till streamers eller andra flugor.

Bild på dammvippan

Mina dammvippestreamers förser jag med epoxyögon som jag gjort själv. Till ögonen använder jag en orange kraftig tejp/klisterark som finns på Biltema. Den runda formen får jag genom att stämpla hål med ett vanligt hålslag och sedan gör jag ett streck med en vattenfast svart penna, modellen på ögon döper jag till Crazy Eye eftersom dom ser lite galna ut.

Jag försöker ofta tänka utanför "lådan" vilket även var fallet med ögonens färgsättning. ALLA epoxyögon som jag har sett ser ut som vanliga fiskögon med en svart pupill i mitten och relativt vanliga färger i övrigt. Varför ska det vara så tänkte jag och började testa lite och fattade tycke för dessa Crazy Eye´s. Det finns ögon i andra färgsättningar med prickar och streck åt olika håll och kanter. Ögonen har en klistrig baksida och fastnar lätt på flugorna som sedan har försetts med epoxy. Storleken på ögonen är 4mm men Spökets kryssögon har jag gjort 6mm stora för att överdriva flugans formgivning lite. Ögonen går ju även att ställa upp så att strecket går lodrätt istället för horisontalt men det är upp till flugbindaren att välja själv.

Familjen Crazy Eye

Crazy Eye Joe

Först ut i familjen är Crazy Eye Joe som även finns i saltvattensvariant för kustfisket, det gör övriga i familjen också =)

Crazy Eye Sally

Familjens lilla snärta heter Crazy Eye Sally som utan problem lyckas locka öringhannarna till hugg

Crazy Eye Bob

Familjens överhuvud heter Crazy Eye Bob vars färger även finns som en Crazy Eye Mickey Finn =) fast då med Sally´s rosa färg istället för Mickey´s orginal röda

Till sist och faktiskt även minst så finns husspöket med på bild som heter Crazy Eye Ghost och binds med enbart de vita fibrerna. Alla hus har sitt egna spöke och så även familjen Crazy Eye =)

En annan tanke jag har med dessa fibrer är att spinna de i en loop gjord med kevlartråd på en tub eller lång krok så att det blir lite större gäddflugor. Till sådana flugor kan jag tänka mig att stansa ut Crazy Eye´s så att de blir några mm större än de som visats ovanför.

Håll till godo med dammvippeflugorna och försök gärna involvera materialet i andra flugor.

 

 

T-pinnar

Visst är det skönt att knalla runt i nya fina sockar som kommer direkt från paketet! Vad varje flugbindare bör önska sig är sockar sockar och åter sockar! Varför det då.... jo för att de där små plastpinnarna som håller ihop sockarna går att använda till så himla mycket. Plastpinnen jag menar är den där T-formade plastbiten som vi sliter sönder och svär över för att den trasar sönder våra kläder ibland den sitter på sockar, vantar och andra plagg. Mitt tips är att klippa loss pinnen från kläderna så att den går att använda till lite av varje.

För många år sedan försökte jag att fästa en liten frigolitkula på en nylonlina som jag sedan brännde i toppen så att den krullade ihop sig, ungefär som när man gör räkögon. Under linan med bollen på så hade jag en tunn fjädermyggsliknande fluga som då låg och flöt några centimeter under ytan jämnt och fint i strömmande vatten. Problemet var att bollen slets sönder efter två tre kast. Efter det har jag funderat lite på andra alternativ och kom på detta med T-pinnen efter att ha läst om pinnen i en tidning där den användes till fallskärmshackel.

Det finns de som har gått in i butiker och fått en näve pinnar gratis, så ni behöver inte köpa sockar för hela veckopengen om ni vill testa detta användningsområde, fråga snällt i en butik så får ni säkert några pinnar.

bild på några T-pinnar och en pinne med en boll.

Här ser ni en bild på några T-pinnar och en pinne med en boll. Bollen fästes genom att pinnen trycks genom bollen och förs upp mot toppen på T-pinnen.

Så här kan en fluga med boll se ut utan kläder på sig =)

Så här kan en fluga med boll se ut utan kläder på sig =) Ni ser hur jag har tänkt, bollen flyter och håller uppe flugan samtidigt som jag kan se var flugan är då bollen även är en markering.

Bild på bindmoment med T pinne

Det är fullt möjligt att använda T-pinnen till fallskärmshackel den är faktiskt riktigt bra till det. Ta en tång och platta till pinnens "fot" så att den ligger bättre mot kroken och inte bygger så mycket. Sedan är det bara att fästa in pinnen och börja bygga flugan.

bild på hantelögon om de vanliga tryter

Har även en bild som visar att det går att göra egna hantelögon om de vanliga tryter. Det går att göra hantelögon eller liknande med många olika sorters glaspärlor eller i annat material. Genom att det finns en lång pinne så kan ögonen placeras precis var man vill och inte så som alla flugor ser ut =)

 

 

Epoxy-eye factory

Jojjemensan minsann, det funkar! Jag fick en idé om att använda ett hederligt gammalt eller nytt hålslag i mina svindyra prismatejper från Biltema. Men vänta.....

Först testade jag mina hobbyfärger, jag gjorde små färgklickar på en spegelbit, detta för att jag skulle kunna skära loss färgen med ett rakblad. Vissa av färgerna funkade perfekt medans en del... inte alls. Det luktade och kladdade men var lite spännande ändå. Mitt i alla färgångor kom jag att tänka på ett hålslag! Testade att slå ett par hål i mina olika tejpbitar och visst blev det runda fina ögon!

Bild på verktygen

Första tejppluttarna målade jag svarta prickar på med en vattenfast penna för att få till pupiller. Men det blev inte helt 100, så jag fick fråga min bättre hälft om hon hade en hålslag för små pärmar eller liknande grejjer i typ A5 format, almanackor etc. Men njetski det hade hon ej, men hon hade en liten fräck tång som jag kan göra pupiller med. Perfekt!

Bild på färdiga epoxiögon

Pupillen har jag limmat fast med snabblim på ögat. En liten dutt med limmet och sedan en pupill. Det gör att jag nu kan använda ögat som det är eftersom ögat är en tejpbit, precis som köpeögon =)

Men helt nöjd..... neeee inte riktigt, nu blir det in i epoxydimmornas värld för att se om det går att bygga upp en liten epoxyglob på ögat, som di riktige ögena har.

 

 

Gummiben del 1

Jodå det finns ju faktiskt gummiben som inte är så grova som grillborsten är. Det finns tunna fina ben, 1mm, som levereras på 10 meters rulle. Benen går att färga i valfri kulör samt göra mönster på. I morgon visar jag hur man gör mönster på benen så håll utkik efter Gummiben del 2 som släpps i morgon =)

Denna elastiska tråd används till att bl.a. göra halsband av. Panduro har även en tunnare tråd ca 0,5mm men den känns lite för tunn tycker jag, den går att använda till annat, som t.ex. en tunn fin segmenterad kropp.

Bild på elastiska tråd

 

Gummiben del 2

Här visar jag ett litet trix för att färga gummiben eller annat så att det får en "polkagrisrand" runt sig.

Moment 1

Fäst in det du vill färga i bindstädet och tvinna tråden/garnet hårt.

Moment 2

Ta en vattenfast penna och dra ett streck på ovansidan av tråden, här är det viktigt att det bara blir på trådryggen annars färgar du hela tråden svart.

Moment 3

Släpp lös tråden och du har fått en spiraleffekt som slingrar sig runt hela tråden.

Färdig

Här har jag målat på Panduros 1mm elastiska tråd som är transparent, vilket ger en annan effekt än den färgspiral som den gröna tråden fick. Här syns spiralfärgningen genom tråden och färgningen blir då lite annorlunda.

 

 

Kulögon

Jag tackar Barilla för deras gratis kulögon och dessutom fick jag en fin reflex på köpet =) Håll utkik i eran lokala butik för deras erbjudande. Visserligen skall man köpa deras produkter men vem fasen äter inte pasta i dagens svenska matlagning?

Grats kulögon från Barilla

 

 

Stjärtspröt

Stråna på denna penseln är jätteläckra, ganska tunna strån med lite färgskillnader i samma kulör. Dessutom är spetsen på vissa strån splittad så att det längst fram blir ännu tunnare, det borde väl en fin liten torrfluga gilla?

Använd stråna från en pensel

 

 

Löning!

Idag kom äntligen lönen! Utbetalning den 26:e. Dax att fixa lite nytt material till tjecknymfer.

Lönekuverets fönster fungerar utmärkt som ryggsköld till tjecknymfer eller andra flugor som vill ha en sköld. En av dessa "fönstertjeckar" lurade en fin öring på ca 1-1,5kg i Baltak under förra säsongen, så visst funkar det =).

Bild på fönsterkuvert

Klipp ut remsor i valfri storlek, bind in dom varsamt, prova ett par gånger så du känner draghållfastheten hos plasten. Men plastremsorna tål en hel del tycker jag och är även dom fullt målningsbara!

 

 

Santa Caj

Har haft sköna dagar i skidbacken i veckan som varit men nu är det dags för lite uppdatering och varför inte slänga in en liten blänkare om sånt som är på gång!

Jag ska göra lite flugor som jag kommer att döpa till Santa Caj ZZZ, där jag då givetvis byter ut ZZZ till något mer passande som t.ex. Santa Caj Montana, Santa Caj Corixa etc. Namnet beror givetvis på huvudsponsorerna Santa Maria och Caj P som delade ut GRATIS gummiben i den lokala ICA butiken. Tänk tanken att någon av de stora "flugbindningsföretagen" delar ut saker gratis till en simpel flugknytare =) Märkligt att det är sommarens verktyg grilloljepenseln som skall göra vinterns flugbindning till något roligt.

Mönster till dessa är inget hemligt så ner i kökslådorna och klipp av ben och bind! En vanlig montana med stjärtspröt av biots och istället för hackel framme vid torax så blir det ett par gummiben från penseln.

Corixan kommer enbart att bindas till en kostnad av kroken.....

 

Santa Caj

Yes box ett knippe Santa Caj-flugor visas nedan. Den klurigaste är Corixan eftersom jag använder en mycket knepig foam... eller cellplast... eller vad det nu heter. Jag funderade lite på vad en grilloljepensel kan användas till mer än att binda flugor med. Jag kom fram till att det går att pensla kött med den och vad vore då bättre att få in lite köttkänsla i en fluga! Sagt och gjort därför är Corixan gjord av förpackningsmaterialet som köttfärs, kotletter, grillskivor etc. ligger förpackade i.

Santa Caj Corixa Meat

Santa Caj Corixa Meat

 

Santa Caj Montana

Santa Caj Montana

 

Santa Caj Diving Lady

Santa Caj Diving Lady

 

Santa Caj Rubber Maniac

Flugbindningsmaterial finns överallt, det gäller bara att klura lite =)

 

 

Nyckelpiga - Ladybug

Av kaffebönorna blev det några nyckelpigor, inte världens mest exakta kopior precis, men färger och former finns där på ett ungefär. Vit sprayfärg får agera som ögon och resten är lack till flugor och en svart märkpenna. Det fina med kaffebönor är att de flyter och lackade suger de inte åt sig vatten!

Bild på Nyckelpigan

SBS - behövs förmodligen ingen, men varför inte

1. Bind in ett par ben på en krok, benen kommer från min bilvårdsborste som fick offra ett par strån.

2. Lacka ovansidan av kaffebönan med en klarlack, t.ex. vanligt fluglack, låt torka.

3. Limma fast bönan på kroken.

4. Knixa till benen och klipp av i lämplig längd.

5. Lacka eller måla ovansidan med en röd färg, jag tar vanligt fluglack och låt torka länge.

6. Måla prickar, ögon och streck när färgen torkat.

7. Jag lackar undersidan med en svart lack vilket gör att benen fastnar mot undersidan av bönan och sitter lite extra bra. Det gör också att undersidan ser mer ut som den gör på en riktigt nyckelpiga.

Fika

Ok, medans mina pigor torkar så kan jag lika gärna visa pigmaterialet. Satt på café och fikade med kidsen idag och hade en hel skål med skalbaggar, nyckelpigor etc framför näsan. Svårt att förklara för di små att "pappa bara ta några".... "pappa får det"..."binda flugor".... =) men vadå, fika för en dryga hundring, då måste väl flugbindningsmaterial ingå?

Bild på kaffebönor

 

 

Ben i massor....

Vad sägs om IKEA´s erbjudande om oändligt antal ben till flugbindning för endast 5:-?? Erbjudandet gäller tyvärr bara vita och svarta ben men för den som har spenderbyxorna på och verkligen vill investera så finns det mängder med färger att välja på.

Men toaborstens svarta spröt för 5:- är fina att knyppla till för en myra eller liknande, sedan har dom som bilden visar olika städborstar men även diskborstar i olika färgskalor för några riksdaler extra =)

 

 

Årets julklapp?

Kan detta möjligtvis vara årets julklapp? Möjligtvis för den som ger julklappen eftersom skillnaden i pris mellan originalet dvs Petitjean´s Magic Tool och en billig variant av Scotchbrite är enorm. Magic Tool kostar vad jag sett runt 350:- och en tvättsvamp kan man nog få gratis om man är snäll eller i allafall 5 svampar för 10:-.

Bild på svampen med skurna rader

En enkel SBS får bli följande:

1. Kapa en svamp som bilden visar eller i det format som passar dig

2. Snitta svampen med ett rakblad, inte för djupt, kanske ca 4-5 mm eller djupare om du gör en svamp för större fjädrar.

3. Måla snitten med en vattenfast penna så att du ser var du har snittat någonstans

4. Införskaffa en plastklämma för att hålla fast papper. Jag har en klämma för magnettavlor finns olika modeller hos bokhandlarn(där jag hittade min). Varuhus har ofta en stålklämma men den kan vara lite skev i käftarna så att den inte kan plocka upp fjädern från ditt Super Magic Former Cleaning Tool

5. Börja använda ditt Super Magic Former Cleaning Tool.

Samlingsbild på verktygen

Ta en CDC-fjäder och stryk fibrerna så att de pekar rakt ut från stammen. Ta fjäderna i båda ändar och tryck ner den i någon av de olika skårorna som du gjort i svampen. Nu skall fibrerna peka rakt upp från skåran i svampen. Därefter tar du din plastklämma och nyper tag i de utstickande fibrerna. Dra ut fjädern och klipp av längs med stammen. Nu har du en plastklämma med CDC-fibrer som du kan dubba en kropp med eller något annat kul.

Fördelen med Super Magic Former Cleaning Tool är att du har 1 verktyg inte 3-4st olika klämmor som följer med Petitjean´s grejjer. Det följer även med några plastklämmor för att nypa åt fjäderstrålarna men det går lika bra med en pappersklämma i plast. Trärullarna som ligger med i förpackningen kan man ersätta av en fin björkkvist eller varför inte överblivna träpluggar från en Billyhylla som de flesta har hemma =)

 

 

Kroppsfärgning

Eftersom jag tycker att min gula foam verkligen skriker GUUUUL så har jag köpt en VATTENFAST gul penna som jag målar med på en vit foam. Jag kan då styra hur färgningen skall se ut på kroppen. Trycker jag hårt och drar sakta så blir färgen djupare. En snabb och lätt hand ger lite blekare färger. Fördelen är att kroppen får nyansskillnader på varje litet segment vilket ser mycket fint ut. Helnöjd!

Bild på arken färgade

Den färdiga flugan får sedvanlig behandling med en svart eller brun penna för att få till utseendet för den som fiskar också =)

Bindmoment

Bindmoment 2

 

 

Av Johan Sjunnestad ©

Besök gärna Johans Bloggsida
http://flugbindning.blogspot.com/

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats