Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2016-02-07
English version

 
  En booby fluga till vårfisket

En "booby fluga" till vårfisket
Av Johan Klingberg 2009

För mig har alltid Hökensås premiärdag varit en röd dag i almanackan, en dag som inte får missas. Det är alltid mycket folk runt sjöarna och premiärkänslan och förväntningarna är påtaglig bland alla besökare. Premiär och tidig vår innebär som regel att vattnet fortfarande är ganska kallt. Tekniken för dagen är given, en snabbsjunkande lina i kombination med en kort, knapp meterlång tafs försedd med en flytande orange boobyfluga i ändan.

Eftersom jag sedan tidigare erfarenhet vet att fisken är stel och långsam i det vårkalla vattnet, väljer jag för dagen att fiska hem flugan i ett extremt långsamt tempo. Det är gott om fisk i sjöarna vid denna tidpunkt, därför brukar det ofta sluta med fiskelycka då väl den rätta flugan har hittats.

  Runt sjön hörs glada tillrop och många har redan fått napp. Det är just det som är så trevligt med premiären, de flesta får fisk och atmosfären bland de fiskande är avslappnad och lugn.

  Plötsligt händer det jag väntat på, hugget är mycket försiktigt, knappt märkbart. Genom att göra en snabb hemtagning med ”linhanden” försöker jag mig på ett misslyckat krokningsförsök.

  Efter att ha fiskat hem flugan ytterligare någon meter händer det igen, men den här gången känns hugget betydligt distinktare. Samma typ av mothugg, men den här gången krokas fisken. Knyckarna ifrån botten känns långsamma och sega, inte alls lika aggressiva som de gör längre fram på säsongen. Plötsligt känns allt stumt, fisken eller linan verkar ha gått fast i något. Det är tyvärr ganska vanligt då lina och fluga fiskas hem utmed botten. Efter en stund lossnar emellertid linan från sjögräset och jag kan snart håva årets första premiärregnbåge.

  Djupt och sakta

  Oftast är det bäst att under våren söka fisken där sjöns vattentemperatur är som högst. Eftersom vattnet har sin högsta densitet vid fyra grader så håller nästan alltid normaldjupa sjöar just fyra grader vid botten. Därför är det också här man oftast hittar regnbågen under den här tiden på året.

  Eftersom fisken är växelvarm innebär det att den får samma kroppstemperatur som sin omgivning. Därför är den nu ganska stel och orörlig i det kalla vattnet. För ett lyckat fiske gäller det därför att presentera flugan nära botten, i en långsam hemtagningshastighet. Tyvärr brukar ofta en traditionellt bunden fluga sjunka ner och till slut fastna i botten då den fiskas hem i långsam takt med en sjunklina.

  Det är just här som boobyflugorna har sin stora fördel. Då sjunklinan sjunkit ner och lagt sig på botten så flyter boobyflugan upp mot ytan motsvarande tafslängd. Då man drar i linan så kommer flugan att dras ner mot botten ett stycke, men gör man en kort paus så flyter den snabbt tillbaks upp igen.

  Jag fiskar oftast hem min boobyfluga med en långsam handtvist eller genom att dra hem fluglinan i korta intervaller. Då fisken tar flugan gör jag mothugget genom att dra i linan med linhanden, spöet reser jag sällan alls. På så vis drar jag inte undan flugan om jag missar fisken, flugan blir kvar där fisken nappade.

  Boobyflugorna är otroligt effektiva vid både regnbågsfiske och öringfiske i stilla vatten under hela året. Jag binder mina boobyflugor i olika färg beroende på årstid som flugan skall fiskas med. Under våren då regnbågen är i lektagen och därför är extra aggressiv brukar orange, rött eller gult fungera bra. Medan mer jordnära färger så som brunt, olive eller svart fungerar bättre under sommar och höst.

  SLF Prism

  Som kroppsmaterial till boobyflugorna kan man använda de flesta dubbing eller garnsorter. Till just den här flugan har jag använt mig av en glansig dubbing från SLF.

  SLF’s olika dubbingsorter hör antagligen näst efter Fly Rite, till en av de mer populära syntetdubbingarna på marknaden. Ett av de senare tillskotten från SLF kallas ”SLF Prism”. Prismdubbingens fibrer reflekterar ljuset så att det delas upp i färgspektrum, ungefär på sammas sätt som i ett ljusprisma. Dessutom är fibrerna ganska mjuka och enkla att dubba fast på tråden.

  Materialet finns i flera färger att köpa som borde tillgodose de flestas behov, från de mer grälla till de lite mer jordnära färgerna. En påse ”SLF- Prism” kostar runt en femtiolapp.

  Flytögon

  Det är viktigt att göra boobyflugans ögon lika stora. Annars kommer flugan att få slagsida och en ojämn gång då den fiskas hem. Tidigare gjordes dessa ögon av polyceloneller frigolitkulor som hölls på plats med ett omslutande nät av damstrumpa. I dag gör de flesta ögonen av en cylinderformad foambit som binds fast tvärs över krokskaftet, precis bakom krokögat. Därefter klipper man och formar ögonen så att de blir precis lika stora. Somliga menar att flugan går bättre i vattnet om man klipper ögonen runda.

  Polecylonstavar till boobyögon finns i flera färger och märken och kostar runt 30 kronor för en påse.

  Booby flugor

  Upphovsmannen till flugtypen anses vara den engelske flugfiskeförfattaren Gordon Fraser.

  Han utvecklade flugan under 1970-talet för fiske i den stora reservoaren Eyebrook i Leicestershire. Även om flugan i dag främst fiskas med sjunklina, så fiskade Fraser sina boobyflugor både med sjunk och med flytlina. Namnet ”Booby” myntades genom att man ansåg att de stora ögonen liknade en kvinnobyst. I dag är Boobyflugorna oerhört populära framför allt i samband med regnbågsfiske i stilla vatten. Under senare år har allt fler flugfiskare börjat använda dem även efter vild öring, röding och harr.

  Vill du läsa och lära dig mer om Boobyflugorna och Gordon Fraser så finns hans bok ”Mastering the nymph” att köpa på www.anglebooks.com

Allmän boobyfluga - materialbeskrivning

Krok: 8-12, ofta streamerkrok
Bindtråd: Svart, storlek 6/0
Ögon: Cylinderformad foam
Stjärt: Maraboufibrer
Kropp: SLF Prism

Bindmoment 1

Fäst fast en bit "booby eyes" med hjälp av åttabindning, tvärs över krokskaftet precis bakom krokögat.

Bindmoment 2

Gör en stjärt av marabou och fäst sedan in ribbingen strax framför stjärten.

Bindmoment 3

Dubba fast rikligt med SLFfibrer på bindtråden.

Bindmoment 4

Linda dubbingen runt krokskaftet till en tät kropp, hela vägen fram till ögonen. Ribba sedan kroppen med tinslet i jämna varv.

Bindmoment 5

Avsluta flugans bindmoment med en avslutningsknut bakom ögonen. Borsta ut kroppsdubbingen med hjälp av ex. kardborrband så att flugan får ett mer livfullt utseende.

Färdig Booby fluga

Före flugan är färdig att använda är det viktigt att justera ögonen så att de är lika stora.

Text & foto: Johan Klingberg ©
Besök gärna Johans hemsida och Blogg

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2016

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: