Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2016-03-27
English version

 

6 dräparflugor för kusten
Av Niclas Andersson

Det är tungt att erkänna det, men danskarna ligger en bit före oss när det gäller kustfiske. Vi bad en av de kunnigaste danska flugfiskarna, Bo Nielsen, att sätta ihop ett halvdussin mönster som borde fungera även för gulblåa öringar.

Kustfiskebild

  Jag gillar andra kulturer och jag gillar att resa. Framförallt reser jag mer än gärna med mitt flugspö. Exotiska platser har hägrat sedan 16-årsåldern då jag drog till Montana i nordvästra USA, för att under tre veckor fånga världens mest svårfrestade regnbågar, brunöringar, och strupsnittsöringar. Resorna fortsatte och insikten i att vi svenskar faktiskt är riktigt duktiga flugfiskare ökade. Snart nog kom dessutom en brytpunkt. Det där tillfället när man plötsligt inser hur fantastiskt bra fiske vi har på hemmaplan. Resorna behöver inte vara till andra sidan jorden för att vara varken exotiska eller att fisket ska vara av världsklass.

  Med den insikten kom även en ny chockerande upptäckt. Vi flugfiskande svenskar är inte bäst på allt, vi är exempelvis bara nästbäst på kustfiske efter havsöring. Det är danskarna som sätter käppar i hjulet för oss. Den blågula fanan slocknar när vi bedjande får vända blickarna mot den danska flaggan. Men en förlust kan snabbt vändas till fördel.

  Fastnade för kustöringen

  I Danmark finns många framstående flugfiskare, och då särskilt kustflugfiskare. Bo Nielsen är en av dessa. Denna 43-åriga virtuos inom området började sitt kustfiske 1970. Då var han bara 10 år gammal och allt som högg var av intresse. Framförallt var det torsk och olika plattfiskar som gällde. Tiden gick och intresset för fiske ökade. Det tog fyra år innan Bo fångade sin första havsöring på kusten, men den dagen minns han mycket väl. Fisken var inte stor, snarare väldigt liten. Men det var en havsöring och en dröm hade gott i uppfyllelse. Han fastnade direkt, och insåg snabbt att havsöringsfiske är det som gäller.

  Det dröjde ytterligare tre år innan Bo upptäckte flugfisket. Då fanns föga publicerat om ämnet och utövarna var få. Men med det växande intresset förvärvades en allt större kunskap. I dag är han bosatt knappt en kilometer från den vackra Vejle Fjorden, två mil från en av Danmarks bästa havsöringåar; Vejle å. Till vardags arbetar han på Korsholm Jagt & Fiskeri, en av Skandinaviens största kombinerade sportfiske- jakt- och friluftsbutiker. Det är inte enbart flugfisket som tillför något i Bo Nielsens liv. Flugbindningen är en annan stor passion för honom, och det är inte enbart flugor för sitt eget fiske som framställs. Bo har ett stort intresse av historiken kring klassiska laxflugor och förutom att binda så traditionsenligt som möjligt, samlar han på litteratur och material som kretsar kring ämnet.

  En noggrann man i dag, 26 år efter det att han började svinga flugspöt i jakten på de oförutsägbara kustöringarna, har han en smått unik kunskap om fisketekniker och fiskens beteende vid olika situationer och årstider. Han har också stor kunskap om vilka flugor som gäller. Bo är som ett levande uppslagsverk inom genren.

  Genom åren har det för Bo Nielsens del utkristalliserats några flugmönster som med variation i färg och storlek visat sig fiska extra framgångsrikt. Flugor som har det där lilla extra, sådana som presterar när andra inte gör det. För i hans ask är flugorna inte enbart pretentiöst väl bundna och vackra, de fiskar dessutom extremt väl. Med Bo som guide genom den danska djungeln av kustflugor har han hjälpt till att välja ut sex givna flugor för kusten och öringens svängande humör. Sex danska dräpare som nu står till de blågulas förfogande.

  Mysis

Flugan Mysis

Krok: Partridge CS54 Shrimp
Stjärt: Ljusgrått kaninhår
Kropp: Flat mylartinsel.
Thorax: Ljusgrått kaninhår, spunnet kring bindtråden så att det spretar ordentligt om dubbingen.
Vingtäckare: Flat mylartinsel med två strån Flashabou accent, en på varje sida
Ögon: Nylonlina som eldas i ändarna (ska vara riktigt små)
Huvud: Vit bindtråd

Kommentar: Sensommar- och höstfluga av dignitet. Ser inte särskilt giftig ut i bindstädet, men så snart den hamnat i vattnet sker en förvandling och på direkten förstår man varför de riktigt stora öringarna älskar den. För att fiskas rätt krävs tålamod, skicklighet, tunna och långa tafsar. Flugan ska fiskas riktigt sakta, den ska nästan bara hänga under ytan, se bara till att ta hem lina i sådan takt att du hela tiden har ett bra sträck och kontakt med flugan.

  Fyggi

Fyggi, havsöringfluga

Krok: Partridge CS54 Shrimp
Stjärt: Två tanfärgade gummiben med svart ribbing (målas dit med vattenfast spritpenna).
Kropp: Hare's ear dubbing, tanfärgat
Kroppshackel: Cremefärgat hackel
Ben: Två tanfärgade gummiben med svart ribbing (samma som stjärten)

Kommentar: En helt suverän året-runt-fluga. Ändra bara färgen efter årstid och förhållanden. Tan till senvår, sommar, och sensommar. Vit och rosa till tidig vår, höst, och vinter. Fiskas med korta intag.

  Hunden

Hunden, fluga för havsöring

Krok: Partridge CS 54 Shrimp eller Z15BN Boilie Hook
Stjärt: Två cremefärgade hackelspetsar och 2-3 strån Flashabou accent
Kropp: Hare's ear dubbing, tan-färgat
Ribbing: Tunn, flat, mylartinsel
Kroppshackel: Cremefärgat hackel.
Ögon: Silverfärgade kulögon
Huvud: Flat mylartinsel

Kommentar: Bo använder denna fluga under försommar och sommar, men framförallt under sensommar och höst. Många gånger är den ett av hans förstahandsval. När han binder den på mindre krokar; "Lilla Hunden", har han funnit att den bästa krok är en avsedd att användas vid mete med boilies. Med sådan krok får han en liten fluga men med stort krokgap, vilket förbättrar krokningsegenskaperna. Ska fiskas med kort hemtagning eller handtwist.

  Börsteorm

Börsteorm, fluga för kustöringen

Krok: Partridge CS54 Shrimp
Kropp: Kopparfärgad flashaboudubbing och Korsikadubbing färgad rust. Blanda dubbingarna för hand med lika delar av varje.
Hackel: Tre hackel av guldfasan, binds som på Ullsock, samt några flashaboustrån i lila.
Huvud: Tan bindtråd

Kommentar: En lika lätt bunden som genial fluga. Främst tänkt att använda när havsöringen suktar efter borstmask, men den är även riktigt giftig vid nattfiske under sommaren. Det spretiga hacklet skapar en fin siluett mot himlen och ger dessutom flugan rikligt med liv. Ska fiskas med långsamma, långa drag i linan, samtidigt som man vippar på spötoppen. På så vis skapas en ålande gång som attraherar även den tröttaste och mättaste av silveröringar.

  Magnus

Magnus, fluga för havsöring

Stjärt: Två Grizzlefärgade hackelspetsar
Kropp: Grå dubbing efter eget val
Kroppshackel: Grizzlehackel (höna)
Ribbing: Röd koppartråd
Kraghackel: Grizzle hackel (höna)
Ögon: Röda pärlor som trätts upp på nylonlina. Lås fast dem genom att elda i änden av nylonlinan. Pärlorna finner ni välsorterade hobbyaffärer.
Huvud: Röd bindtråd

Kommentar: Utan tvekan en av Danmarks populäraste och mest använda flugor. Något av ett signum för danska kustflugor. Används året runt och längs med hela den danska kusten. Imiterar räkor och kräftdjur, små bytesfiskar, och när så önskas fungerar den även som attraktorfluga. Bo föredrar att fiska den med små, korta, ryck, men han säger samtidigt att den fiskar bra med längre drag i linan. Prova att binda den i flera färgvarianter.

  Rejen Hvid

Rejen Hvid, fluga för havsöring

Krok: Partridge CS54
Stjärt: Teal hackelfibrer och några få vita hår av valfritt material
Ögon: Svarta fly eyes
Kropp: Korsika kustdubbing blandat med Flashaboudubbing i pearl blue
Front hackel: Teal hackelfibrer
Ben: Två vita gummiben och några strån Angelhair rust
Huvud: Vit bindtråd

Kommentar: När vattnet är kallt är det i 9 av 10 fall denna fluga ni finner i änden på Bo Nielsens tafs. Färgkombinationen vitt och pearl blue i kroppen skapar ett fantastiskt skimmer i vattnet, som helt uppenbart även är attraktivt för de silverfärgade invånarna i havet. Kan bindas i en rad färger och lite olika varianter, men håll er till naturfärger. Tas hem med korta ryck i linan.

Text av Niclas Andersson © 2004
Foto av Niclas Andersson, Jacob Sörensen © 2004

Besök gärna Niclas hemsida
http://www.flyfishphoto.com/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2016

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: