Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2000-10-30
English version
 

Mjuka duniga flugor

Mjuka, duniga flugor
Av Tomas Olson 1988 ©

Släng inte bort de duniga fibrerna längst ner på fjäderskaften.
De har egenskaper som gör dem väl värda att prova i flugbindningen.

  Det moderna flugfisket i stilla vatten, och även i sakta strömmande vatten, har gett upphov till en rad flugmönster med mycket mjuka material som pulserar och rör sig lätt i vattnet.

  Marabou, eller det betydligt vanligare substitutet kalkonfjädrar, är kanske det vanligaste materialet i dessa flugmönster. Sådana "duniga" fjädrar finns allmänt på snart sagt alla fågelarter, om än inte så riklikt förekommande och så långa i fibrerna som kalkonfjädrarna. Man kan utgå från att fågelarter med dålig flygförmåga, likt dom vanliga tamhönsfåglarna, har rikligt med dessa "luddiga" fjädrar. Då sadelskinn från tamhönsfåglar finns i näst intill alla flugbindares materiallådor blir det naturligt att beskriva hur man bäst tar tillvara detta material.

Mjuka duniga flugor

  Sadelskinn från både tuppen och hönan kan användas. Man hittar dessa "luddiga fjäderfan" dels i form av hela, outvecklade fjädrar och dels längs nederdelen av hackelstammen hos utvuxna fjädrar. Dom hela fjädrarna lämpar sig bra till att binda in som vingar i små streamers och våtfiugor, och när det gäller dom smala, outvecklade fjädrarna går det bra att linda dessa som kroppsmaterial. Dom "luddiga fjäderfanen" i nederdelen av utvecklade fjädrar lämpar sig bäst som kroppsmaterial, spunnet mellan bindtråden och en dubbingtråd.

  Av tradition har vi sett dunet som avfallsprodukter eller skräp, vilket vi helt enkelt slängt bort. Men där borde vi tänka om, och istället med fantasins hjälp försöka finna användning för dom duniga fjädrarna, där deras alldeles speciella egenskaper kommer till sin rätt. För dun har egenskaper, som vi inte finner i något annat flugbindningsmaterial.

Ej utvecklad höns sadelfjäder
Ej utvecklad höns sadelfjäder

Smal ej utvecklad sadelfjäder
Smal ej utvecklad sadelfjäder

Utvecklad sadelfjäder med "luddig" bas
Utvecklad sadelfjäder med "luddig" bas

  Här ger jag endast några idéförslag, som kanske kan stimulera till egna experiment. Det kan gälla varianter på traditionella flugor i "dunvariant". Det kan vara flugor, där dunet används som substitut för ett traditionellt material - t ex att dubba en flugkropp med dun istället för pälsfibrer. Men det kanske också kan inspirera till helt nya flugtyper, som bygger på dunets alldeles egna kvaliteter.

  1. Placera ena halvan av den luddiga sadelfjädern mellan bindtråd och dubbingtråd

Bindmoment 1

  2. Klipp av fanen intill hackelstammen.

Bindmoment 2

Bindmoment 3

  3. Tvinna trådarna så att fanen sprids runt och linda kroppen.

 

Text, foto & teckningar Tomas Olson 1988 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

Flugbindning, mjuka, duniga, flugor, fluga, flugfiske, flugfiska, entomologi, material, billigt, slänga, överblivet, flugbindningsmaterial. Imitation, imitera, bind, binda, flugbindare. Nymf, flymph, dun, fjäder, fjäderstrålar, utnyttja allt material. Bindtråd.

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: