Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-11-16

English version
 

Speys hundraåriga flugkast

© Text: Pelle Klippinge
© Teckningar: Thommy Gustavsson

Spey-kastare i aktion
Spey-kastare i aktion. Observera hur tafs och linspets
touchar vattnet för att friktionen mot vattenytan
ska ladda spö och lina i framkastet.

  När man är på fiske längs Spey kan man inte undgå att se många skickliga speykastare i aktion. Inte minst längs Association Water vid Grantown huserar många skickliga lokala fiskare som behärskar Speys "eget" kast till fulländning. Många ghillies hanterar på traditionellt vis hela dubbeltapers som formligen smeks ut över poolerna, kast efter kast, på ett lekfullt enkelt sätt. Hur gammalt Speykastet är och vem som egentligen uppfann detsamma råder det delade meningar om. Historien om själva upprinnelsen är tyvärr lite diffus, även om de flesta är överens om att det härstammar någon gång från i 1800-talets senare hälft. I flugfiskelitteraturen är Speykasttekniken väldokumenterad redan i slutet av 1800-talet av så kända författare som Kelson och Jock Scott. Särskilt intressant är det att läsa i Jock Scott's fina bok, "Fine and Far Off" från 1895, om mästerkastaren Alexander Grant från Inverness som i ett enda utlägg kastade 65 yards med sitt tunga greenhartspö. Detta utan att skjuta en endaste meter lina!

  Speykastets stora fördel är att man kan fiska platser med hinder i bakgrunden som är svåra att komma åt med vanliga kast. Detta på grund av att flugan aldrig förs bakom fiskaren, utan istället bara touchar vattenytan vid sidan av densamme. Med hjälp av en stor linbåge i luften utnyttjar man vattenytans friktion mot flugan och tafsen, för att sedan elegant och lättvindigt föra över kraften i ett nytt kast, vinklat ut över älven. Det låter kanske krångligt, men går lättare än man tror bara man övar. En mycket välkänd speykastarinstruktör och författare, som för övrigt gästar Norge regelbundet, är engelsmannen Arthur Oglesby. I sin bok "Salmon", skriver han följande tänkvärda rader när det gäller att lära sig kasttekniken; "An hour with a competent instructor will do more than reading a hundred thousand words in print!" Ska man lära sig snabbt och rätt från början är en bra instruktör ovärderlig, till skillnad om man ska försöka läsa sig till kasttekniken rent teoretiskt. Med lite tur kan kanske rentav någon skicklig flugkastare i fiskeklubben vara behjälplig.

  Andra fördelar med Speykastet, utan att gå in på detaljer, är att det är mycket energibesparande för fiskaren, som så att säga slipper utföra vissa delar av alla luft- och bakkast. Därtill är det ett mycket säkert kast, eftersom flugan inte kommer så nära inpå fiskaren, samtidigt som det nästan aldrig heller ger några vindknutar på tafsen. Ett annat viktigt plus är vid kraftiga vindar, då man lätt kan ta hjälp av vinden för att utföra kastet. Blåser det uppströms använder man då det enkla Speykastet, medan man vid nedströmsvind skiftar till ett så kallat dubbelt Speykast. Förenklat kan man säga att man skiftar spörörelse så att själva kastet sker på den sidan om fiskaren som han för tillfället finner fördelaktigast. Finessrikt, eller hur?

  Under de år som har gått sedan Speykastet föddes, så har det skett en enorm utveckling på redskapssidan. I samma takt har också Speykastet utvecklats genom de nya möjligheter som de moderna redskapen har givit. Inte minst har detta medfört att det med dagens spö och linor går att kasta mycket långt med ett minimum av ansträngning. Utvecklingen har gått med rasande fart, vilket också har ställt till en del förvecklingar och missuppfattningar i kastteknikens värld, speciellt då här i Norden. Exempelvis menar vissa anhängare att Speykast endast kan utföras med en dubbeltaperad lina medan andra hävdar att det bara kan göras med tvåhandsspö. För att krångla till det ytterligare, inte minst för alla nybörjare, har man på sina håll dessutom försökt att döpa om den drygt hundraåriga kasttekniken med benämningar som underhandskast mm.

  Speykastet går utmärkt att utföra med vilken typ av lina som helst och är dessutom alldeles förträffligt som enhandskast i trånga lägen. Som alltid gäller det bara att anpassa tekniken efter redskapen. När det gäller namnförväxlingarna på kastet är det bara att beklaga och konstatera att det, precis som i så många andra sammanhang, egentligen inte finns så mycket "nytt under solen". Låt oss istället vara rädda om korrekt benämning och inte låta oss förledas till att med åren.presentera det fina Speykastet som något nytt, under annat namn bara för att våra fiskegrejor har blivit lite bättre

  På teckningarna nedan samt på nästa sida förklaras Speykastets teknik mer i detalj. Ut och öva!

Speykastets teknik mer i detalj

 

Speykastets teknik sid 2.

© Text: Pelle Klippinge
© Teckningar: Thommy Gustavsson

Besök gärna Pelle Klippinge/Spey Cast.
(flugfiskekurser i lax- och havsöringfiske)

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

Laxfiske, kastteknik, speycast, casting. Lära sig speykast. Teknik. laxspö, lina, båge, linbåge, överhandskast, underhandskast. Fiska lax. Älvar, älv. Ladda upp. Spö. Laxfiskespö. Flugfiskespö.

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: