Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
1999-01-30
English version
 

Dagsländeimitation med virkad kropp

Virkade Flugor

Text: Per Persson
Foto: Robert Haag

  Jag kom för första gången på allvar i kontakt med virkade flugor på en fiskeaffär i Uppsala. En mörk vinterdag hade dom nämligen besök av en flugbindare som demonstrerade hur en virkad flugkropp skall tillverkas. Med sig hade han ett antal flugor bundna av sig själv samt ett antal bundna av mästarinnan själv, Torill Korbu. Efter denna inspirerande demonstration var det bara att bege sig till stadens garnaffär för att inhandla garn samt virknål. Efter otaliga experiment med olika material och flugtyper har jag dragit vissa slutsatser som jag nu skall redovisa.

Streaking Caddis med virkad kropp

  När det gäller material finns det lämpliga garner att finna både i fiskeaffären och garnboden. Från fiskeaffären inhandlar man lämpligen antrongarn. Detta garn är starkt och ger en glatt yta med markerade segment och imiterar väl en segmenterad insektskropp. Fördelen med antrongarnet är dels att det är oflätat vilket leder till att det är lätt att justera grovleken på kroppen, dels att det finns i relativt många färger.

  Vill man tillverka virkade flugkroppar som kanske är lite "fluffigare" eller inte lika glansiga så skaffar man sitt garn på garnaffären. De garner jag tycker passar bäst till detta ändamål är brodérgarner. För de flesta flugtyperna går det utmärkt att använda vanligt bomullsgarn som är spunnet av fyra eller fem trådar och finns i 542 färger. Genom att dela upp garnet till två eller tre trådar kan man justera kroppens tjocklek. Ett starkare garn som ger något slätare kroppar är Moulinégarnet. Detta garn är tvinnat av sex trådar och är bra då man vill tillverka tunna kroppar. Till grövre flugor kan man även använda Pärlgarn som är något blankare än bomullsgarnet, men som inte är delbart.

Dagsländenymf med virkad kropp

  Vad gäller själva virkförfarandet så ber jag att få hänvisa till bättre källor som kan ge en visuell beskrivning av det. Några tips kan jag dock komma med. Använd gärna olika färg på trådarna så får man intressanta kroppar med olika färg på över och undersidan. Man kan lirka in lite hår eller något annat material mellan varven för att få intressanta kroppar. Det är bara att skaffa en virknål och sätta igång

© Text: Per Persson

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: