Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-06-15
English version
 

När laxen hugger

Av Jan Faltin

  Att fiska lax kan vara väldigt enkelt, eller svårt om inte olika faktorer stämmer in men ibland gör dom bara det. Det som får mej att komma med detta påstående, är att jag fick för mej att det var dags att göra ett besök för fiske i Säveån. När jag kom ner till ån vid vindskyddet träffade jag genast bekanta, som satt och diskuterade laxfisket, med olika flugval, och Peter en av dom som satt och fikade, berättade att han redan fått två st laxar.

  Och det så pass tidigt på säsongen, det bådar gott för fortsatt fiske. Vi satt där och små pratade en lång stund, för det är inte bara fiske som man sysslar med, utan det är många glada skratt som varvas med fisket.

  Efter en stund så kommer Mikael Ingvarson ner till vindskjulet, och börjar att tackla upp sitt flugspö en tafs på 12 fot sätts på, samt en av hans egna flugmönster väljs ut i lämplig storlek. Genast sätter pratet igång om lax igen, Mickael berättar gärna om olika metoder och flugval, samt andra saker som man har nytta av i sitt egna fiske. Vi satt väl säkert en timme och små pratade, innan Mickael tyckte att det började att vara dags att blöta sin fluga.

  Han stegade ner till sin tilltänkta plats, där han lade ut sitt första kast, tvärs över strömmen men inget hände den första halvtimmen. Så jag säger lite skämtsamt att nu är det väl dags att sätta på en raket, tycker du det säger Mickael och skrattar, han tar in fluglinan och skiftar fluga till en som lyser upp, och så lägger han ut den igen över strömmen. Ta nu en lax säger jag, för nu har jag stått här en bra stund, så jag vill ha lite aktion. I samma stund, hugger laxen, snabbt och bestämt och jag får bevittna hur en fisk skall tas.

  Mickael spänner upp linan, och hans spö böjer sig ner till handtaget laxen går fram och tillbaka i poolen, innan den bestämmer sig för att sticka ner över nacken. Mikael lurar laxen och repar snabbt av linan, som går i en slinga ner i strömmen varvid fisken vänder och sätter fart upp och förbi honom. Nu måste fisken ner från det grunda partiet, och det lyckas utan större besvär och fighten fortsätter över nacken till nästa pool och Mikael hänger snubblande med och lyckas sätta press på laxen, så att den stannar kvar och inte går ner och förbi bron. Här kämpar laxen en bra stund, fram och tillbaka och går en bit ner igen mot bron innan den vänder tillbaka mot Mickael som den här gången inte släpper den igen.

  Han sätter på sig sin tailingvante, inväntar laxen som nu ligger på bredsidan och är trött. Han greppar tag i stjärtspolen och snubblar till på hala stenar, jag får hjälpa honom med att ta tag i en mycket stor stjärtspole och med båda händerna lyfta upp laxen på land.

  Som tur är så lyckades jag utan problem lyfta upp den, det hade inte varit roligt om jag tappat greppet på denna vackra fisk.

  Att få vara med när en lax hugger, och uppleva hela fighten med alla dramatik, som jag hade turen att vara med om är nästan lika spännande som om man själv hållit i flugspöt. Samt att se hur Mickael repade av linan i snabba drag, för att strömmen skulle dra ner linan och lura laxen att vända och gå upp igen, var mycket spännande. Hade jag vågat göra detta själv? Det tror jag inte.

  Vad laxen vägde? Jag gissade på 10 kg, men det visade sig att den vägde hela 12,4 kg och att det var en mycket vacker Säveålax.

Jan Faltin, 2001

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: