Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-10-01
English version
 

Fiskegrejer att börja med
Alf Wennskog

  Som flugfiskare i allmänhet och laxfiskare i synnerhet så finns det grejer till tusen! Både nödvändiga och icke nödvändiga, billiga och dyra. Det är lätt som för en nybörjare att stirra sig blind på all reklam som lovar än det ena och än det andra, allt från grymt långa kast, till fisk i snart sagt vilken vattenpöl som helst.

  Jag har precis som alla andra fallit i reklamfällan som nybörjare, jag har köpt allt från fantastiska flugbindningsmaterial som praktiskt taget tvingar fisken att hugga, till andningsvadare med ett flås som en häst efter ett långlopp. Jag skall här genast säga att inget av ovanstående har stämt med verkligheten!

  Det jag har lärt mig är att det som är dyrt är inte alltid bäst, det kan vara så men det är ingen regel att leva efter.

  Ta exemplet spön, det spö som jag använder mest är ett Black Shadow 15" Speycast special, inte ett av de billigaste alternativen som finns men definitivt inte ett av dom dyraste. Det är ingen hemlighet att jag gillar Black Shadow spöna, jo jag har provat andra spömärken och funnit att dom fungerar fint dom med men ni vet ju hur det är när man hittar ett märke som passar så blir man lätt lite fartblind. Jag har aldrig hört talas om ett Shadow spö som gått av på "naturlig väg" däremot så har jag sett, hört talas om och haft sönder spön av andra fabrikat under vanligt kastande. Till saken hör att jag ogärna klipper av en lina utan fiskar med hela linor av DT eller LB typ, det spön som havererat har helt enkelt inte klarat av att lyfta en hel lina från vattnet. Och då ska ni veta att det inte är några billiga spön som havererat! Riktiga "fullblod" har sett ut som kvasthildas fortskaffningsmedel på påskaftonen efter ett vanligt speycast eller ett dubbeldrag med lång lina ute. Nu ska här sägas att det naturligtvis finns spön med priser som skulle få Bingoberra att svettas, som galant klarar att hanteras med lång lina utanför spötoppen.

  Jag provade att kasta ett G.Loomis GLX Distance på en visning, aj aj vad det spöt kunde kasta! I snart sagt kuling styrka i motvinden piskade jag lätt ut hela linan, det riktigt sved i kast handen när skjut linan smällde emot. Men det är klart, om man ska lägga ut ca 9000:- så skall man kunna kräva en del med.

  Samtidigt så har jag provat gamla rörglas spön som lätt dänger ut en hel DT lina utan problem, dess värde? Tja inte kommer dom att finnas som vinster hos nyss nämnda maskot i alla fall.

  Rullar då? Nog är väl det så att man måste lätta på lädret om man skall få sig en rulle av kvalité? Faktiskt inte, de rullar som jag föredrar och aldrig haft några problem med är Bringséns Black Shadow rullar, har inte hört nått annat än lovord om dessa om jag skall vara uppriktig, men nu finns det riktigt bra rullar ute på marknaden för pengar som snart sagt vilken studerande ungdom som helst har råd till, dessa har en fin broms som räcker mer än väl i de flesta situationer.

  Rullens uppgift är ju som bekant att vara "linmagasin", i alla fall under den större delen av din fiske tid, det är först när fisken med stort F tagit flugan, som bromsen och dess kvalité visar sig, och då är det definitivt värt att ha lagt ner någon krona mer för att få en rulle med en bra broms.

  När allt kommer ikring så kostar det där lilla extra lite grann, och vill man ha det så får man betala för det.

  Dock inga regler utan undantag, en spösvingande kollega till mig, L-O Landén provade en rulle med högt pris och av påstådd hög kvalité som vibrerade som en Folkvagn Variant av 68 års model i överljudsfart (dvs runt 100km/timme för dom aldrig provat åka med en sådan!) när en lax drog i väg. Rådet blir att höra sig för bland erfarna fiskare och att prova rullen innan köp.

  Vad gäller linor så gäller definitivt att dyrt inte alltid är bäst, faktum är att jag fiskat med så kallade andra-sorteringslinor utan att jag funnit att jag kastat eller fiskat sämre för det, dessa finns att köpa för ca 100 lappen och fungerar fint, dessutom så kan man byta linan om det är något graverande fel på den!

  En ny lina betingar ett pris från ca 400 och uppåt, faktum är att jag skall investera in en lina för ca 1600 spänn inför nästa säsong, den har finessen att man kan byta ut delar/ spetsar av linan för att snabbt kunna anpassa sitt fiske efter rådande omständigheter, har hört mig för och det verkar fungera bra för dom som testat linan. Man får 4 linor så att säga, för dom pengarna, dvs 400/lina, och då blev det inte speciellt dyrt. Jag har inte köpt en ny lina sen -96, dom jag äger är så att säga lite nötta och krackelerade, man får ta i lagomt när man kastar så att coatingen inte rasar av i kastet!

  Övrig utrustning följer med i ungefär samma mönster att dyrt inte alltid är bäst, visst skulle jag vilja ha ett par Gortex-vadare men dom är lite för dyra för mig, vad jag hört så fungerar dom fint i alla fall, andningsvadare som nu finns på marknaden verkar även dom vara av bra kvalité. Tyvärr så har jag personligen dåliga erfarenheter av dessa än så länge, men det är en annan historia. Neoprenvadare är varmt som i Hades vid högsäsong men dom fungerar i alla fall, jag föredrar strumpmodellen pga den bättre stabiliteten vid vadning och vandring till och från fisket. Fiskar man inte mer än ett par tre gånger per säsong så kan man klara sig med ett par pvc- eller nylon-vadare med påvulkad stövel.

  Sedan har vi det här med kläder! Där har det som i allt annat i klädbranschen gått troll och mode, vill man ta på sig kläder med en viss logga på så får man betala för det. Personligen så tar jag på mig det som håller mig varm och torr, oavsett vad märke det är påsytt på plagget. Mest troligt så finns det rätta kläderna för tillfället redan i garderoben. Jag har åtminstone inte märkt att man får mer fisk om man har ett märke på kläderna. Med andra ord, använd plagg som är ändmålsenliga, inte för att dom har rätt märke på utan för att dom har rätta egenskaperna.

  Saxar, linavbitare, torkpulver till torrflugor, pin-on reels, mm finns i parti och minut. Det är bara att välja och vraka, en del grejer är faktiskt "bra att ha" och en del tar bara plats i fickorna, men fungerar dom för dig så är det väl inget ett snacka om.

  Fickor ja, en hyfsad väst är faktiskt bra att ha eller en bra fiskejacka, min är gjord av en oljerock från Överskottsbolaget och fungerar bra, kräver dock någon sykunnig för att bli till, tur att man har en skicklig mor! En bra väst behöver inte kosta skjortan, utan "värstingsmärke" billigare, med, dyrare, ett tips dock. Vansinnigt mycket fickor behöver inte betyda bra! Hellre färre fickor men väl placerade. De övriga grejorna som reklamen lurat dig att köpa kan du förvara i en liten ryggsäck eller fiske väska. I västen ska du bara ha det som du måste ha "pronto" när du fiskar.

  På ryggen eller på stranden har man ryggsäcken, i den har man det viktigaste, maten och något att tillaga den i! En kaffe panna är ett måste i min rygga, likaså en yxa eller en stor kniv att hugga ved med. Tändstickor eller ett tändstål typ " Jukkastikkan" är även det ett måste. Tänk på att inte ta med allt som är bra att ha. Visst, en sladdlös skruvdragare kan vara bra att ha om det lossnar skruvar i rullen eller i gapasjulet, men kanske inte det första att tänka på att släpa med, ta då hellre en kniv av typen multifunktions model. Kniven är en ren investering i mina ögon, den jag använder mig av kosta runt 1100:-, men den har varit värd varje öre så här långt!

  En sak som många slarvar med är första-förbandsmaterial, att förse sig med någon typ av förband varken kostar mycket eller väger mycket i säcken, det är meningen att vi skall ha trevligt på fisket men glöm inte att olyckor kan hända även den bäste, och det bästa sättet att undvika dessa är att använda sig av den ultimata överlevnadsutrustningen, sunt förnuft! Tänk efter före, efteråt är det för sent.

  Ta det lugnt vid älven och väl mött.

Av Alf Wennskog 2001 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: