Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2002-03-02
English version
 

Inte bara lax och öring
av Alf Wennskog

  Att man kan fiska annan fisk än fiskar med fettfena börjar att sprida sig bland flugfiskare.

  Själv så har jag som många andra fastnat för att fiska gädda med fluga, den hugger bra, fightas lite och är dessutom god på matbordet, om man inte fångar den i nått litet dyhål mitt i sommaren med en vattentemp som skulle koka ett ägg stenhårt på någon minut, då smakar den inte bra. Men en gädda från en frisk sjö eller älv är finfin matfisk.

  Flugorna som jag använder är av naturliga själv, dit räknas gäddans garnityr, inte speciellt avancerade flugor. I början så lade jag ner ganska mycket arbete på flugorna bara för att en eller två gäddor senare konstatera att flugan var i det närmaste förintad.

  Jakten på ett hållbart material har lett mig in på olika banor och jag har hittat ett för mig i det närmaste ideal material. Julgranstinsel, ett material som är billigt, om man går på rea efter jul, hållbart och lätt att använda. Den modell som har fungerat bäst för mig är ett tinsel som är lite grövre än det vanliga, gjort av ett ganska grovt material. Finns i två varianter, en med finare strån och en med lite grövre.

  Jag har haft en bytesfisk i åtanke när jag komponerade denna fluga, försökt att efterlikna de olika karaktärsdragen hos en mört i detta fall. En silvrig kropp, mörkare stjärt fena och röda gälar. Jag använder mig av rostfri krok med rakt öga, storlek runt 1/0.

  Som stjärt binder jag in en generös bunt hår av något slag, naturlig rödräv är fint, lagom styvt och med svarta toppar för att efterlikna den mörkare stjärtfenan, blandar även i lite silverflash för att få lite extra glitter. Jag låter rävhåret gå långt in på krokskaftet för att få en stabil fluga med lite volym i kroppen.

  Sedan är det dags för julglittret, binder in det baktill, sedan precis innan jag lindar fram glittret så lägger jag på snabblim för att få en hållbar kropp, lindar glittret framåt till ca en cm från ögat. Beroende på vilken sorts glitter som används så får man eventuellt stryka stråna bakåt medan man lindar glittret framåt.

  Ett mjukt rött hackel (schlappen) binds in och lindas ett par varv för att imitera gälar, fortsätt ett varv eller två med glittret, fäst och avsluta med en whipfinish eller två, limma. Vill man så kan man vassskydda kroken med en bit nylon som binds in i krokböjen först av allt, för att sist av allt böjas som skydd under krokspettsen och fästas in framme vid krokögat.

  Presto! Klar att sjösättas framför näsan på vasstandade gäddor.

  Denna fluga har gett mig gäddor snart sagt överallt där jag provat den, hugget kan komma när som helst, vid hemtagning, när flugan sjunker, precis när den landar, osv, den verkar utlösa huggreflexen hos gäddorna på ett bra sätt. Den första gäddan som högg på denna fluga började med att bomma den tre gånger innan den ivrigt men bestämt slukade den när jag lät den flyta med strömmen, det var som om den hade så bråttom att hugga den först, så att den missade i rena ivern, först när flugan hade samma fart som strömmen så kunde den ställa in siktet rätt.

  Gädda på mat bordet är fin mat, rätt tillagad är det rent av kunglig bjudmat skulle jag vilja säga. Stekt med riven pepparrot är ju en klassiker så god som någon, men jag brukar även foliebaka den över öppen eld eller i ugnen.

  Ingredienser:

En gädda, rensad och fjällad, en på ca ett till två kilo är lagom till 4 personer (beroende på hur stora dom är maten förstås!)

Purjolök
Morot
Gul lök
Smör
Salt och vitpeppar.

Salta och peppra gäddan in och utvändigt och lägg den på en smörat ungsfolie, en ganska väl tilltagen bit folie ska det vara.

Klicka smör i gäddan.

Skär purjon, morot och den gula löken ganska grovt och fyll gäddan med det ( vete f-n om det går lika bra med selleri?! Har inte provat)

Vik ihop folien till ett tätt paket och placera det på glöden eller i ugnen, har du gjort det till ett tätt paket så kommer det att svälla upp som en ballong.

Potatisen har vi naturligtvis redan på kokning, den bör nog vara färdig när gäddan är det, smakar gott som pressad till.

När är det färdigt då? Tja, när ryggbenet släpper brukar man säga och det gäller även här, man får helt enkelt kolla.

  En kall öl av favoritmärket eller varför inte ett gott vitt vin till blir pricken över det hela.

  Jag bjöd på denna anrättning en sommar när jag hade besök från den södra delen av vårat avlånga land, mina vänner från syd ville bestämt åka och fiska när dom nu äntligen hade tagit sig upp i de norra delarna av riket. Sagt och gjort, vi styrde kosan mot ett litet smultronställe jag har där jag känner mig ganska säker på att kunna dra upp en abborre eller gädda, fiske äran stod ju på spel här!

  Vi hade en trevlig dag, även om fångsten inte blev så stor i antal eller kilo så kände vi oss nöjda, jag hade lyckas lura upp en gädda på ca 2 kg så middagen var räddad.

  "Inte F-N kan man väl äta en gädda! Smakar ju bara dy……" blev svaret när jag berättade mitt förslag till middag. Lite stött så godtog jag det svaret, men gäddan skulle ändå anrättas, åtminstone jag skulle då äta gädda, jag fick hitta på nått till dom andra.

  Väl hemma så skrämde jag igång grillen, tänkte att jag kunde ju grilla någon hamburgare till de övriga och samtidigt tillaga gäddan på glöden. Jag skred tillverket och efter en timma ungefär så stod maten på bordet, burgare prydligt staplade på ett fat och gäddan i sin folie tronade på bordet.

  "Får man smaka på gäddan?" frågan kom lite överraskande, "javisst, smaka på ni om ni vill" svarade jag kaxigt.

  Det smakade gott med hamburgare, hur gäddan smakade vet jag inte men det var bara ryggbenet kvar efter en liten stund.

  Väl mött och smaklig måltid

// Affe Wennskog 2002 ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: