Inte bara lax
och öring
av Alf Wennskog
Att man kan fiska annan fisk än fiskar med fettfena börjar att
sprida sig bland flugfiskare.
Själv
så har jag som många andra fastnat för att fiska gädda med fluga, den hugger bra,
fightas lite och är dessutom god på matbordet, om man inte fångar den i nått litet
dyhål mitt i sommaren med en vattentemp som skulle koka ett ägg stenhårt på någon
minut, då smakar den inte bra. Men en gädda från en frisk sjö eller älv är finfin
matfisk.
Flugorna som jag använder är av
naturliga själv, dit räknas gäddans garnityr, inte speciellt avancerade flugor. I
början så lade jag ner ganska mycket arbete på flugorna bara för att en eller två
gäddor senare konstatera att flugan var i det närmaste förintad.
Jakten på ett hållbart material har
lett mig in på olika banor och jag har hittat ett för mig i det närmaste ideal
material. Julgranstinsel, ett material som är billigt, om man går på rea efter jul,
hållbart och lätt att använda. Den modell som har fungerat bäst för mig är ett
tinsel som är lite grövre än det vanliga, gjort av ett ganska grovt material. Finns i
två varianter, en med finare strån och en med lite grövre.
Jag har haft en bytesfisk i åtanke när
jag komponerade denna fluga, försökt att efterlikna de olika karaktärsdragen hos en
mört i detta fall. En silvrig kropp, mörkare stjärt fena och röda gälar. Jag
använder mig av rostfri krok med rakt öga, storlek runt 1/0.
Som stjärt binder jag in en generös
bunt hår av något slag, naturlig rödräv är fint, lagom styvt och med svarta toppar
för att efterlikna den mörkare stjärtfenan, blandar även i lite silverflash för att
få lite extra glitter. Jag låter rävhåret gå långt in på krokskaftet för att få
en stabil fluga med lite volym i kroppen.
Sedan är det dags för julglittret,
binder in det baktill, sedan precis innan jag lindar fram glittret så lägger jag på
snabblim för att få en hållbar kropp, lindar glittret framåt till ca en cm från
ögat. Beroende på vilken sorts glitter som används så får man eventuellt stryka
stråna bakåt medan man lindar glittret framåt.
Ett mjukt rött hackel (schlappen) binds
in och lindas ett par varv för att imitera gälar, fortsätt ett varv eller två med
glittret, fäst och avsluta med en whipfinish eller två, limma. Vill man så kan man
vassskydda kroken med en bit nylon som binds in i krokböjen först av allt, för att sist
av allt böjas som skydd under krokspettsen och fästas in framme vid krokögat.
Presto! Klar att sjösättas framför
näsan på vasstandade gäddor.
Denna fluga har gett mig gäddor snart
sagt överallt där jag provat den, hugget kan komma när som helst, vid hemtagning, när
flugan sjunker, precis när den landar, osv, den verkar utlösa huggreflexen hos gäddorna
på ett bra sätt. Den första gäddan som högg på denna fluga började med att bomma
den tre gånger innan den ivrigt men bestämt slukade den när jag lät den flyta med
strömmen, det var som om den hade så bråttom att hugga den först, så att den missade
i rena ivern, först när flugan hade samma fart som strömmen så kunde den ställa in
siktet rätt.
Gädda på mat bordet är fin mat, rätt
tillagad är det rent av kunglig bjudmat skulle jag vilja säga. Stekt med riven pepparrot
är ju en klassiker så god som någon, men jag brukar även foliebaka den över öppen
eld eller i ugnen.
Ingredienser:
En gädda, rensad och fjällad, en på ca
ett till två kilo är lagom till 4 personer (beroende på hur stora dom är maten
förstås!)
Purjolök
Morot
Gul lök
Smör
Salt och vitpeppar.
Salta och peppra gäddan in och
utvändigt och lägg den på en smörat ungsfolie, en ganska väl tilltagen bit folie ska
det vara.
Klicka smör i gäddan.
Skär purjon, morot och den gula löken
ganska grovt och fyll gäddan med det ( vete f-n om det går lika bra med selleri?! Har
inte provat)
Vik ihop folien till ett tätt paket och
placera det på glöden eller i ugnen, har du gjort det till ett tätt paket så kommer
det att svälla upp som en ballong.
Potatisen har vi naturligtvis redan på
kokning, den bör nog vara färdig när gäddan är det, smakar gott som pressad till.
När är det färdigt då? Tja, när
ryggbenet släpper brukar man säga och det gäller även här, man får helt enkelt
kolla.
En kall öl av favoritmärket eller
varför inte ett gott vitt vin till blir pricken över det hela.
Jag bjöd på denna anrättning en sommar
när jag hade besök från den södra delen av vårat avlånga land, mina vänner från
syd ville bestämt åka och fiska när dom nu äntligen hade tagit sig upp i de norra
delarna av riket. Sagt och gjort, vi styrde kosan mot ett litet smultronställe jag har
där jag känner mig ganska säker på att kunna dra upp en abborre eller gädda, fiske
äran stod ju på spel här!
Vi hade en trevlig dag, även om
fångsten inte blev så stor i antal eller kilo så kände vi oss nöjda, jag hade lyckas
lura upp en gädda på ca 2 kg så middagen var räddad.
"Inte F-N kan man väl äta en
gädda! Smakar ju bara dy
" blev svaret när jag berättade mitt förslag
till middag. Lite stött så godtog jag det svaret, men gäddan skulle ändå anrättas,
åtminstone jag skulle då äta gädda, jag fick hitta på nått till dom andra.
Väl hemma så skrämde jag igång
grillen, tänkte att jag kunde ju grilla någon hamburgare till de övriga och samtidigt
tillaga gäddan på glöden. Jag skred tillverket och efter en timma ungefär så stod
maten på bordet, burgare prydligt staplade på ett fat och gäddan i sin folie tronade
på bordet.
"Får man smaka på gäddan?"
frågan kom lite överraskande, "javisst, smaka på ni om ni vill" svarade jag
kaxigt.
Det smakade gott med hamburgare, hur
gäddan smakade vet jag inte men det var bara ryggbenet kvar efter en liten stund.
Väl mött och smaklig måltid
// Affe Wennskog 2002 ©
|