Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2002-12-26
English version
 

LE nattsländepuppa "Vesterelva"
Av Leif Ehnström

LE nattsländepuppa "Vesterelva" 

  Den här puppan föddes under en fiskeresa till norra Norge 2002. Jag och mina två fiskekamrater fiskade efter ishavsröding men hade inte så bra fiske som vi hade förväntat oss.

  Sent en kväll fann vi att fisken åt kläckande nattsländepuppor, men vi hade lite svårt att få dem att ta våra flugor, även om vi försökte med olika puppor, som Haröra, gröna, bruna och diverse andra färger som vi fann i våra flugaskar.

  Plötsligt fann vi en puppa som drev i strömmen och lyckades, efter diverse svårigheter, få tag i den. Nu fann vi varför vi hade så svårt. Den hade en lysande gulorange kropp och var ganska stor - ungefär 15-20 mm. Thorax var brunaktig. Våra flugor var normala puppor mestadels i matta färger. Jag fann en puppa i min flugask som var orange men lite för liten. Jag provade den och fick omedelbart en fin röding. Den följdes snart av många medan mina kamrater fortfarande hade svårt att få någon.

  Nästa dag band vi åtskilliga orangefärgade puppor – lite längre och större på streamerkrokar. Vi hade förstås rätt lite orange flugbindningsmaterial med oss men vi tog ull från tröjor och annat för att komma i närheten av färgen på puppan vi sett.

  Följande kvällar hade vi fint fiske I den lilla strömmen och fick en fin rödingfångst.

  När jag åter kom hem började jag experimentera och slutligen kom jag ganska nära originalet med den fluga jag nu kallar "Vesterelva", vilket är norska och betyder Västerälven.

  Man kan göra bra puppor på vilket sätt man vill, men "Vesterelva" är så nära originalet man kan komma. Pupphuden, vinganlag, benen och till och med ögonen. Lite knepig att binda, men trevlig att ha i flugasken.

  Man kan binda den i olika färger och storlekar. Jag har också bundit den i grönaktiga nyanser jag tror på. Bindmetoden är min egen eftersom jag önskar få dem realistiska, även om fisken inte bryr sig. Använd metoden om du vill.

  Bindbeskrivning:

Krok: Partridge Long Shank Sedge Hook 10 – 14 – förtyngd närmast krokögat.
Bindtråd: Brun ex.
UNI 0/8.
Bakkropp: Fiery Yellow SLF 75 % + orange Super Bright 25 % - bärnstensfärgad.
Rib: Plaststrimla + 0,15 nylon.
Ben: Ripa.
Framkropp: Mörk "Hares Ear" – plast på översidan.
Vinganlag: Brun eller svart raffia.
Ögon: Amnesialina som bränts i ändarna.
Antenner: Elkhair

Moment 1

1. Dubbingen jag använder är standard SLF i färgen Fiery Yellow blandad med orange Bright Light Dubbing. Det ger mig den gulorange färg jag fann på den riktiga puppan.

 

Moment 2

2. Kroken jag använder kommer från Partridge i England och kallas Long Shank Sedge hook. Jag använder storlek 10 – 14.

 

Moment 3

3. Jag förtynger kroken lite extra när krokögat med några varv tunn blytråd eller blyfolie.

 

Moment 4

4. Jag vill bredda kroken och använder nylon till det. En bit på varje sida av kroken blir bra. Nylonet ska vara lika grovt som tråden på kroken, 0,60 mm ungefär.

 

Moment 5

5. Den breddade kroken ges rib i form av tunn nylon och en 2 mm bred remsa av plast eller gummi för att täcka kroppen och ge den ett genomskinligt intryck.

 

Moment 6

6. Dubba!

 

Moment 7

7. Detta är den dubbade kroppen på flugan. Den ska vara lite tjockare på mitten – Cigarrformad.

 

Moment 8

8. Ribba kroppen först med plaststrimlan och sedan motsatt väg med nylonet som ska hålla ihop den.

 

Moment 9

9. Först dubbar jag sedan lite brunaktig dubbing framför bakkroppen. Vinganlag görs av dubbelvikt raffia bundna bakåt och sedan vikta framåt. De ska vara ungefär halva kroppslängden. Jag binder också in lite ben under kroppen. Jag använder riphackel och binder det som falskt hackle.

 

Moment 10

10. Nu gör jag ögon av en bit amnesialina. Jag håller den 7 mm långa biten på mitten i min hackeltång och bränner ändarna med en tändare så att det bildas små kulor.

 

Moment 11

11. Jag krysslindar fast amnesialinan och bildar på så sätt puppans ögon. Jag binder också in en plaststrimla för att göra en ryggsköld över thorax. Jag dubbar lite mer av den bruna dubbingen – t ex mörk haröredubbing, för att forma resten av thorax. Ibland binder jag in antenner av styvt Elk hair.

 

Moment 12

12. Sedan drar jag plastremsan över framkroppen. Jag fäster både framför och bakom ögonen. Jag gör ett par whipfinish-knutar och lackar dem. Jag färgar ovansidan av bakkroppen och thorax med en brun tuschpenna och flugan är klar att använda.

Leif Ehnström © 2002
LE Flugor och Flugfiske -
http://fishingflies.ehnstrom.se/

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

l

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: