Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2003-11-01
English version
 

Höstfunderingar

Av Jan Faltin

  Så är då hösten kommen, och man kan sitta hemma i lugn och ro med sin flugbindning, samt varva det med lite regnbågsfiske innan isen lägger sig över sjöarna. För mig är detta ett surrogat för havsöring och laxfisket, men det kan vara nog så spännande bara fisken är av bra kvalité som i Lilla Lövsjön.

  Det är nu man kan börja summera den gångna säsongen, samt att fundera över vilka mönster man skall satsa på inför nästa fiske år. Vilka färger som man skall kombinera, samt nya material som man kan prova ut. Visserligen har man väl redan alltför många flugor i askarna eftersom det tillkommer nya flugor inför varje säsong så växer samlingen märkbart.

  Själv har jag haft ett otroligt bra fiske med ett eget mönster; Faltin’s Black & Orange Denna fluga gav mig i september 6 st laxar och 4 tappade fiskar samt hugg. Så för min egen del behöver jag inte fundera vilken fluga som jag skall fiska med under denna period, den ovan nämnda flugan har visat sin fångst duglighet med råge.

  Jag har gjort en del ändringar som faktiskt blivit till flugans fördel, det märker man genast när den kommer i vattnet. Flugan får rätt gång och rörelse i vattnet, detta enligt mitt eget tycke förstås.

  Vad är det då som gör den ena flugan bättre än den andra? Det kan man fråga sig det är väl kanske där som färgerna kommer in, ljusa och mörka med glitter i vingarna samt att man tror på mönstret själv det upplever jag som viktigt. Vissa flugor har kanske fångat fler laxar än andra, men det kan väl också vara så att om man fiskar mycket med en fluga så måste man väl förr eller senare lyckas i sitt fiske.

  Nu är det väl inte bara så enkelt heller, eftersom lax är svårflörtad så får man kanske satsa många timmar eller dagar innan den första behagar att hugga. Såvida man inte tillhör den skara som enbart sysslar med laxfiske, för dom finns faktiskt och dom har lärt sig fisket från grunden efter många slitsamma fiskepass. Var fisken står, och vilka tider det lönar sig bäst att fiska av polerna, samt vattenstånd och temp. och krokstorlekar det är alla viktiga delar att tänka på.

  Att krokstorleken har stor betydelse kunde jag själv konstatera i Viskan på lågvatten och hög vattentemp. Ingen fisk visade mina vanliga storlekar något som helst intresse, så jag säger till min fiske kompis Leif lite uppgivet vad skall jag välja för fluga?? Ta den minsta som du har i asken men den är ju pytteliten svarade jag, den ser dom väl inte men okej jag knyter på den så får vi väl se.

  Efter att jag fått några vitfiskar så hugger det lite försiktigt igen, och jag muttrar för mig själv nu byter jag till en större fluga det här fungerar inte. Men döm om min förvåning, det var ingen vit fisk utan en lax på 2,5 kilo som tog försiktigt som attan. När så Leif kommer gående håller jag stolt upp laxen, och han frågar naturligt vis vilken fluga som jag tog den på, jamen det var ju den du sa att jag skulle fiska med svarade jag.

  Den "lelle" det trodde jag aldrig svarade han skrattande jag skämtar bara fortsätter han, men det visar att storleken har väldigt stor betydelse även i laxfisket kanske större än man tror.

  Så inför nästa säsong skall jag verkligen satsa på små flugor i mina vanliga färger, eftersom det låga vatten ståndet verkar återkomma varje år så gäller det att vara beredd på det mesta.

Mvh Jan Faltin © 2003

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: