Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2007-01-01
English version
 

Jerkyfly Spiggen

Av Tellis Katsogiannos
www.tellis-flugfiske.se

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

Krok: Owner 50355 strl 1 (Hård kortskaftat metkrok)
Bindtråd: Svart
UNI 8/0
Bakkropp: Vit Icefur
Mellankropp: Vit Icefur
Flash: Angelhair, Holo. Silver
Framkropp: Grön Icefur
Rygg: Svart Icefur
Ögon: Klisterögon, limmade med Loctite

  Nu är det dags igen, att damma av bindstädet och ladda inför ännu en spännande säsong. Vi göteborgare måste ju egentligen vänta till den 1 april för att försöka lura den fina havsöringen.

  Men som tur är så räddar Skåne oss med sitt fina fiske som drar igång redan den 1 januari.

  Med havsöringen i sikte växer kreationer fram vid städet och med otaligt många koppar kaffe är asken full på mindre än ett par dagar.

  Trots en mängd olika mönster finns det alltid en speciell plats för en av mina favoriter, och det är just den flugan jag tänker beskriva för er här.

  Anledningen till att just den har blivit en favorit är att den har räddat min heder otaligt många gånger! Flugan kan bindas både som liten eller stor och den fungerar lika bra ändå.

  I storlek XL är den helt ypperlig till gädda.

  Sättet denna fluga binds på gör den både fyllig och har mycket liv, men samtidigt nästintill ihålig och väldigt lättkastad. Detta är väldigt trevligt och användbart vid just kustfiske då vinden ofta spelar oss flugfiskare ett spratt!

  I dessa typer av flugor kan du testa alla möjliga typer av material, både natur och syntet. Jag personligen fördrar syntetiska material då det inte binder något vatten och underlättar kastning ytterligare något. Materialet jag använder i denna beskrivning är Icefur, en sorts syntetisk päls som finns många olika färger. Jag binder den här flugan på ett speciellt sätt då jag binder in materialet framåt och sedan viker det bakåt. Det gör att flugan får mycket volym utan att det i själva verket är mycket material!

  Börja med att fästa bindtråden ca 4mm från krokögat och linda tätt bakåt, detta är för att materialet sedan ska fästa ordentligt. Stoppa ungefär vid hullingen.

  Ta nu en ca 4cm lång bit av vit Icefur och bind in rakt bak. Detta är den ända biten som skall bindas in på detta sätt. Klipp inte bort resterna utan linda framåt och bygg en liten vägg av bindtråd framför materialet.

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

  Bind framåt ca 3-4mm och fäst in nästa vita bunt av Icefur.

  Nu ska du binda in materialet framåt och se nu till att det binds runt kroken och inte bara på en sida. Ta tag med fingrarna och dra Icefuren bakåt och linda ytterligare en vägg som håller materialet på plats. Här är det viktigt att inte binda upp för högt för då blir vingen/kroppen betydligt mycket plattare och ger mindre volym och liv i vattnet. Gå fram ca 3mm till och bind i nästa bunt på samma sätt. Innan du vikar bak vingen ska du binda in ca 4-5 strån av Angelhair. Se till att mellan varje segment i flugan borsta flugan för att fördela materialet bättre. Nu när du viker bak vingen så blandar sig Angelhairet och Icefuren runt hela kroken och du får en jämn delning av materialen.

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

  Fortsätt sedan fram till punkten där du band fast tråden och bind här in den Gröna Icefuren på ovansidan och det vita på undersidan, fortfarande binds allting in framåt. Vik bak båda bitarna samtidigt som du pressar runt materialet och borsta lätt efteråt för att fördela fibrerna jämnt över kroppen.

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

  Nu är du framme vid de två sista vingarna. Bind först in den gröna och se till att den vrider sig runt hela kroken. Sedan tar du en bit av det svarta Icefuret och binder in den bakåt som en vanlig vinge och borstar ut bredden innan du låser materialet ordentligt. 

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

  Borsta noga och se hur fördelningen av alla de olika vingarna ligger och korrigera eventuella små vridningar med fingrarna. Knyt bindtråden och limma huvudet.

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

  Fäst nu ögonen som du sedan säkrar med Loctit lim (Super attack). Detta limmet torkar snabbare än epxoy och får en lättare vikt vilket gör flugan mer bekväm att kasta med.

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

  Däremot så är epoxylim bättre på det sättet att ögonen aldrig kommer att kunna ramla av då det blir mycket tjockare och hårdare. Men samtidigt är det lite tyngre. Flugan skall nu friseras efter eget önskemål. Men jag rekommenderar att flugan bör klippas så att den får en droppformad kropp som ger mycket liv i vattnet.

Jerky Fly Spiggen, foto avTellis Katsogiannos © 2006

  Lycka till vid städet och skitfiske vid vattnet!

Tight lines!
//Tellis Katsogiannos 2006 ©
www.tellis-flugfiske.se

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2018

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: