Till startsida Rackelhanen Flugfiskemagasin Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdated
2008-01-04
English version

 


Den här Phryganean mätte 32 millimeter från huvud till vingspets

Phryganea grandis
Text & foto: Gunnar Johnson

En stor och buskig hjorthårsfluga med fladder och liv i vingen

  I en serie våldsamma plask gick en stor regnbåge upp högt över vattnet i viken på andra sidan tjärnen, och mot den mörka granskogen kunde jag se en stor, brun och solgenomlyst insekt frenetiskt fladdra över mot min strand. Den var stor som en "gärdsmyg", och jag följde den hela tiden med blicken för att se i vilken buske den skulle söka skydd på strandkanten. Jodå, den slog ner i videt en bit bortom näckrosbältet till vänster om mig, just där några blommande stänglar vattenklöver lyste vita mot det mörka vattnet.

  Jag var strax framme. Och där satt den i videbuskaget - en stor Phryganea - vår största nattslända. Jag letade fram en tom filmburk ur ryggsäcken och lyckades få ner den stora insekten. Den fyllde nästan hela tubens längd, och jag studerade den en stund genom tubens halvtransparenta plastvägg, varefter den stoppades ner i ryggsäckens ytterfack för senare fotografering.

Regnbåge med blommande vattenklöver
och en stor pupphud från Phryganea grandis

  Ytterligare två Phryganeor visade sig över vattnet samma eftermiddag, men utan att fisken tog någon notis om dem. Några dagar senare besökte jag vattnet igen och hade då, vid sidan av ett par stora Streaking Caddis i flugasken, också stoppat ner några exemplar av en nybunden kreation med lite mer "fladder och liv i vingsiluetten. Den nva flugan var en variant på en "dubbeldäckad" fransk nattlända med vingen inbunden i flera sektioner, men där jag bytt ut kroppsmaterialet mot en mörk haröredubbing och dessutom uteslutit fronthacklet. Haröreullen stämde nämligen närmast perfekt mot den infångade sländans kroppsfärg.

  Den här dagen var regnbågen mer aktiv när jag anlände på eftermiddagen. Jag såg visserligen inga Phryganeor på vattnet eller i luften, men när jag gick runt järnen för att kika i vattnet längs den vindexponerade delen av stranden för att se vad vågorna fört med sig dit, fann jag flera tomma pupphudar från mycket stora nattsländepuppor flytande i ytan. Det var inga tvivel - det hade kläckts Phryganeor i tjärnen tidigare under dagen.

  Jag kan inte erinra mig, att jag under alla år som flugfiskare sett Phryganean annat än i enstaka exemplar vid spridda tillfällen.

  Den har med andra ord aldrig spelat någon större roll i mitt fiske, men har ändå väckt uppmärksamhet och imponerat genom sin enorma storlek.

  Då jag försökt inhämta kunskap om vår största nattslända har jag endast stött på kortfattade och ibland motsägelsfulla uppgifter. Den bästa informationen fick jag i Åke Sandhalls bok "Sländor", där, två foton av Phryganea grandis visar att hona och hannen är olika tecknade, vilket kanske bidragit till att man ibland trott att det rört sig om två olika arter. Men enligt Sandhall är honan brunare med ett distinktare vingmönster, medan hannen är mer neutralt mönstrad i gråbeige,. Här framgår också att Phryganea grandis finns i såval sjöar och dammar som i långsamt flytande åar och att den även förekommer allmänt på grunda sandbottnar i Östersjön.

  I annan, litteratur fann jag att artens larver är spiralhusbyggare vars rör kan vara upp till 50 millimeter länga, Min infångade vingade Phryganea mätte 32 millimeter från vingspets till huvud men exklusive antenner. En av de tomma pupphudar, som jag fann flytande på vattner, mätte 32 milimeter. Så visst är det en tämligen rejäl insekt.


Tom pupphud

  Jag fiskade inte med min stora, nybundna fluga den dagen Men någon månad senare kunde jag inte motstå frestelsen att fästa den på tafsen, eftersom jag på nytt fann tomma pupphudar flytande på vattnet. Jag såg visserligen inga vingade Phryganeor, men, här hade otvivelaktigt varit kläckning tidigare under dagen. Samtidigt bytte jag till en ny och grövre tafspets, mest för att en, kraftigare spets skulle styra den stora flugan bättre. Men det hjälpte inte - när en stor regnbåge slog på, hårt och kontant, tog den med sig både flugan ochg den nya tafsspetesen. Det var ett överaskande hårt och bestämt hugg och jag kände bara fisken under bråkdelen av en sekund – men den känslan räckte långt!

  En missad regnbåge utgör knappast underlag för en artikel. Men sedan den gången har den stora och buskiga Phryganean givit ytterligare några regnbågar, även under dagar då den äkta varan inte funnits på vattnet.


Min hjorthårsfluga med kropp av haröredubbing

  Så varför inte gardera med ett exemplar eller två i askens största fack.

1. Linda bindtråden längs hela skaftet på en 6:ans eller 8:ans streamerkrok, så att vingbuntarna får bättre fäste och inte glider vid inbindningen. Dubba tråden med haröreull och linda den bakersta delen.
2. Fäst in en bunt hjorthår och lacka för att bunten inte ska glida.
3. Dubba tråden på nytt…
4. … och linda ytterligare en bit av krokskaftet.
5. Fäst in ännu en bunt hjorthår och lacka över inbindningen.
6. Fortsätt på samma sätt att varva dubbing och hjorthårsbuntar längs hela krokskaftet.
7. Avsluta med ett ”huvud” av haröredubbing och en whipfinishknut.


Text & foto: Gunnar Johnson ©

 

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2008

Om du har några kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster/redaktör

Mats Sjöstrand