Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-04-01
English version
 

Gaula på Europatoppen
Text och foto: Pelle Klippinge 2009


Øystein Aas fiskar ut ett kast i Bridge pool.

Vid en jämförelse torde Gaula vara vassast bland Europas laxälvar. Visst landas det fler laxar på vissa sträckor i skotska Tweed eller Tay, men då under 10 månaders säsong. Kanske är det bara några isländska älvar som kan konkurrera med antalet, dock inte storleken.

  Laxen stoppar turligt långt ner på suget och spänner lite grand. Jag håller andan och hoppas den ska stanna. Inte börja hoppa och bråka. Lägger ner spöet och ökar sidpressen lite men vågar inte ta i för mycket. Inte i detta läget då laxen har bonusläge med hela långa forsen bakom sig. Där har massor av storlax gått förlorade genom åren och det lär vara mycket svårt att följa. Jag är dessutom ensam och vill inte ta några risker, bara få laxen att snällt gå uppströms. När jag låser linan och backar försiktigt lossar den så sakteliga och följer med. Vinglar efter lite grand på stram lina och är – peppar, peppar ta i trä – väldigt lugn.

  När den kommit upp ett stycke i poolen och får mer sidpress börjar den rusa på nytt men är då betydligt medgörligare. Det blir bara kortare körare och ytrullningar innan den låter sig strandas i det klara vattnet. Kroken sitter fint och jag beundrar än en gång en vackert tecknad Gaulalax. Gälarna pulserar medan ögat blickar ner mot mina fingrar som pillar med kroken. Kvällen har bara startat och när jag håller laxkroppen känner jag tickande små hjärtslag genom det tunna bukskinnet.

  Väderomslag

  Jag fiskar vidare genom juninatten och väl nere i Junction pool slår vädret om och blir styggare med blåst och regn. Riktigt laxväder om ni frågar mig. Linan flyger ut lite som den vill och fiskar fint över poolens lilla djupgrop som är så spännande. Har visserligen bara fiskat här någon enstaka gång tidigare men blev genast förtjust i poolens spännande karaktär. Ni vet ett sånt ställe där några strida strömmar förenas nedströms en ö och med en markerad djupgrop mitt på. Efter att flugan fiskat över den mörka gropen som jag är säker på håller flertalet laxar skiftar jag fluga. Sätter på en lite tyngre Highlander som en lax kastar sig över långt nere på suget innan stryket mot Long pool. Hoppar och slår volter i hårdströmmen och innan jag vet ordet av är den på väg mot mig i raketfart. Tvärvänder sedan och ställer sig tjurigt nere på suget där den bet. Sticker den utför vet jag inte om jag kan följa eller inte. Känner inte terrängen det minsta. Lägger mer sidpress. Spänner spöet så mycket jag vågar samtidigt som jag backar loss även denna lax. Den låter sig styras in över ljus kullerstensbotten men är omöjlig att se trots det klara vattnet. Helt otroligt att de kan kamouflera sig så. Gör några krumbukter och smårus men först då den tippar över på sida avslöjar den silverdräkten. Väl strandad ser jag att den har några väl synliga löss så visst tusan har laxen rört på sig. Snabbt dessutom så inte undra på det är så mycket folk ute på de olika sträckorna längs älven.


Berömda Bridge pool vid Rognes är en dröm att fiska.

  Hela älven fiskar

  Junidagarna löper vidare i omväxlande väder medan midsommar närmar sig. Mestadels skiner solen från klarblå himmel men så med ens tornar någon regnskur upp sig varför jackan hela tiden måste vara på plats. Nere i Støren passerar bilar med spön på taken och man kollar senaste fångstrapporterna som häftas upp utanför Naturcentret. Hela älven fiskar visst ända upp mot Eggafossen. Själv tar jag en fika och snackar som hastigast med en av tjejerna på centret. Alla tjejerna som jobbar där är lika hjälpsamma som kunniga och utgör en verklig tillgång för de besökande varför det inte bara är laxhonor det pratas om i dalen.

  Uppe i huset på kullen vid Rognes träffar jag Hellkvist som svär lite grand, då han just mist en fin lax. Han slår ut med armarna och berättar att laxen tog benhårt mitt i strömmen. Gick först lite lugnt och stötte innan den brakade iväg med ett språng och kastade kroken på ett retfullt enkelt sätt. Den bara försvann! Visst hade den varit fin att få med sig hem lagom till midsommar men det finns fler. Några laxar hade också visat sig nere på brekket under fiskets gång och är troligen på väg uppöver. Men nu får fisket vara en stund menar Hellkvist. Vila och sedan tidigt morgonfiske är vi eniga om medan vi fixar i ordning lite stadigt att äta.


Manfred Raguse är ordförande i NFC
som bildades 1988.

  Snabb ström – utdragna hugg

  För egen del vaknar jag några timmar senare och kan inte somna om. Bara ligger och rullar runt i den korta sängen som Blom försett med dubbla madrasser. Tankarna far hit och dit. På mitt rotationsschema har jag Long pool ovan Støren vilket passar mig fint. Kör iväg och kommer fram samtidigt som det mörknar i dalen och juninatten förvandlas till rena augustimörkret. Fiskar av hela poolen som gör skäl för sitt namn, då jag registrerar att något nafsar på flugan. Misstänker lax men kanske var det bara lite skräp. Strömmen är snabb och jag mendar nästa kast lite mer. Inget känn denna gång och inte i nästa kast heller. Kanske var det ändå bara inbillning. Trampar ner ett par steg och lägger ytterligare några kast med rejäl mendning. När flugan är inne vid strandstenarna tynger det och tynger innan en kraftfull och tung rusning följer. Jag älskar dom utdragna huggen! Det blir sedan en styv fight i den starka strömmen och innan jag lyckas styra upp laxen är jag själv ordentligt slut i drillarmen. Medan knotten anfaller mäter jag en lätt färgad hanfisk till 108 centimeter och cirka 12 kilo.

  Jag är mer än nöjd och flyr knottplågan. Stoppar vid Oppstu gård på hemvägen och ser att sista dygnet givit en hel del fisk på Norwegian Fly Fishers Clubs (NFC) olika sträckor. Förvånansvärt många är återsatta och speglar sannerligen en ny trend och ödmjukare attityd bland fiskegästerna. Visserligen är det fastställda kvoter numera som reglerar spöfisket men för bara några år sedan åkte det mesta i frysen. Språkar en stund med Manfred Raguse som är NFC:s ordförande och som meddelar att säsongen varit riktigt bra så långt. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas det fortsätter i samma stil.


Fira midsommar i Gauldalen
gör verkligen inte ont.

  Rekordsäsong

  Efter det att Gaula stängt för säsongen pratar jag med Manfred igen. Vi känner varandra sedan åtskilliga år och möttes för övrigt vid Emåns pooler redan i slutet av 70-talet. Han berättar att nfc:s sträckor producerat nästan 500 laxar under säsongen 2008.Dettamed en snittvikt på 5,5 kilo vilket är rekord. Tänk er själva ungefär 5 laxar per dag under 3 månader och med ett fantastiskt storlaxfiske i juni. Vid en jämförelse torde det vara vassast bland alla laxälvar i hela Europa. Visst landas det lika mycket och betydligt fler laxar på vissa sträckor i skotska Tweed eller Tay exempelvis men då under 10 månaders fiskesäsong. Kanske är det bara några isländska älvar som kan konkurrera med antalet, dock inte storleken.

  Fångstsiffrorna som Manfred nämner imponerar naturligtvis – liksom förhållningssättet med att återsätta sin fångst istället för att döda. Ser man på det norska spöfisket rent traditionellt har ju nästan all fångst dödats tidigare. Här har NFC lyckats på ett övertygande sätt då 60,5% av laxarna återsatts under säsongen på dessa sträckor. Samma tendens ser man också på några andra sträckor där just flugfisket prioriteras. Aunan vid Orkla, exempelvis, visar motsvarande siffror medan andra blandsträckor uppskattningsvis hamnar på 20–30%. Här har alltså skett en drastiskt snabb »milstolpsvändning « från bara några procent året innan, vilket skänker såväl respekt som positiv eftertanke.


NFC har bra spridning på sina sträckor.
De i övre Gaula ligger ett stycke ovan Singsås vid Almås.

  Manfred menar på att det är av yttersta vikt att hela tiden jobba för en ännu större andel catch and release, inte bara i Gaula utan även alla övriga älvar.

  I takt med att North Atlantic Salmon Fund (nasf) varit med att inspirera och löst in en betydande del av det fasta laxfisket i Trondheimsfjorden når fler laxar sina lekälvar. Denna inlösen har pågått sedan 2005 och kostar åtskilliga miljoner varje år. Vidare har norska regeringen i tillägg senarelagt starten för de kvarvarande fisket. Men skulle detta utnyttjas fel och att spöfisket dödade motsvarande antal laxar uppe i älvarna skulle detta bli en riktigt het potatis i politikernas agendor, betonar Manfred. Det kommersiella laxfisket har långa traditioner i Norge och det pågår hela tiden en omfattande lobbyverksamhet för att återuppta detta liksom att få bort den senarelagda starten i juni. Det är sedan gammalt en viktig period eftersom det är då den så eftertraktade storlaxen kommer.

  De sträckor som NFC disponerar i Gaula ligger väl spridda både nedströms och uppströms Gaulfossen vilket är en styrka. Den långa forsen är en välkänd barriär för stigningen av lax, speciellt tidigt på säsongen, varför det är viktigt att det då finns pooler att tillgå även nedströms denna. Är säsongstarten sen och Kall med stora vattenflöden kan det annars dröja länge innan laxen passerar. Då ligger NFC:s övriga sträckor i de mellersta och övre delarna av Gaula så gott som i träda. Detta har dock inte varit något större problem under senare år och kanske är det till och med så att forsen blivit lättare att passera sedan det inträffade ett erosionsras i den vilda forsen för några år sedan.


Home pool strax uppströms Støren är en fripool
som man alltid kan fiska.

  NFC:s fantastiska sträcka

  Efter att ha fiskat en del på NFC:s sträckor under de senaste åren kan jag konstatera att det finns de mest attraktiva flugpooler på den totalt nästan två mil långa sträckan. Långa avsnitt är helt och hållet sammanhängande. Särskilt förtjust är jag i poolerna strax uppströms Støren och ungefär mitt på Gaula. Pooler som Langøy, Renna, Long pool, Tillseth, Junction och Bridge är som hämtade ur drömmen och verkar dessutom alltid hålla fisk. Det finns nu många fler än dessa och poolerna är indelade i ett rotationssystem där två spön disponerar en pool under 6 timmar. Sedan är det skifte. Råkar man få några personliga favoriter på ett bräde under några dygn framöver blir det lätt sömnbrist. I tillägg till detta disponerar man dessutom ett antal fria pooler som alltid är tillgängliga för de spön som är inne i rotationen och även dessa håller högsta klass.


Vem vågar åka till Gaula utan en Green Highlander? Denna vackra 6/0 på gut är bunden utan städ av Sebastian Letelier från Chile.

  En av de mest berömda poolerna i Gaula och på NFC:s vatten är Bridge pool vid Rognes. Även om jag bara fiskat Bridge några gånger förstår jag vilken dramatik det måste vara då en riktig »rugg« går ner mot nacken och spänner fiskarens lina. Vänder laxen nedströms väntar nämligen en flera hundra meter lång vild och vitskummande liten Gaulfoss. En sån där riktig »backingtömmare« där åtskilliga laxar slagit sig fria genom årens lopp. Visst kan man följa efter och klättra bland stora och skarpa sprängstensblock men det är nog ett gatlopp man ska akta sig för. Poolen är hur som helst en suverän viloplats för de laxar som ska uppöver älven och man kan se mycket lax stå i denna pool om man spanar från bron. Största laxen från Bridge säsongen 2008 vägde drygt 17 kilo. Den fångades av en fransman och återsattes – förstås.

  En annan viktig detalj i sammanhanget när det gäller så gott som samtliga NFC:s pooler är att de är riktigt långa. För egen del som har mest erfarenhet från mittre delarna av Orkla vill jag påstå att det finns en avsevärd skillnad vilket också kräver sin man. Gaula är bredare och varje pool är avsevärt längre att fiska sig genom, inte sällan Har man 200 meter älvsträcka att beta av som tar tid i anspråk. Man märker det när en lax av bättre storlek drar på, det blir långa härliga utras. Vid ett tillfälle såg jag cirka 100 meter backing försvinna från rullen i ett svep, i långa Railway pool. Inte nog med detta, laxen som tagit flugan stack på nytt då plötsligt en gammal skarv rasslade ut genom spöringarna. Plötsligt var det annan färg på backingen! Jag hajade först till – och hoppades att skarven var riktigt gjord… Efter ytterligare 100 meter stoppade laxen. Den var ganska trött, men oj vilken tid det tog att veva tillbaka allt.


Artikelförfattaren drillar och beachar upp junilax ur Langöy.

  Utbudet NFC har är imponerande och varierande. Lätt att helt glömma bort i sammanhanget är fisket man disponerar i biflödet Bua. Har ni inte gjort det förr så följ Budalen och låt er fascineras! Naturen är vidunderligt vacker. Första gången jag åkte på slingriga stigar fick jag känslan av att färdas tillbaks långt i tiden. Fisket i Bua kan vara oerhört spännande och den lax som äntrar det lilla sidoflödet med sitt strida och grönskimrande vatten fram på sommaren är inte sällan av grövre kaliber.

  Även om merparten av poolerna på NFC har fiskerätt från en sida har jag inte upplevt något direkt besvärande motfiske under mina besök. Det om något är en klar bonus att slippa. Känslan av att fiska en alldeles egen pool är helt underbar. Är man sedan omgiven av vacker natur och ett stycke från allfartsväg kan det inte bli så mycket bättre egentligen. Ja, det skulle väl i så fall vara att allt fiske låg inom gångavstånd från boendet så man slapp bil. Även det alternativet finns förstås på NFC om man hyr någon av sträckorna som Bogen Søndre vid Kotsøy eller Gaula Upper beats vid Almås. Vinner jag på tipset någon gång ska jag nog fira med julifiske på Bogen Søndre, även om nu chansen är mikroskopisk att där skulle vara ledigt.


Fisket i sidoflödet Bua kommer igång runt juli månad. Här Bua Bridge.

 

  Gaulafakta och tips

2008 fångades 41,8 ton lax i Gaula.
På NFC:s sträckor fångades det 2,6 ton.
Uppskattad spöfångst totalt i Norge under 2008 var 510 ton.

Läs mer på:
www.nfc-online.com
www.elvene.no
www.reddvillaksen.no

  Om du ska till Gaula, glöm inte:

  • 13–15 fots spö och shooting heads alt. speylina.
  • Flyt – Intermediatelina med sjunkspetsar i olika sjunkgrader.
  • Sjunklinor för högvatten.
  • Peang eller motsvarande.
  • Måttband för rekordlaxen.
  • Kamera.
  • Vadarbyxor och fleece.
  • Regnjacka.
  • Polaroidglasögon.
  • Tafsmaterial 0,35 – 0,45 mm.
  • Knottmedel.
  • Tubflugor 1-2 tum aluminium, koppar eller motsvarande. Green Highlander, Willie Gunn, Stoat’s tail, Cascade, Ally’s Shrimp, Red Frances, Sunray Shadow.
  • Statlig fisketrygd.
  • Desinfektion av redskap.
  • Tjejerna på Naturcentret.

Text och foto: Pelle Klippinge 2009 ©

Besök gärna Pelle Klippinge/Spey Cast.

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand