Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2012-05-08
English version
 

Stora sländornas tid
Av Andreas Olsson

  Nu börjar det dra ihop sig till årets höjdpunkt för oss torrflugefantaster, tiden då de stora sländorna kläcker närmare bestämt Danican och Vulgatan. Lyckas man pricka in en kläckning av dessa så kan man få vara med om ett riktigt kanonfiske då även de riktigt stora fiskarna ger sig upp till ytan för att ta för sig av sländorna. Jag har själv prickat in ett par kläckningar och haft ett fantastiskt fiske och skall försöka ta mig upp till Alsterån om 2 veckor för att se om man inte kan få vara med om lite härligt torrflugefiske efter grov öring.

 Eftersom det drar ihop sig för fiske med de riktigt stora sländorna så bjuder jag på mitt favoritmönster av Ephemera vulgata.

Krok: 12:a curved eller shrimp krok
Tråd: Gul eller svart
Stjärt: Gul foam med styva stjärtspröt av passande material (här använder jag syntetfiber som är gjorda för stjärtspröten till vulgataflugor. Köpta hos H2oflugfiske
Kropp: Gul flyrite
Ribb: Gul eller svart bindtråd Vinge: Vit polygarn Fallskärmshackel: Brun eller svart tupp

 

Jag börjar med att binda bakkroppen (stjärten) denna binds enklast med en lagom stor nål som man fäster i bindstädet. Bind in bindtråd som vanligt och fäst ett par stjärtspröt.

 

Fäst dem så att de spretar åt vänster, höger och mitten.

 

 Klipp ut en bit foam ca 6cm.

 

Vik den på mitten och för på den på nålen, bind sedan in foamen som på bilden ovanför så att det bildas en kropp 2-3 varv på varje ställe bruka räcka. Avsluta med 2-3 st ögleknutar. Dra sedan väck kroppen från nålen, den kan sitta rätt hårt så jag brukar snurra kroppen lite försiktigt så brukar den följa med.

 

Bind sedan in kroppen på flugan. Sedan binder ni in vingen och hacklet samma teknik som man brukar använda vid klinkhammer flugor. Dubba sedan kroppen relativt tunt.

 

Snurra runt hacklet och fäst fast det, dubba vid behov. Avsluta flugan med 2 whip finish knutar.

 

Sedan kan man färglägga flugan lite som man känner för med vattenfast tuschpenna, vanligtvis använder jag svart färg och gör prickar längs kroppen.

 

Flugan är klar.

Finns massvis med olika mönster på denna flugan och vissa använder lackad tupphackel eller polychenille som bakkropp men denna flugan är den jag haft bäst fiske med och den flyter dessutom riktigt bra tack vare foamen och är lätt att se i vattnet med den vita polygarnvingen.

Av Andreas Olsson 2011 ©

Besök gärna min blogg:
www.flugfiskaren.blogspot.com

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2012

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand