Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2013-04-15
English version

 

Glittra för gäddan
Av Anders Isberg

Gäddor biter inte bara i feta wobblers. Det tar också på flugor modell större. Varför inte prova en glitterfluga istället som omväxling och ta ditt gäddfiske till nya höjder.


Gäddflugor av denna typ blir ganska långa. Jag har f
unnit en bra flugask i en avlagd matlåda av aluminium med en bit tjock tillskuren foam i botten. Enkel och stabil

  En stor, lätt, och glittrig fluga rör sig lockande i vattnet och är en munsbit för en hungrig gädda. Med ett 9-10 fots flugspö i klass 7-8 och en snabbsjunkande klumplina kan man skjuta långt och nå bra ställen från såväl land som flytring och båt. Fiskad snett längs efter en vasskant är det i princip bara en tidsfråga innan någon gädda klipper till.

  Flugor med flashmaterial har fördelen att de går bra att fiska med trots att de är så stora som 15-20 centimeter, materialet suger inte åt sig vatten vilket gör att flugan är lätt när den lyfts från ytan. Allt flash är inbundet på en kort bit av kroken ovanför hullingen, det gör att vingen sällan snor sig runt krokböjen. Med hjälp av den bindmetod som presenteras här i artikeln ges också flugan volym och en viss rörlighet i vattnet. Den är enkel att binda, håller ganska bra och kan varieras i färg och storlek. Allt du sedan behöver göra är att hitta platserna där gäddorna står.

  Gör det enkelt

  Principen är mycket enkel. Man binder in en bunt flash ungefär på mitten av kroken och viker bak. Man upprepar några gånger och så är det klart. För att få mer snits på vingen och uppnå mer rörlighet så binder jag in vingen i tre omgångar. Varje vinge är taperad så att de kortaste flashstråna sitter undertill och de längsta överst. Man klipper loss en liten bunt flash och drar dess spetsar ojämna med fingrarna, se första bindmomentet. Därefter för jag den överskjutande delen bakåt, men utan att binda ned den. Anledningen är att materialet då står ut bättre från krokskaftet och bidrar till volym och rörelse. Jag gör likadant med de två första buntarna. Och jag lägger varje ny bunt precis framför den föregående så att man far så mycket spret som möjligt utåt/uppåt. När den tredje bunten, som är den längsta, binds in binder jag även ned materialet som viks bakåt, för att få ordning på profilen på flugan.

  Tapera vingen

  Genom att skapa flugan så att varje bunt är taperad och att varje ny bunt är längre än den föregående, så rör flugan lättare på svanstippen när den fiskas hem i vattnet. Flashet klipps av i fullängd (cirka 20 cm), den första och möjligtvis den andra bunten kan kortas något innan stråna dras olika långa med fingrarna.

  Men den sista bunten utnyttjas i fullängd. Genom att stråna dras ojämnt och att man viker bak den del som är framåt när flugan binds så får man nästan inget spill av material får dessa flugor. Man använder nästan allt av det man klipper loss. Flash börjar kosta en del, men genom att binda på detta sätt utnyttjas så mycket som möjligt av materialet och det blir ganska många flugor av några buntar flash och ett paket krok.


Spana in i gäddans matsal, antalet tänder på en gädda är ca 700 stycken.
Det räcker inte med grov nylontafs i den miljön

  Flash och krok

  Flash finns i alla möjliga varianter och färger. Flugan på bilden är bunden med en första bunt av flashet Mirage, som är extremt blankt och lite tjockare i karaktären vilket är bra för att skapa volym.

  Nästa bunt är en blandning av Mirage och Rippleflash (Veniard) i guld och silver. Den översta bunten är en blandning av holografiskt svart flash och vanligt svart flash från Flashabou. Men fältet är fritt för färgblandningar av alla slag. Undvik flash av den typ som har små tunna trådar spunna runt varje flashstrå. Efter lite kastande och några gäddor halkar dessa av från flashstråna och flugan blir istället stel och buskig.

  Jag brukar välja en enkelkrok med rakt öga i storlek 2/0-3/0 i rostfritt stål från Partridge "Sea Prince", eller Tiemcos saltvattenskrok 811 S. De har en naturlig tyngd som underlättar kastandet och flugans rörelse. Ett bryne kan vara bra att ta med om man behöver dra upp skärpan.

  Välj rätt tafs

  Dagens moderna gäddtafsar har nylonets mjukhet och ståltafsens rivtålighet. Ofta är det kevlarbetonade, mjuka och relativt dyra material som man menar ska klara gäddans vassa tänder. Jag har för egen del kommit fram till att om man gör helt vanliga gäddtafsar i 30 lbs-klassen men med lite smäckrare lekare med hake, så far man en mycket smidig kombination aven relativt tunn och lätt tafs som alltid har samma längd och som gör det lätt att byta fluga. I fiskebutiken kan man köpa olika sorters ståltafsar, med eller utan kevlar, lösa lekare, hakar, och lekare med hake får sig, vilket gör det lätt att utforma en tafs som man är nöjd med. Dessa tafsar är billiga, enkla att göra och räcker länge

  Nylontafsen mellan fluglinan och ståltafsen bör vara av lite kraftigare sort och inte för lång. En tafs bestående av lika delar 0,60 mm, 0,50 mm och 0,40 mm till en totallängd på cirka två meter styr bra i luften och fungerar bra. Och till det ytterst en ståltafs på runt tre decimeter. Haken gör att flugan rör sig lite bättre i vattnet.

  Fiska gärna från båt

  Fisket sker sedan på vanliga gäddställen från land och båt. Glöm inte heller flytringsfisket. Det är kul, men paddla för säkerhets skull alltid flera tillsammans om du skulle sätta den stora kroken i ringen och få punktering. Fluga från båt är nog egentligen det allra smidigaste alternativet eftersom det går fortare att komma undan om det blåser upp och det ger bättre möjligheter att byta ställen. Dessutom lägger man kasten högre upp i luften vilket gör det lättare att kasta längre och mer precist.

1. Lägg en bädd av bindtråd på ca 1 cm av kroken ovanför hullingen. Klipp loss en bunt flash om 20 cm, korta ca 5 cm och vik den på mitten. Klipp upp den ögla som bildas så att du nu har en hälften så lång bunt med dubbelt så många fibrer. Dra därefter i fibrernas ändar så att de blir olika långa. Låt det gärna skilja 3-4 cm mellan den kortaste och längsta fibern. Bind fast hela bunten ovanpå krokskaftet och ovanför hullingen med ca 10 hårda vaxade trådvarv, så att mitten av bunten är förskjuten mot kroköglan med ca 1-2 cm. Vik bak alla flashstrån som pekar mot kroköglan och gå med bindtråden precis framför dessa strån. Men bind inte ned dem. Låt de spreta ut åt alla håll.

2. Ta fram en nu lite tjockare bunt flash, men korta inte av den, och dra i dess ändar och bind fast den på samma vis, ovanpå krokskaftet, och framför den förra bunten. Vik bak alla strån som pekar mot kroköglan, men bind inte ned dem.

3. Tag en tredje bunt flash, korta inte av och gör på samma sätt som med den förra bunten, men med den skillnaden att man nu viker bak flashet och binder ned det ovanpå vid samma inbindningspunkt. Bind in flätad flashtinsel med limmade ögon om du vill ha det. Forma ett jämnt huvud och lacka.

4. Lacka undertill på de trådvarv du kommer åt. Det ökar flugans hållbarhet. Notera att man använder ett mycket kort utrymme av kroken för att binda in flashet. Det ökar också flugans hållbarhet.

5. Saltvattenbeständig enkelkrok i storlek 2/0-3/0. Största sortens ögon för flugor som limmas fast på 3 remsor av flätad holografisk tinsel med snabblim. Använd hackeltången för att hålla remsorna på plats tills limmet torkat. Sitter ett tag.

6. Man bör använda en riktig ståltafs till en gäddfluga. Jag har förvisso tagit gädda över 4 kilo på tafsspets 0,40mm, men tappat de flesta när jag inte haft ståltafs. Det är också mer ansvarsfullt mot gäddan att använda riktig tafs. Jag använder motsvarande 30-punds stålwire, med eller utan kevlarbeklädnad samt lekare i ena änden och endast hake eller lekare och hake i andra änden.

7. Flash finns i alla tänkbara varianter. Jag använder den vanligast förekommande typen som är ca 1mm bred. Holografiskt flash och Mirageflash är tjockare än Flashabou original, som i sig är mycket mjukt. Flashet ska vara halt och blankt, då fungerar det bra. Jag blandar Flashabou original med holografiskt flash, Veniard's rippleflash och Mirageflash. Det ger flugor med ordentligt blänk. Jag tror att flugan ska synas och tas hem i hygglig fart, det ska blänka och pulsera. Fr.v. Mirage, Rippleflash (silver och guld) samt Flashabou holografiskt svart, Flashabou Original, Flashabou fluorescerande och självlysande.

8. Gäddtafsen ska vara lång. En anledning är att en gäddfluga är lätt, och kan komma långt in i munnen på gäddan när den suger i sig flugan. På denna fluga satt en gädda som hade kroken 25 cm in i munnen. Men tafsen var längre.

 

Av Anders Isberg © 2001

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats