Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2013-12-26
English version

    
Grey Fox Variant
Av Niklas Dahlin

  En av Catskill torrflugornas starkaste karaktärsdrag är att de har en delad vinge av en flankfjäder från en Woodduck, en släkting till vår Gräsand. Trots detta starka karaktärsdrag så finns det flera mönster i genren som inte har denna vinge, här kommer vi att bekanta oss med ett av dessa mönster. Mönstret vi ska ta oss an är Art Flick´s Grey Fox Variant.

Många som är bekanta med dessa flugor tror att det var just Art Flick som låg bakom denna typ av flugor, det stämmer inte helt. Art Flick´s läromästare var en herre vid namn Preston Jennings, han gav ut Amerikas första entomologiska flugbindningsbok, The Book of Trout Flies. I denna bok finns likande flugor och Preston Jennings skriver i boken att dessa flugor ursprungligen kommer från en Engelsk flugbindarauktoritet, Dr William Baigent. Så en slutkläm om flugans ursprung skulle kunna sammanfattas i att Dr William Baigent är upphovsmannen, Preston Jennings var den som upptäckte dem och Art Flick gjorde genom sin bok Stream Side Guide kända för världen..


Art Flick vid sitt bindstäd

  Mitt första möte med Variant flugorna var i Lennart Bergqvists bok Flugbindning på mitt sätt där skriver Lennart att hur han blivit ombedd av Paul Jorgensen att binda upp ett antal av dessa till en kommande fiskeresa i Catskill området. Jag fastnade snabbt för Varianten, den var snygg och en relativt lätt att binda, en bra egenskap för mig som då var nybörjare vid bindstädet. Jag band mängder av dessa, älskade kroppen av skalad hackelstam och det kraftiga hacklet. Detta var flugan som fick mig intresserad av Catskill Style dry flies, med tiden har den även blivit en av de flugor jag har störst förtroende för. Min favorit är just Grey Fox Variant och då i storlek 16-18, funkar lika bra på öringen i Lungsjöån som för harren i Idsjöströmmen.

  Jag binder Grey Fox Variant med ett något kortare hackel än vad Art Flick gjorde, Art Flick hade ett hackel som var 2,5 till 3 gånger krokgapet, jag försöker hålla mig till 2-2,5 ggr krokgapet. Jag upplever att jag då får något bättre balans i flugan. Det händer ibland att flugan ställer sig på nosen, det är inget större problem, dra till lite i tafsen så ställer den sig i regel rätt. Fiskar flugan som en vanlig torrfluga, så fridriftande som möjligt. Det är inte helt fel att då och då sätta spötoppen i rörelse för att ge flugan lite extra liv, detta kan trigga den lite trögare fisken.

  Då du jobbar med kropp av tex hackelstam så vill du ha en jämn och fin underkropp, för att få detta så använder jag en tunn och stark bindtråd, jag använder mig av Textreme 8/0 en bindtråd som har de egenskaper jag önskar för att få den tunna och jämna underkroppen jag vill ha. När du preparerar hackelstam i till denna fluga river du bara av fibrerna, en hackelstam med färg i tappar en del av färgen om du river av fibrerna, i dessa fall väljer jag att ”bränna” bort fibrerna med en klorlösning.

(Se även artikel: Hackelstam som kroppsmaterial)

  Det du behöver för att binda min variant av Grey Fox Variant är följande:

Krok: Partridge SLD #12-18
Bindtråd: Textreme 8/0 Vit
Stjärt: Tupphackel Coachman Brown
Kropp: Strippad hackelstam ”Ginger”
Hackel: Tupphackel Coachman Brown/Grizzly

 

1. Fäst in bindtråden ca 1/3 ned på krokskaftet och linda den ned till den punkt där krokskaftet tar slut.

 

2. Välj ut 8-10 raka och spänstiga fibrer till stjärtmaterial och fäst in dem, på kroken. Stjärten ska vara ca 2 ggr längden av krokskaftet. Linda bindtråden framåt tills ca 1/3 av krokskaftet återstår.

 

3. Fäst in den strippade hackelstammen genom att linda bindtråden ned till krokskaftets slut och sedan tillbaka. Tänk på att underlaget blir så jämnt som möjligt.

 

4. Linda hackelstammen i jämna täta varv till där hacklet ska bindas in, hacklet ska täcka ca 1/3 av krokskaftet. Fäst in hackelstammen, jag brukar fästa den under kroken och klippa av stammen så att den inte går ända fram till krokögat för att undvika för mycket material vid flugans avslut.

 

5. Välj ut hackelfjädrarna, fiberlängden ska vara ca 2 ggr krokens gap. Bind in båda hackelfjädrarna med en X lindning så att fjädrarna hamnar i en 90 graders vinkel mot kroken, den bruna lindar jag först därav placerar den fjädern kommer innerst, spara 2-3 mm av fjäderns stam för infästning.

 

6. Fäst hackelfjädrarna och lämna bindtråden där kroppen börjar.

 

7. Linda den bruna fjädern, fäst den med 2-3 bindtrådsvarv på undersidan av kroken.

 

8. Linda nu Grizzlyfjädern, se till att hålla den spänd och verkligen jobba in fjädern genom det bruna hacklet. För att undvika för mycket material på ett ställe fäster du in fjädern på ovansidan av kroken. Försäkra dig om att bindtråden ej är flat och jobba dig igenom hacklet mot krokögat. Avsluta flugan med din whipfinish, jag brukar göra två knutar med vardera 2-3 varv för att säkerställa att flugan får ett säkert avslut.

 

9. Klipp eller ryck bort eventuellt irriterande hackelfibrer.

 

10. Försegla kroppen på flugan med lack eller UV lim. Jag har på senare tid mer och mer övergått till UV lim dels för lukten men främst för torktiden.

 

Text och bilder Niklas Dahlin © 2013

Besök gärna Niklas Blogg
http://mulhonken.blogspot.se

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats