Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-01-25
English version

   

Super Caddis
Av Sune Adolfsson 1994

Goddard Caddis är en välkänd amerikansk torrfluga. Sune Adolfsson har anpassat detta fina mönster till våra nordiska förhållanden. En bra fluga, har blivit ännu bättre. Goddard Caddis har blivit Super Caddis.

  Vi flugfiskare har alltid någon personlig favoritfluga i asken. Det kan vara en torrfluga, en nymf eller en gammal våtfluga. Jag har provat åtskilliga mönster under årens lopp. Några har blivit positiva överraskningar, andra har bara hängt med någon säsong. En fluga som kom och stannade är däremot Goddard Caddis.

  Första gången jag kom i kontakt med originalflugan var i mitten på 70-talet. På den tiden hette flugan Goddard Sedge, en engelsk torrfluga, skapad av författaren och flugfiskaren John Goddard. Mest känd i våra trakter för den förträffliga boken Öringen och flugan, som Goddard skrev tillsammans med Brian Clarke.

  Sedge är det engelska ordet för nattslända. Efter en del justeringar av flugmönstret, av några amerikanska flugbindare, döptes flugan om till Goddard Caddis (caddis = nattslända på amerikanska). Originalmönstrets något krångliga kroppsdubbing, som skulle vikas fram under kroppen var nu ett minne blott. Goddard Caddis blev snabbt en av Amerikas mest populära torrflugor.

  Enligt min åsikt har Goddard Caddis det mesta man kan begära av en fluga. Den flyter som en kork, står rätt på vattnet och kan bindas i många olika krokstorlekar. Den ger även en utmärkt insektslik silhuett på vattenytan. Att den sedan imiterar nattsländan, som finns vid de flesta vatten i Skandinavien, gör inte flugan sämre.


Rätt fluga vid rätt tillfälle kan ge riklig belöning, en smörgul prickig strömöring har fallit för frestelsen.

 Överlägsen

Goddard Caddis är den fluga jag haft mest framgång med i de flesta typer av fiskevatten. Från små skogsåar till större sjöar. Under årens lopp har jag fångat öring, regnbåge, harr, abborre och till och med en gädda på den vid ett tillfälle.

Mängder av "caddisar" har kommit till vid mitt bindstäd, sedan jag kom i kontakt med amerikanska mönstret i början av 80-talet. Originalmönstret föreskriver naturligt grått hjorthår och brunt hackel. I experimentsyfte böljade jag binda många olika färgvarianter av flugan.


Den naturliga förebilden, nattsländan, förekommer i en mängd olika storlekar. Bind därför dina Super Caddisar på motsvarande sätt. Något större imitation än den förekommande.

Det jag önskade var att, om möjligt, få fram en imitation med bättre allroundfärg för våra nattsländor. Helt ljusgrå nattsländor är inte så vanliga på våra breddgrader. Enligt min erfarenhet har nattsländorna olika bruna nyanser vid våra nordiska flugfiskevatten. Efter några säsongers testfiske med de olika färgvarianterna, visade det sig att en speciell brun variant var överlägsen de övriga. En bra fluga, blev ännu bättre! Den fick tills vidare heta "den bruna caddisen".

För att sätta en mer personlig prägel på flugan döpte jag den till Super Caddis. Ett namn som den verkligen gör skäl för. Speciellt effektiv är den vid skymningsfiske, då medelstora nattsländor svärmar vid vattenytan.

Det verkar som fisken har lättare att se en Super Caddis, än den ljusgrå originalvarianten. Jag har även testat flugan - med stundtals mycket gott resultat - i solsken mitt på dagen. Vid dessa tillfällen var det bara sparsamt med nattsländor i farten.


Det är vid det snabba flugfisket i livliga strömmar som en högt flytande fluga kommer till sin rätt, den lockar fram fiskar som man inte anar finns där.

  Studsa fram

  Super Caddis ska helst bindas med "superstyvt" hackel. Med andra ord det bästa torrflugehackel du kan uppbringa. Ju styvare, desto bättre fiskar flugan. Hacklets uppgift är inte att öka flugans redan fullgoda flytförmåga, utan att ge flugan en ryckigare, insektslik gång på vattenytan.

  Flugan ska bokstavligen studsa fram på vattnet. Nattsländan är en mycket aktiv insekt och ett styvt torrflugehackel hjälper fiskaren att bättre imitera sländans kvicka rörelser. För att ytterligare förbättra flugans flytförmåga, brukar jag fetta in hacklet och stjärtstråna.

  För en tid sedan besökta jag ett fint, litet strömvatten. Det fanns sparsamt med öring i forsarna och de som fanns där, var långt ifrån lättlurade. Jag bedrev så kallat fickfiske med Super Caddis. Det går ut på att utnyttja torrflugans otroliga flytförmåga och låta den hasa fram i fickorna mellan stenarna i strömmen. Ett mycket njutbart och effektivt fiske.

  Efter endast några kast böljade fisken visa intresse för flugan. Jag hade flera tillslag innan den första öringen högg fast ordentligt. Efter drillning och håvning av första öringen, började jag fiska mellan stenarna i hela forsen.

  Resultatet var häpnadsväckande i denna trögfiskade å. På en sträcka av cirka hundra meter krokade jag drygt tio öringar på Super Caddis. När du fiskar med den här flugan ska du försöka sätta lite fart på flugan både i öringströmmen och vid regnbågssjön. Det brukar för det mesta locka den trögaste fisk till hugg.

  Så här binder du din Super Caddis

  Börja med att fästa bindtråden någon millimeter innan krokböjen. Linda bakåt något varv och bind in stjärten. Dra till ordentligt. Linda framåt något varv.

  Kroppen tillverkas på samma sätt som ett muddlerhuvud. Lägg en hårbunt ovanpå kroken, linda bindtråden löst ett par varv och dra sedan till. Tryck bunten bakåt med naglarna och linda några varv framåt.

  Lägg på nästa bunt, dra åt, skjut den bakåt etc. Fortsätt på samma sätt 5-6 gånger, tills du har 4-5 millimeter kvar till krokögat. Avsluta med whip finisher. Var alltid noga med att trycka varje hårbunt bakåt innan du börjar med nästa! Då får du en tät och jämn hjorthårskropp.

  Ta nu bort kroken från städet och börja trimma kroppen bakifrån med en skarp sax, till nattsländeform. Sett bakifrån ska kroppen ha ett triangelliknande utseende. Sett från sidan ska kroppen vara avsmalnande framåt.

  Efter avslutad klippning fäster du kroken i städet igen. Fäst in den tunna bindtråden strax framför kroppen och linda fram till krokögat. Bind så in tupphackel av bästa kvalitet och linda med jämna varv. Bind fast hacklet, forma ett snyggt huvud och avsluta med whip finisher.

  Ta bort flugan från städet. Klipp nu hacklet rakt på undersidan. Så att flugan står rakt och landar rätt, om du släpper den på bordskivan. Avsluta med att lacka flugans huvud.


Från Goddards original har den här flugan utvecklats, Super Caddis. Notera den starkt konformade kroppen. Den formas med hjälp av en sax, men den måste vara mycket vass för att underlätta formningen av flugkroppen.

Lycka till vid bindstädet!

Krok: Partridge Hoopers L/S 4x fine nr. 8-12.
Bindtråd till kroppen: Brun Monocord 3/0.
Bindtråd till hacklet: Brun Fly Master 6/0.
Stjärt: Förlängning av kroppsmaterialet. En liten bunt guldbruna hjorthårsspetsar binds fast med den grova bindtråden (Monocord).
Kropp: Guldbrunt hjorthår.
Hackel: Mediumbrunt tupphackel av bästa kvalitet

Av Sune Adolfsson 1994 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats