Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-04-30
English version

 

Iglar
Av Gunnar Johnson

Av tradition har vi låtit insekterna stå som förebild för våra konstflugor, men i själva verket utgör de bara en del av öringens och regnbågens föda. Fisken äter också vattengråsuggor, maskar, larver, snäckor och iglar, för att nu bara nämna några av de övriga rätterna på menyn.

Bild på igel, av Gunnar Johnson 1984 ©

  Vi ska se närmare på iglarna, som i många vatten utgör ett viktigt bytesdjur för fisken. Iglarna tillhör ringmaskarna, och de är släkt både med daggmaskar och havsborstmaskar. De senare har fiskare i alla tider använt som agn, och därmed är inte steget så långt att också använda iglarna som förebilder vid flugbindningen. Många flugfiskare rynkar förmodligen på näsan vid blotta tanken på att fiska fluga med "något som liknar mask", men eftersom vare sig öringen eller regnbågen har läst några flugfiskeböcker är de inte lika skeptiska...

  Iglar förekommer både i strömmande och stilla vatten, och det finns flera olika arter. Även färgerna varierar starkt. De flesta tycks vara mörkgrå eller svarta, men jag har också sett bruna iglar, och några med inslag av olivgrönt. Ofta är de dessutom melerade eller fläckiga.

  Det är svårt att ange längden på en igel, eftersom den precis som daggmasken kan tänja ut kroppen. Men för praktiskt fiske brukar jag binda mina imitationer på 10:ans eller 12:ans streamerkrok, och jag låter "svansen" sticka ut lika långt som krokskaftets längd. Många iglar blir betydligt större, men med allt för lång stjärt på flugan missar man många fiskar, vilka helt enkelt hugger flugan bakom krokböjen.

  En fluga som simmar

  Jag har provat flera olika modeller, men i mina egna vatten är det framför allt en enkel marabou-igel, som fisken tyckt bäst om. De mjuka maraboufibrerna ger flugan intryck av liv. Den är dessutom mycket enkel att binda, vilket är en stor fördel, eftersom man ofta fiskar igeln nere vid botten eller i växtbälten. Det är alltid retfullt att sätta fast en fluga, men det är mindre retfullt om flugan är lätt och snabb att binda. Då gör det inte lika mycket.

Men det är inte alltid som en djupt fiskad igel är den rätta medicinen. Många gånger har fisken tagit igeln just som den är på väg att sjunka ner genom vattnet. Jag har därför kikat lite närmre på hur mina egna imitationer uppför sig då de sjunker fritt. På grunt vatten kan man studera sina flugor, och det är fantastiskt att se hur effektivt en enkel marabou-igel imiterar sin riktiga förebild.

  Iglarna simmar med vågformade upp- och nergående rörelser. När imitationen sjunker fritt genom vattnet, dyker den främre delen samtidigt som stjärtfibrerna vinklas uppåt - bakåt. Stjärten bromsar flugan, som rätar upp sig, varefter den sjunker på nytt. Hela tiden ger det en illusion av att flugan "simmar med svansen" på samma sätt som en riktig igel. Genom att förtynga flugan med några få varv bly tråd, och genom att variera placeringen av blyet längs krokskaftet, kan man experimentera fram iglar med olika sätt att "simma".

  Enkel att binda

  Igel-flugan är lätt att binda, och jag ska bara ge några små generella tips. Min egen favorit de senaste åren är bunden med svarta maraboufibrer, och oftast på streamerkrok nummer 10 eller 12. Jag binder flugan både förtyngd och oförtyngd. De förtyngda fiskar jag främst höst och vår, men också vid de tillfällen på sommaren då värmen gör att fisken inte längre är aktiv vid ytan utan går nere vid botten. Men jag vill gärna påpeka, att förtyngningen inte enbart är avsedd för att få flugan att sjunka snabbt och djupt, utan i minst lika hög - eller högre - grad är till för att få iglar att röra sig på olika sätt i vattnet. Här finns rika möjligheter att finna nya varianter.

1. Bind in 4 - 5 maraboufibrer vid krokböjen, och låt dem sticka ut lika långt (eller något längre) än kroppslängden.

2. Bind sedan in en bunt långa fibrer från samma fjäder. Fäst dem i spetsarna...

3. ..och tvinna sedan fibrerna runt bindtråden för att få en hållbar kropp.

4. Linda fibrer och bindtråd tillsammans. Om fibrerna inte räcker ända fram till huvudet, binder man in en ny bunt och fortsätter på samma sätt. Avsluta med ett litet fint huvud.

Ibland har jag försett mina iglar med en rib av tunn silver och guldtinsel, och förra sommaren band jag några med rib av flashabou - ett ljusreflekterande plastmaterial. En djupt fiskad igel med rib av blå flashabou gav bland annat en av den säsongens största regnbågar.

Text och bilder av Gunnar Johnson © 1984

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2014

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats