Siken
- En svår jäkel -
Av Lennart Bergqvist
- Vad är det med dom
jävla harrarna, utbrast fiskebroder Hans efter vi hade bevittnat
hur ett stim med säkert ett femtiotal individer ställde sig
framför våra fötter för tionde gången. Jag begriper inte vad dom
håller på med, dom är bara inne och tittar på dina fula mössa!
Min mössa kan det inte
vara något fel på för den kommer från Österdalen så det är så
mössor ska se ut om man fiskar här. Vi får byta fluga och
försöka igen.
Det hjälper inte vad jag
sätter på, jag har försökt med allt från förtyngda nymfer till
torrflugor av alla slag, inget har fallit dem i smaken.
Detta samtal utspann sig
på min allra första resa med flugspö till norska Österdalen,
föga visste vi då att fisken, som så gäckande stod framför våra
fötter på en meters djup, inte var harr som vi trodde, utan ett
stim med stor sik. Vi begrep inte förrän senare under sommaren
att vi hade haft vårt första möte med ett sikstim.
På den tiden flottade
man timmer i den här älven och det var just under en paus i
flottningen, som man sänkte älven några timmar och vi kunde göra
ett fiskepass, innan nästa timmerstöt kom, med påföljande
vattenståndshöjning. Så var vår första kontakt med den fisk, som
med tiden, skulle ge oss så många roliga stunder i älven.
På den tiden hade siken
i Österdalen högre medelvikt än idag. Då, i mitten på
sjuttiotalet, var sik på ett och ett halvt kilo den vanligaste
storleken, vilket naturligtvis gjorde den än mer attraktiv, både
som matfisk och mål för vår strävan med våra torrflugor.
Siken kom med åren att
bli något av en favorit för mig, eftersom de oftast, och i
synnerhet under kläckningarna, är de mest kräsna fiskar man kan
tänka sig. Flugans storlek, profil och avtryck är lika viktiga
som att flugan inte får dragga. Den har fungerat som en perfekt
domare för våra ansträngningar vid bindstädet och det är vid den
här älven, som jag har fått fram de flugor, som förhoppningsvis
går till historien som mina uppfinningar.
Siken kan vara förödande
i vissa vattendrag, då den är en romätare av rang och dessutom
förökar sig värre än Egyptens gräshoppor, om den inte fiskas
hårt. Som en följd av det, sjunker snittvikten och man riskerar
att få tusenbrödrastorlek. Många rynkar på näsan och fnyser åt
siken, men tack vare dess kvalité som matfisk, har den räddat
livet på många fina öringar som annars fått släppa livet till.
Själv äter jag inte fisk, men har en fru och dotter, som är
väldigt förtjusta i fiskrätter. Samtidigt som jag glatts åt
fisket på siken, har jag kunnat fixa några fiskmiddagar åt dem,
utan att få dåligt samvete och utan att det gått ut över älvens
känsliga och mycket fåtaliga öringstam.
Den sik, som jag talar
om och fiskat med förtjusning i trettio år, är strömlevande och
vandrar inte ut i havet. Havsvandrande sik har jag ingen
erfarenhet av, utan den här hör till älvens stationära
innevånare och släpper sig under vintern ner i lugnflytande sel
och kraftverksdammar, för att under sommaren, när kläckningarna
börjar, vandra upp i strömmarna. Där hittar man dem framförallt
i lugnare partier, ofta i stora stim, som efter ett spinnerfall
koncentreras till bakvatten, där de kan vaka intensivt. Mera
sällan ser man dem vaka i snabb ström. När man finner ett stim,
som gått in i ett bakvatten under de sena kvällstimmarna, händer
det både då och då, att det står en öring av större format
ibland dem, så man vet aldrig vad som händer när man fiskar
siken på sådana ställen.
Min erfarenhet av
sikfiske på torrfluga, som i det här fallet utan vidare kan
sägas vara ganska stor, har lärt mig att siken äter, liksom all
annan strömlevande fisk, av det som kläcker för stunden. Allt
snack om att de skulle föredra små flugor har jag förkastat, jag
vill snarare påstå att just siken är den mest selektiva fisk vi
har i våra älvar. Jämfört med öringen, som oftast kan retas att
ta något helt avvikande från det som kläcks, är det oftast
nästan helt omöjligt att förvilla siken på det viset. De kan gå
upp och titta på andra flugor, men sällan tar de något annat än
det, som just då är deras huvudmål. Det gör att framför allt
storlek och form är det viktigaste, men under dagfiske även
färg.
Siken är en lat fisk,
vilket har gjort att den har en särskild förkärlek till spent
spinners. Kan den avvika från sitt ordinarie ätande, skulle det
i så fall vara för att suga i sig en spent spinner. På den
flugtypen har jag fångat säkert 90% av alla sikar som jag har på
mitt samvete.
Spent spinner
imitation
I början av åttiotalet
hade Kenneth Boström och jag en sällsam kväll i en kanot med
utriggare påmonterade för stabilitet. Vi lade oss i ett
bakvatten för att fiska på ett sikstim, som flyttade sig upp och
ner i strömkanten, till höger om oss. Kanoten var så liten att
vi fick turas om att fiska, och vi slutade inte förrän vi
plockat upp tio sikar per man och mörkret gjort vidare fiske
omöjligt. Alla sikarna togs på spent spinner och när vi skulle
frakta upp dem från älven till hyttan i min håv, gick de rakt
igenom nätet. Håvgarnet höll inte för påfrestningen. Det kanske
inte var så konstigt, för de vägde tillsammans tjugosex (26)
kilo, ett snitt på ett och tre. Det blev många sikmiddagar av
den fångsten.
Jag har redan nämnt att
det händer att någon stor öring blandar sig med ett sikstim, men
det händer också omvänt att enstaka sikar, oftast även de av
större format, vakar i lite snabbare ström där man normalt
finner öringen. De beter sig precis som stora öringar och börjar
på ett ställe och vakar intensivt, under tiden som de långsamt
följer strömmen neråt, kanske tiotjugo meter. Där slutar de
vaka, men efter ett tag ser man att de börjat vaka på samma
ställe som förut, därefter upprepas samma mönster flera gånger
igen. I sådana fall vill jag påstå att det är omöjligt att
skilja vaken från öringvak, och man kan aldrig vara säker på vad
det är som tar flugan i skymningsljuset.
Vad de flesta har emot
siken är väl, att den sällan är samma fighter som öringen, även
om vi har upplevt enstaka sikar, som till och med tagit tjugo
meter av backingen. Oftast rullar de bara i ytan och följ er med
in, tills de är på tafsavstånd och upptäcker fiskaren. Då kan de
vara ganska tjuriga och då gäller det att vara försiktig så man
inte drar kroken ur sikens lösa käft. Man tappar aldrig så
mycket fisk som när man fiskar sik.
Det bästa sättet att
tillreda sik på är enligt min familjs förmenande att först filéa
den, salta och peppra filéerna och därefter panera dem med ägg,
mjöl och ströbröd. Efter man stekt dem lätt på båda sidor häller
man på grädde och lite soja för färgens skull och låter filéerna
puttra ett par minuter i såsen. Kokt potatis och sallad till gör
rätten komplett, enligt vad frugan påstår.
Gör bara inte som några
gamla fiskebröder till mig gjorde när de fått receptet av mig.
Detta tilldrog sig i början av åttiotalet. När kocken skulle
tömma i några droppar kinesisk soja, som jag sagt åt dem, tömde
han i halva flaskan. En i gänget protesterade och sa, att så såg
det inte ut när Lennart lagade rätten. Alla åt dock och
resultatet blev att två av dem fick gå ner i älven och tvätta
sig och byta kalsonger.
Av Lennart
Bergqvist 2004 © |