Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-11-22
English version

 
Stor puppa för höstbågar
Av Sune Adolfsson 1986

För flugfiskaren är hösten regnbågsfiskets höjdpunkt, och det gäller att utnyttja säsongens sista fiskedagar. Regnbågen går ofta strandnära och det går bra att fiska med stora imitationer. Nej, än är det inte dags att sätta undan spöt och linan för vinterförvaring. Det är nu regnbågsfisket börjar!

Monterpuppor, av Sune Adolfsson 1986

  Jag svängde in på skogsvägen ned mot regnbågstjärnen. Det var i slutet av september och naturen stod i sin färggrannaste höstskrud. Det var nästan helt vindstilla och mycket talade för att det skulle kunna bli en lyckad fisketur.

  Väl framme vid tjärnen som jag brukade besöka några extra gånger på höstkanten, såg jag de första försiktiga vakringarna breda ut sig på den nästan spegelblanka ytan. De annars på sommaren så upptagna kastbryggorna stod nu öde och tomma, det var bara att vraka och välja!

  Endast ett par besökare förutom jag själv, hade letat sig dit denna vardag mitt i veckan för att försöka lura någon av "gammelbågarna", i säsongens sena timme. Septembersolen kikade fram bakom några moln och jag vandrade ned mot stranden med färdigtacklat spö.

  Just när jag skulle göra mitt första kast började det att plaska i vattnet utanför fiskebrodern vid den östra strandkanten. Flugrullens knarrande ekade över tjärnen och spöt böjdes djupt. Det var ingen tvekan en av tjärnens välvuxna höstbågar hade tagit flugan och bjöd på en lustig dans i höstsolen!

  Knappt en kvart senare hade han fisken i håvgarnet. En välgödd regnbåge på uppskattningsvis ca två kilo - kort och tjock - ett riktigt krutpaket!

  Jägarna har sin älgjakt de ser fram mot - och för oss flugfiskare har just regnbågsjakten börjat!

Standnära regnbåge, av Sune Adolfsson 1986  Stora "Bågar"

  Hösten är en något underskattad fisketid av oss flugfiskefolk. Regnbågsfisket på hösten brukar oftast vara mer givande än fisket på sommarhalvåret. Kanske inte när det gäller mängden fångad fisk - men kvaliten på "bågarna" blir i slutet av säsongen betydligt högre. De har växt till sig och blivit både vildare och stridbarare.

  Det blir en rest av regnbågar kvar i put-and-take vattnet efter sommarens inplanteringar - och nu finns möjligheten att lura sin egen rekordbåge! De flesta större regnbågar jag själv har fått är tagna under senhösten. Det kan vara något längre mellan huggen än vid sommarfisket, men när det väl hugger så är det oftast någon av de större som tagit flugan.

  Det här är även den tiden på året då man kan få gå ganska ostörd vid sitt regnbågsvatten, särskilt om man har möjlighet att slita sig ifrån någon dag mitt i arbetsveckan.

  Korta kast

  Höstbågen går ofta strandnära och brukar vara mer i rörelse än sommarbågen.

  Långa kast är sällan nödvändiga, och kast på omkring tio meter eller till och med kortare kan mycket väl ge utdelning. Något turligt lyckades jag själv kroka en nymfande regnbåge på ett fem meters kast för ett par säsonger sedan. Fisken kom vakande efter strandkanten. Jag stod knästående vid några buskar och hade bara att lägga ut flugan mitt i "matbanan". Den vägde ca 1,5 kg, fet och grann - en typisk höstbåge.

  På samma eftermiddag lyckades även en fiske kompis till mig lura ytterligare två välvuxna regnbågar på samma sätt. Kort kast och skydd bland buskagen, var den gången den rätta tekniken. Att korta kast fungerar och är gångbara, är det inte tu tal om!

  Nattsländetid

  Hösten är ofta nattsländetid. Visst förekommer andra intressanta insektstyper, men om inte väderleken är allt för regnig brukar nattsländekläckningarna kunna bli enorma.

  Vid mitt regnbågsvatten i Bergslagen brukar den stora nattsländan (Phryganea Grandis) börja kläckas ungefär sista veckan i augusti och kan förekomma ända fram till slutet av september. Den är den största bland våra nattsländearter och har en längd av hela 30 mm exklusive antennerna.

  Regnbågen kan vid de här tillfällena bli som galen och börja jaga de flyende nattsländorna kors och tvärs i tjärnen. Det här är en av årets möjligheter för kontakt med put and take vattnets större invånare.

Bild på Phryganea Grandis, av Sune Adolfsson

  Monsterpuppor

  Efter att ha talat med några av traktens mest utpräglade regnbågsfiskare angående höstens flugval, verkade imitationer av nattsländepuppor och helst stora puppor stå högt på höstflugornas tio-i-topp lista. Överhuvud taget verkade stora imitationer, både våta som torra vara populära höstflugor för regnbågsfisket.

  Ofta är puppimitationerna 1-2 nummer för stora jämfört med den, naturliga puppan. Men det verkar inte ha någon negativ inverkan på fisket - tvärtom, regnbågarna hugger glupskt efter de överdimensionerade pupporna! Det kanske mest intressanta med monsterpupporna är att de även fungerar bra ännu senare på säsongen, då inga nattsländor alls förekommer längre (okt.-nov). Det verkar som om fisken kommer ihåg de stora nattsländekläckningarna och blir extra retad av den överdrivna storleken. Nya tider har fött nya intressanta puppimitationer!

  Monsterpuppa

Krok: Mustad 3906 B nr 8-10 eller liknande
Förtyngning: Ett lager blytråd, endast främre delen av krokskaftet.
Ribb: 5-6 varv guldtinsel.
Kropp: Olive eller beige-färgad kaninhår. Blandad med lite Antron för att få extra lystereffekt.
Thorax: Brunt kaninhår. Dubbat på vanligt sätt eller med s.k, "falskt hackel".
Bindtråd: Monocord i samma färg som kroppen.

  Efter själva bindningen bör man "rugga" upp hela kroppen med en avklippt tandborste. Så att flugan får ett mer burrigt utseende, och sedan kammar man puppan framifrån och bakåt med tandborsten. På så sätt får man en "fluffig" fisklig nattsländepuppa.

  Läcker avslutning

  Efter avslutad fisketur gäller det att avnjuta höstens läckerheter - det dröjer som bekant ett helt år tills nästa gång! Rökt regnbåge, kantarellstuvning, stekt potatis samt ett par glas av husets bästa vin. En läcker avslutning på fiskesäsongen.
Vad kan man mer begära!

Text och foto av Sune Adolfsson 1986 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: