Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2016-03-06
English version

 

Snyggare flugkroppar
Av Anders Isberg 2005

  Visst är det bra med en vass, spetsig sax för att kunna klippa av material nära inbindningspunkten, men ibland tjänar man på att låta överskottet av bindmaterialet bidra till flugkroppens tapering. Det spar tid, trådvarv och krångel med andra material som annars kan behövas. Ta till exempel tinselkroppen på en streamer. Om man klipper av både stjärt och tinselöverskott så tätt inpå inbindningspunkten som möjligt får man både problem med en liten bula under tinslet längst bak och en tinselkropp som blir mycket tunn och smal. Om man istället låter stjärtmaterialet följa med längs krokskaftets ovansida fram till det parti där vingen ska börja bindas , och där binda in tinslet på väg tillbaka och låta det följa med längs hela vägen på ovansidan av krokskaftet, får man automatiskt en jämntjock kropp. En kropp som blir lättare att lägga flata tinsellängder över och som ger ett lite "matigare" intryck i vattnet.

  Även för taperingar

  Samma princip kan användas på alla flugor där man vill ha en jämn kropp. Låt alltså lagom mycket av överskottet vara kvar för att samtidigt fylla ett syfte till. Jag använder mig av strategin på alla typer av flugor där jag tycker att jag tjänar på det. För kroppar som ska vara jämntjocka bör materialet under följa med kroppens hela längd. För kroppar där man vill ha en svag tapering, till exempel nymfer eller laxflugor där dessa skönhetsideal ofta är framträdande så får generellt allt material som binds in bak följa med kroppens fulla längd fram mot kroköglan. Medan det material som binds in fram bara far följa med en bit bakåt, kanske halva vägen. Om man dessutom lägger materialet på krokskaftets ovansida syns den svaga taperingen lättare.

Bindmoment 1

  Bild 1. Låt stjärtmaterialet få samma längd som flugkroppen. Men lämna tomt för det parti där vinge och fronthackle ska bindas in.

Bindmoment 2

  Bild 2. Låt det ovala tinsel som ska utgöra ribb få samma längd som kroppen och bind ned det på väg tillbaka.

Bindmoment 3

  Bild 3. När kroppen av silvertinsel lindas är underlaget jämnt och fint och det blir inga fula bulor eller ojämnheter längs med kroppen. Detta bidrar även till att tinslet blänker så mycket som möjligt i vattnet.

Bindmoment 4

  Bild 4. Kroppen på den färdiga flugan blir snygg och huvudet a med plats.

Bindmoment 5

  Bild 5 Särskilt för lax- och havsöringsflugor, där en svag tapering på kroppen bidrar till dess skönhet, är planeringen av hur mycket material som ska sparas under kroppen viktigt

Text och foto av Anders Isberg 2005 (C)

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2016

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: