Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2016-10-03
English version
 

Pytteflugor för senhösten
Av Zeljko Babic

Du behöver förstoringsglas, men fisken ser dem direkt. Innan isen lägger sig bör du köra minst en vända till regnbågssjön med dina fjädermyggor. Zeljko visar upp fyra mönster.

Zeljko Babic visar upp fyra mönster
Terapiarbete: Sätt igång nu så du kan åka ut
och prova innan isen lägger sig.

  Från sent på hösten och fram till isläggningen är fjädermyggor det som gäller vid torrflugefiske i P & T-sjöar. Det är allmänt känt att under denna period är det inte så många kläckningar. Då är fisken tvungen att byta bort sin vanliga dagens rätt och välja något annat från menyn, och fjädermyggor är de insekter som finns på vattenytan i stora mängder under denna period. För att lyckas fånga fiskar som är ute efter dessa insekter krävs det mycket kunnande, tålamod och rätt fisketaktik.

  Om man vill lyckas med fjädermyggor, då är det en del att tänka på. Viktigast är presentationen av flugan, att ha rätt djup och rätt fart. Det enklaste är förstås att fiska på vakande fisk. Om man lyckas placera flugan i fiskens rutt, då återstår bara att låta flugan sjunka till det rätta djupet och sedan börja dra in flugan i rätt fart med handtwist, inte för hastigt.

  Här handlar det mest om att ta hem löslina och avvakta. Fisken tar oftast flugan väldigt försiktigt så det gäller att vara med, annars kanske man missar hugget.

  En väldigt effektiv rigg för denna typ av fiske är så kallad Washingline. Den kommer från England, där denna typ av fiske är väldigt populär. Här handlar det om att man binder två–tre flugor på en lång tafs. Denna rigg är fantastisk, först och främst för att man kan presentera sina flugor på ett statiskt sätt och samtidigt ha en bra kontroll på hugget (ändflugan används oftast som nappindikator). En nackdel med denna rigg är att man behöver en ganska lång tafs, 18–22 fot, och det krävs en bra kastteknik för att kunna hantera den.

Två olika riggar
Två olika riggar

  Jag fiskar oftast med två flugor när jag fiskar från land och en rigg med tre flugor när jag fiskar från båt. För att göra riggen på rätt sätt, kolla in bilden nedan. Glöm inte att spetsen på tafsen ska vara tunn. Använd helst ett spö i den lättare klassen och om det är möjligt ett spö med en djupare aktion. Glöm inte att det är tunna tafsar som gäller och ett sådant spö motverkar att tafsen brister. Tafsen är den viktigaste delen av min utrustning. Spetsen är 1,5 meter lång och tjockleken för höst- och vårfisket 0,18. För sommarfisket använder jag oftast små flugor i storlek 18 och mindre, då använder jag lite en tunnare tafs men aldrig tunnare än 0,15.

  Tänk på det här när du binder fjädermyggor:

1. Flugan ska ha en tunn och segmenterad kropp.

2. Storleken bör variera beroende på årstid. På sommaren är de mindre, i storlekarna 18–22, tidigt på våren och på hösten binder jag dem i storlekarna 12–16.

3. Thorax ska vara lite kraftigare.

4. De kan bindas förtyngda och oförtyngda beroende på fisketaktiken och på vilket djup man vill att flugan ska fiskas. För att förtynga dem använder jag oftast glaspärlor eller tunn koppartråd.

5. Flugorna ska gärna ha vita gälar på huvudet.

6. Cheeks ska alltid bindas i rött eller hot orange.

7. Tänk på att kropparna oftast är transparenta. Lacka kroppen för att efterlikna förebilden.

8. Bind dem på en krok med böjt skaft.

9. Sist men inte minst: ha tålamod när du fiskar med dessa flugor. Lycka till!

  Material

Kropp
Som kroppsmaterial använder jag oftast någon typ av gummiremsor eller liknande. Det kan vara Wapsis Stretch tubing i olika färger och tjocklekar eller Super stretch floss.

Förtyngning
Om det finns behov av att förtynga mina flugor använder jag oftast glaspärlor i olika färger. Ibland använder jag också tunn koppartråd eller liknande.

Ribben
För att ribba kroppen på mina flugor använder jag ofta olika typer av wire i silver- eller guldfärg, men det viktigaste är att ribbningen är tunn och inte påverkar flugans flytförmåga.

Bug-bond
Bug-bond är en typ av snabbtorkande lack som används för att göra flugkropparna transparenta. UV-lampa används för att göra det hårt och transparent.

 

Babics 4 favoriter

Röd GB fjädermygga

Röd GB fjädermygga

Krok: TMC 2488 stl 12–16
Tråd: TMC 16/0 röd.
Kropp: Bindtråd och transparent Stretch tubing.
Ribb: Påfågelherl, röd.
Thorax: Svart tråd.
Cheeks: Röd flashabou.
Gälar: Vit antron.

 

Påfågel GB fjädermygga

Påfågel GB fjädermygga

Krok: TMC 2487 stl 12–16.
Tråd: TMC 16/0 svart.
Underkropp: Bindtråd.
Kropp: Strippad påfågelherl.
Thorax: Bindtråd.
Cheeks: Röd flashabou.
Huvud: Glaspärla.

 

Olivbrun kläckare

Olivbrun kläckare

Krok: TMC 200R stl 14.
Tråd: TMC 16/0, olivfärgad.
Stjärt: Bruna maraboufibrer.
Underkropp: Bindtråd.
Kropp: Brun Stretch tubing.
Ribb: Gold wire.
Thorax: Brun dubbing.
Vinge: Bruna maraboufibrer

 

Svart GB fjädermygga

Svart GB fjädermygga

Krok: TMC 2487 stl 12–16.
Tråd: TMC 16/0 svart.
Kropp: Bindtråd och transparent Stretch tubing
Thorax: Bindtråd.
Cheeks: Röd flashabou.
Huvud: Glaspärla.

Tips: När du binder fjädermyggspuppor, tänk på att de är större än en fjädermygga och bind därför alltid puppan på en lite större krok. Lägg också märke till färgen på kroppen, oftast är de svarta, rödbruna och gråa, och bind in en liten röd prick på thorax.

 Av Zeljko Babic © 2012
Besök gärna Zeljko's hemsida
http://www.guidepool.eu/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2016

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: