Farfars bäck
Text och bild : Kristian
Söderström
Bäcken är inte
vidare stor, men tillräckligt stor för att man skall kunna bedriva flugfiske i dess
vilda strömmar ock djupa stryk. Bäcken ser fortfarande ut som den gjorde för 25 år
sedan, då jag första gången fick följa med farfar för att fiska "foreller"
(bäcköring).
Utrustningen vi använde oss av på den tiden, var ett litet flugspö, men
rullen var av typ- haspel, linan nylon och betet var grävt ur komposten. Att gräva mask
var en noggrann förberedelse för ett lyckat "forellfiske", farfar grävde och
pekade på maskarna som jag skulle lägga i den lilla glasburken. När alla förberedelser
var klara gav vi oss iväg till farfars bäck, väl framme vid den gamla kvarnen, smög vi
fram till bäcken och satte oss ned för att göra i ordning våra spö.
Farfar visade mig
hur man knöt fast kroken vid linan och sedan hur jag skulle trä fast dom spralliga
lövmaskarna. Vi började fisket i den såkallade "rännan" där farfar alltid
fick fisk, men idag var det jag som skulle få lägga ut masken i strömmen. Farfar
förklarade för mig hur jag skulle ha masken hängande en bit utanför toppöglan för
att jag lättare skulle kunna svinga ut, han förklarade också varför slirbromsen skulle
vara löst ställd. Det var ju inte så länge sedan farfar lurade upp en otroligt vacker
"forell" på 2,8 kilo ur en av djuphålorna en bit upp i ån. Nu var det min tur
att försöka lura upp en av dom så skygga öringarna.
Farfar pekade på en sten som jag skulle sikta mot, för att få den
rätta driften ner i "rännan". Jag satte masken i gungning, och släppte! Lite
väl sent kanske, kroken fastnade i grenarna på andra sidan. Farfar fick ta spöt och dra
så hårt att kroken lossnade från linan. Nu fick jag mer träning på att knyta på
kroken och sätta fast nya maskar. Så var det dags att på nytt försöka få masken så
nära stenen som möjligt. Denna gången lyckades jag och maskarna började sin vilda
färd ner genom strömmen.
Farfar förklarade
hur jag skulle bromsa linan med fingrarna mot spolen och med jämna mellanrum skulle jag
spänna upp så att masken studsade fram över bottnen. Plötsligt stannade linan upp,
farfar slog snabbt över bygeln på haspelrullen och där satt den ! Spötoppen skakade,
fisken for ettrigt fram och tillbaka i strömmen. Jag vevade sakta in fisken mot land och
efter en stund låg min första "forell" på land. Farfar och jag satt länge
och beundrade den gyllenbruna öringen med stora mörkröda prickar utmed sidorna. Efter
en stund återupptog vi träningen med att hantera spöt i den trånga bäcken, vilket
resulterade i att vi senare kunde åtnjuta en underbar middag tillsammans med farmor.
Farmor fjällade och rensade fiskarna, sedan blandade hon vetemjöl med lite salt som
fiskarna vändes i före dom stektes i smör. Farmor serverade de nystekta öringarna med
kokt potatis, vispgrädde och hemgjord lingonsylt. Till detta fick jag dricka
"mjölk", idag föredrar jag nog en kall öl till denna underbara anrättning.
För en tid sedan återvände jag till farfars bäck. Det kändes lite
nostalgiskt när jag svängde ner grusvägen till den gamla kvarnen. Det var ju ett tag
sen sist. Jag smög försiktigt ner mot bäcken och satte mig på en sten, en bit från
vattnet. Jag satte ihop mitt gamla flugspö av cane, fast med en ordinär flugrulle och
tillhörande lina. Istället för "kompost varianten" sitter en liten brun
Rackelhane vid tafsen. När man sitter här och tänker tillbaka på dom stunderna som jag
och farfar tillbringade här, var det nog det som gjorde att just fisket blev den stora
passionen i mitt liv.
Nu ska vi se om
bäcken fortfarande håller samma klass som förr. Jag impregnerade den lilla
Rackelhanen ordentligt, sedan smög jag försiktigt fram mot höljan, som förr alltid höll stor
fisk. Jag krånglade ut flugan och lät den driva med strömmen, lyfte lite på spötoppen
för att få flugan att stripa alldeles framför en stor gren som låg under vattnet. Just
när flugan stannade upp, exploderade vattenytan. En stor öring gick upp och tog
Rackelhanen med ett våldsamt plask. Fisken for runt i höljan så att mitt lilla 6 fots
"Sharp midge" spändes till bristningsgränsen, då jag försökte hålla den
borta från grenarna under ytan. Efter en stunds krumbuktande bland grenar och snår gled
fisken äntligen in i håven. Det var en stor och vacker bäcköring. Jag satt länge och
bara tittade på den gyllenbruna öringen som låg där i håven. Det kändes som om man
befann sig flera år tillbaka i tiden, då farfar och jag satt här och tittade på dom
fiskar vi fångat! Efter en kopp varmt kaffe, drog jag vidare ner längs ån. Jag tog mig
friheten att behålla två fina öringar denna dag, för att även smaklökarna skulle få
uppleva denna nostalgi tripp.
Det lär nog bli fler turer till "farfars bäck" framöver och
jag hoppas innerligt att även mina barn och eventuella barnbarn får möjligheten att
komma hit till dom vackra öringarnas värld.
Detta kåseri är tillägnat min
farfar Erik Söderström
© Text & foto
Kristian Söderström, 1999
|