Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-08-31
English version

    
Chilimps
Av Gunnar Johnson

Det är endast några få svenska flugmönster, som vunnit spridning utanför vårt lands gränser. Ett av dem är Kenneth Boströms Rackelhane, som i USA kallas "Diving Caddis" - den dykande nattsländan - och ett annat är Rolf Wilhelmsons och Olle Törnbloms Chilimps.

  När vi hör ordet Chilimps, tänker säkert de allra flesta av ABU:s ljust orangefärgade, palmerhacklade fluga med ögon av kulkätting. Det är den vi mött i redskapskataloger och på sportaffärernas diskar. Men den första chilimpsflugan, som sägs ha sett dagens ljus på Hotell Valhalla i Mörrum den 28 april 1942, har endast huvuddragen och namnet gemensamt med ABU-flugan. Enligt uppgift från dem som var med när det hela begav sig, så var Rolf Wilhelmson flugans upphovsman, medan den sedan bands upp och "fintrimmades" av Olle Törnblom. Båda herrarna var färgstarka pionjärer i det dåtida svenska flugfisket.

  Flugans namn är en förvanskning av ordet "shrimp", som betyder räka, och det berättas att Rolf Wilhelmson, som under sitt arbete att åka världen runt för att sälja svenska separatorer och andra lantmaskiner, i London hade träffat på en liten grabb, som gick runt på gatorna och sålde räkor. Grabben var emellertid lite slarvig med uttalet, så "shrimps" lät mer som "schlimps", vilket till slut blev "Chilimps" - och således den svenska mörrumräkans namn.

  Den första april-chilimpsen från 1942 sägs ha varit bunden av grävlinghår från en rakborste och sedan uppsnofsad med rött nagellack. Men Olle Törnblom, som band flugor till försäljning, ansåg förmodligen att kreationen skulle bli både mer lättbunden - och lättare att sälja - om man förfärdigade den av hackelfjädrar.

  I min flugsamling har jag en Chilimps bunden av just Olle Törnblom. I själva verket har jag två stycken - en i öringstorlek på krok nr 12, och en bunden för fisket i Mörrumsån. Den sistnämnda är från första hälften av 1940-talet, med andra ord under något av det nykomponerade mönstrets allra första år. Då befann vi oss mitt under brinnande krig, och lilla Sverige var i stor utsträckning avskuret från omvärlden. Bland annat medförde detta att det var svårt att få tag i både flugbindningsmaterial och krok. Man fick med andra ord ta vad man hade. Olle Törnbloms Chilimps är därför inte bunden på laxkrok, utan på en långskaftad krok av streamermodell, och även i färg skiljer den sig från våra dagars "ABU-Chilimps". Färgen på Törnbloms fluga är t ex betydligt mer röd än orange - men det är också den färg, som man på den tiden kallade "hot orange", medan vi med den beteckningen menar en ljusare orange färgnyans. På akvarellen i toppen av denna artikel har jag avporträtterat Olle Törnbloms Chilimps så som han den gången band den.

  Färgvarianter

  Orange anses vara en bra färg i mörka, humusfärgade vatten, men man kan också binda sin Chilimps i andra färgvarianter, t ex en helsvart Chilimps med röd stjärt, eller en Silver Chilimps - där bakkroppen består av silvertinsel utan hackel, medan framkroppen är lindad med rödorange ullgarn och har kroppshackel i samma färg.

  Bindbeskrivning

  Idag binder vi kanske vår Chilimps lite annorlunda än Olle Törnbloms gamla, lätt ärgiga fluga här ovan, men grundmönstret är detsamma.

1. För att inte få någon "bulle" vid stjärten, binder vi in ett stycke orangerött ullgran och en oval eller flat guldtinsel utefter hela krokskaftet samtidigt fäster vi in en orangeröd (eller Hot Orange) hackelspets som stjärt.

2. Linda en lätt cigarrformad kropp.

3. Fäst in två stora orangeröda saddlehackel från tupp.

4. Linda hackel A som ett kroppshackel, och fäst det med två varv av tinslet vid pilen. Fortsätt sedan med tinslet i 4-5 varv fram över kroppen och fäst in det med bindtråden vid huvudet. Peta ut de hackelstrån som eventuellt bundits ned. Hackelspetsen kan få sitta kvar för att göra stjärten yvigare.

5. Linda hackel B som fronthackel och avsluta med ett litet nätt huvud. Chilimpsflugan är visserligen tänkt för lax och havsöring, men på streamerkrok fungerar den också som attraktorfluga för regnbåge.

Av Gunnar Johnson 1984 ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats