Till startsida Rackelhanen Flugfiske Magasin Flugfiske Magasinet Rackelhanen Uppdaterad
20
16-01-28
English version

 

Handhavandetips

Har du några tips, råd när det gäller handhavandetips när det gäller redskap, utrustning m.m. så skicka in det till oss, gärna med teckning eller foto. Alla bidrag blir publicerade här.

Tillbaka till Redskap, Utrustning huvudsida

 

För handhavande tips läs även artiklarna på redskapssidan 

  

Sätt skarvar i system
Det är detaljerna som många gånger avgör om fisket blir lyckat. Hur många gånger har man inte irriterats över en klumpig knut som fastnar? Henrik tipsar om hur du slipper irriterande knutar. Av Henrik Larsson 2001. (2014-10-04)

  

 

Hållare till flytmedel
En flytmedelhållare har jag varit i behov av ett tag, så inför min stundande fiskeresa till Norge så blev jag tvungen att slänga ihop en hållare idag som jag givetvis bjuder på här nedan i en steg-för-steg, håll till godo. Av Johan Sjunnestad  (2012-05-09)

  

  

Permaflote?

Vi är många flugfiskare av den "gamla" generationen som undrar var flytmedlet till flugor som hette Permaflote blivit av. Användes till att behandla torrflugorna så de skulle flyta bättre. Bästa resultatet fick man om man behandlade flugorna kvällen innan fiske. Många behandlade flugorna direkt efter man bundit dem.

Det enda man skulle tänka på var att inte få Permaflote på plast eller cellplast. Så hade man plast i flugan blev detta förstört, samma hände om man la ner en "blöt" nybehandlad fluga i plastflugasken. Asken blev då skadad.

Verkar inte finnas i butikerna idag.

PermaflotePermaflote uppfanns av engelsmannen Dick Walker och Arnold Neave. Det bestod av wax upplöst i etylacetat (C4H8O2 eller CH3COOC2H5, kallas även etyletanoat eller ättiksyreetylester).

Distribuerades av Chubbs LTD i Amersham (f.d Chubbs of Edgeware LTD)

Finns idag en typ av spray som kallas Permaflote men om det är samma som originalet med bara in ny förpackning kaninte bekräftas.

Hittade tips om ersättning till Permaflote på annan flugfiskesajt: Blanda kemisk ren bensin med vanligt vitt vaselin från apoteket, 50/50.

Hälsningar "Honken" 2015

 

  

Tips om otroligt effektiv "myggskrämma"

Ta en 50 cl ölburk, öppna den, drick ur. Gör ett litet hål längst ner på sidan så det går in ett värmeljus i öppningen. Uppe i drickshålet sätter man en myggtablett (sådana som finns till elektriska "myggjagare"). Tänd ljuset och vänta ett par minuter så har du garanterat ett helt mygg- och knottfritt tält. Men kom ihåg att vara försiktig med ljuset i tältet.

Insänt av Elisabeth Widmark 2005

  

  

Svårt att dela på spöt efter fisketuren?

"Honken" tipsade längre ner på denna sidan om ett bra sätt att ta isär sitt spö. Ytterligare ett tips rörande denna ädla konst följer här:

Lägg spöet i knävecken. Fatta det precis som om du skulle sätta dig på det eller "hänga dig i knävecken" (baksidan av benen, parallellt med marken). Håll knäna ganska tätt ihop och händerna tryckta mot utsidan av knäskålarna. För att få ett bra grepp - använd "Honkens" tips! Använd nu benen för att tvinga isär spöet!

På detta sätt minimeras risken för uppkomna skador på spöet (man drar automatiskt "rakt ut") - dessutom ser det ruskigt rutinerat ut eftersom man oftast får isär ett spö som flertalet personer kämpat åtskilligt med!

Lycka till! /Nisse

  

  

Svårt att dela på spöt efter fisketuren?

Använd två lappar/bitar av antingen tunt skinn (gärna lätt fuktat), mjuk PVC-plast eller gummiduk som du lindar kring spödelarna där du greppar. Detta gör att du får ett mycket bra grepp om den tunna spöklingan. OBS! Vrid inte klingdelarna, utan dra isär dem i en linjär rörelse. Storleken på lapparna bör vara minst 150 x 150 mm. Du kan själv prova dig fram till en lämplig strl. genom att linda lappen runt klingan och anpassa längden efter hur tjockt grepp du vill ha.

Dessa lappar är lätta att alltid ha med sig, de tar mycket liten plats.

Tipset är inskickat av "Honken"

 

  

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2014

Om du har några kommentarer eller frågor
angående Magasinet så kontakta gärna mig.
Hälsningar

Webmaster
Mats Sjöstrand

 



Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Annons för www.settern.se

Annons för fiskeflugor.se

Annons för Bamboorods.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta oss

 

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta oss

 

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta oss