Till startsida Rackelhanen Flugfiske Magasin Flugfiske Magasinet Rackelhanen Uppdaterad
2018-01-15
English version
 

Fisketaktik och teknik

Du är välkommen att skicka in dina egna bidrag, rörande fisketeknik och -taktik. Märk ditt mail med "teknik, taktiksida"

| Filmer om kastteknik |

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
Pröva dyk- och stig-teorin
Även streamerfisket utvecklas, trots att insektsimiterandet dominerar dagens flugfiske. Snart, i säsongens början, är det dags att pröva de brittiska reservoarfiskarnas nya erfarenheter - streamers som rör sig i vertikalplanet och "fiskar själva" är mycket effektivare! Av Bengt Öste 1980 (2016-05-02)
   
 
Torrflugetips - När fisken inte vakar -
Lars-Åke Olsson lever för det klassiska torrflugefisket. Här bjuder han på ovärderliga tips för flugfiskaren som vill trimma sin utrustning, fundera över sin kastteknik - och inte minst fånga öring på torrfluga även när fisken inte vakar och plockar insekter på ytan. Av Lars-Åke Olsson 2004 (2016-02-27)
   
 
Flymfer
Mjukhacklade flugor är kanske de mest åsidosatta flugorna vi överhuvudtaget har, eller borde ha, i våra flugaskar. Flymferna representerar de enklaste mjukhacklade flugorna och imiterar inte några specifika insekter utan är vad man kallar för allmänlika. Syftet med dessa flugor är att väcka fiskens mycket primitiva instinkt att fånga ett byte. Av Mikael Båth 2005 (2016-02-08)
   
 
En "booby fluga" till vårfisket
Fiskepremiär och tidig vår innebär som regel att vattnet fortfarande är ganska kallt. Tekniken för det tidiga regnbågsfisket är given, en snabbsjunkande lina i kombination med en kort, knapp meterlång tafs försedd med en flytande orange boobyfluga i ändan. Av Johan Klingberg 2009  (2016-02-07)
   
 
Flugfiskarens insekter - Bäcksländan -
I denna artikel presenterar Lars-Åke en doldis bland våra sländor. Ta del av bäcksländans udda liv och leverne, lär dig hur den ska imiteras på bästa sätt och framförallt när, var och hur du ska presentera dina flugor för framgångsrikt fiske. Av Lars-Åke Olsson 2006 (2016-01-09)
   
 
Ett litet sommar-intermesso
Många av de vingförsedda torrflugorna är rena mästerverken, men fiskar dom bättre för att dom har vingar? Öringarna jag intervjuat svarade mej att det naturligtvis är möjligt att en del torrflugor har vingar, men de har i varje fall aldrig upptäckt dom.
Av Einar Björkegren 1976. (2016-01-06)
   
 
Här fiskar du på vintern
Is och snö kan få oss att tappa sugen. Men det finns ett flugfiskarliv även under vintermånaderna. Här får du tips om ett stort antal bra platser där månader som februari och mars plötsligt blir högsäsong. Av Niclas Andersson och Henrik Larsson 2005 (2015-11-25)
   
 
Stor puppa för höstbågar
För flugfiskaren är hösten regnbågsfiskets höjdpunkt, och det gäller att utnyttja säsongens sista fiskedagar. Regnbågen går ofta strandnära och det går bra att fiska med stora imitationer. Nej, än är det inte dags att sätta undan spöt och linan för vinterförvaring. Det är nu regnbågsfisket börjar! Av Sune Adolfsson 1986 (2015-11-22)
   
 
Siken, - En svår jäkel -
Siken kom med åren att bli något av en favorit för mig, eftersom de oftast, och i synnerhet under kläckningarna, är de mest kräsna fiskar man kan tänka sig. Av Lennart Bergqvist 2004, (2015-10-29)
   
 
Höstharr
Harren är en fisk för det åldrade året. Långt in på hösten låter den sig soliga, varma dagar frestas även på torrfluga och kan därmed bjuda på ett fint fiske nu när öringen är fredad och nyisen redan klär in regnbågsjöns stränder. Av Anders Forsling 1994 (2015-10-10)
   
 
Siken och torrflugan
Siken har väl aldrig varit direkt populär som flugfisk. När jag själv började flugfiska för lång över femtio år sedan, var det aldrig tal om att ödsla någon tid på sik. Det var harr och öring som gällde.
Men nu ser man allt oftare att unga flugfiskare gärna berättar om ett bra sikfiske, vilket gläder mej. Av Rolf Smedman 1994. (2015-10-10)
   
 
3 tekniker för höstfisket
När temperaturen faller och naturen byter från sommar- till höstskrud ställs flugfiskaren inför nya utmaningar. Höstfisket efter regnbåge kan vara mycket givande så länge du använder rätt flugor och tekniker. Läs om höstens hetaste finlir med myggpuppor vid regnbågssjön. Av Johan Klingberg (2015-09-20)
   
 
Myror - öringarnas smågodis
Vissa tillfällen är flugfiskehögtider och perioden när fisken äter myror är definitivt en av säsongens höjdpunkter. Fisken är galen i sensommarens läckerheter! Av Sune Adolfsson 1986. (2015-08-26)
   
 
Välj inte en Royal Coachman - Fiska svenskt! -
I många år, alltför många år, har det svenska flugfisket gått i "engelsk och amerikansk regi". Vi bör utveckla ett svenskt (eller åtminstone skandinaviskt) flugfiske med flugmönster och fisketekniker som är anpassade till svenska förhållanden. Av Ulf Pierrou 1983 (2015-08-21)
   
 
Öringfesten
Ibland blir man bjuden på storöringfest. Det händer kanske inte så ofta, men några dagar varje sommar visar sig också de stora öringarna för torrflugefiskaren. Annars går de mest på fiskdiet, det är därför de blivit så stora. Men när åns smörgåsbord dukar upp sådana läckerheter som Ephemera danica - vår största dagslända - brukar också de riktigt stora klunsarna vilja vara med på festen. Av Gunnar Johnson 1984 (2015-07-02)
   
 
Stor öring på torrfluga
Många reglerade vatten gömmer stammar av grov öring. Torrflugefiske efter sådan öring är, liksom torrflugefiske efter havsöring, fortfarande en "oupptäckt" möjlighet med stora vinstchanser. Av Bengt Öste 1982 (2015-06-27)
   
 
Den oumbärliga nattsländan
Ju längre norrut vi fiskar med fluga, desto viktigare blir det att ladda flugasken med nattsländeimitationer inte bara alla stadier, utan också alla storlekar och alla färger! Av Bengt Öste 1984 (2015-04-23)
   
 
Harrflugor och harrar
Harren finns i många olika typer av vatten. Från värmländska Klarälven, upp genom det norrländska skogslandet, till Lapplands ofta lågfjälliga, vindpinade och trädlösa landskap. Av Lars-Åke Olsson 1984 (2015-04-23)
   
 
Lax på torrfluga
Det finns många "sanningar" om laxen - till exempel att den i det närmaste är omöjlig att locka på torrfluga. Artikelförfattaren med många fiskesomrar i Skandinavien har en avvikande mening... Av Hans van Klinken 1990 (2015-03-29)
   
 
Midgefishing - lättare än det låter
Det finns många tillfällen då en fisketur kan räddas med tunnare tafsar och mindre flugor. Niclas lär dig här hur du fångar kräsna fiskar med knottmönster. Av Niclas Andersson 2002 (2015-01-19)
   
 
Flies on the rocks
Varför låta flugspöt stå och damma bara för att det blivit kallt? På med neoprenvadarna och bind upp några isflugor, så står du redo för fiske i det kalla vintervattnet. Tips på vinterflugor. Av Niclas Andersson 2003 (2014-12-26)
   
 
Den enda rätta julflugan
Detta är en metod jag tar till när mera ordinärt och välprövat nymf- och streamerfiske sviker. Den har gett mig åtskilliga bonusfiskar och räddat många kalla vinterdagar eller stekheta sommar dagar då jag annars skulle ha gått fiskelös. Av Arne Broman 1997  (2014-12-02)
   
 
Midsommardansen Rock & Roll
När den stora åsandsländan, "rocken", bjuder upp till dans veckorna kring midsommar, händer det att både fiskar och fiskare tappar besinningen. Av Anders Möllervärn 1991. (2014-11-12)
   
 
Hur vadar du egentligen
För att vada räcker det inte med vadarstövlar (eller byxor) av god kvalitet och försedda med halkfria sulor. Man måste känna till lite om vadningsteknik också. Av Einar Björkegren 1982  (2014-09-03)
   
 
Vårens första fluga
Våren står för dörren och det är dags att sjösätta årets första fluga. För oss flugfiskare är det ett gyllene ögonblick. Här följer några tips inför den stundande säsongen. Av Sune Adolfsson 1984 (2014-05-07)
   
 
Iglar
Av tradition har vi låtit insekterna stå som förebild för våra konstflugor, men i själva verket utgör de bara en del av öringens och regnbågens föda. Fisken äter också vattengråsuggor, maskar, larver, snäckor och iglar, för att nu bara nämna några av de övriga rätterna på menyn. Här tittar vi närmare på just iglar. Av Gunnar Johnson 1984  (2014-04-30)
   
 
Brownies til laks og sjøørret
Hver sesong står "brunfluene" for større del av mine fangster. Årene i mellom helt fram til i dag - hvor i stedet jakten på laks og sjøørret har tatt det meste av min fritid - har jordfarga, litt duse mønstre fortsatt å være mine bestfangende fluer. Av Erling Olsen 2003 (2014-03-29)
   
 
Siken kräver skicklighet
Den flugfiskare som inte lyckas lura ut vilken insekt siken äter, och i vilket stadium, och som inte hänger med i svängarna när alla sikar plötsligt skiftar till en annan art och/eller ett annat stadium, för det gör de lika snabbt som ofta . .. ja, den fiskaren kan lika gärna krypa tillbaka in i tältet för att lösa korsord eller knyppla spetsar. Av Bengt Öste 1984.  (2014-03-25)
   
 
Super Caddis
Goddard Caddis är en välkänd amerikansk torrfluga. Sune Adolfsson har anpassat detta fina mönster till våra nordiska förhållanden. En bra fluga, har blivit ännu bättre. Goddard Caddis har blivit Super Caddis. Av Sune Adolfsson 1994. (2014-01-24)
   
 
Svenska Flugan artikelserie. Sländor i öringvatten
Del.18. En sammanfattning och översikt av hela artikelserien
Av Kenneth Boström och Tommy Bengtsson 1979  (2013-12-31)
   
 
Svenska Flugan artikelserie. Sländor i öringvatten
Del. 16.
Nattsländorna
Nattsländorna är mycket vanliga vid svenska vatten. Till glädje både för öringen och flugfiskaren. Till skillnad från dagsländorna kläcks de flesta nattsländearter mycket snabbt och fisken tar dem därför antingen innan de kläcks eller då honorna lägger ägg på vattnet. Men det finns viktiga undantag. 1979.  (2013-11-17)
   
 
Fiske med flicksländor
Många grunda sjöar erbjuder ett intressant fiske med flicksländeimitationer - både våta och torra. Det är stora insekter, som när de kläcker i mängd även lockar den större fisken att vara med och kalasa på överflödet. Av Björn Möller 1990 (2013-11-10)
   
 
Nattsländan och regnbågen
Dagen när den stora nattsländan kläcks till liv. Sune Adolfsson berättar om en av de största bågarna och tipsar om de flugor du kan satsa på att binda upp i vinter. Av Sune Adolfsson 1985 (2013-11-09)
   
 
Den perfekta busväderflugan
Regn, blåst och dimma. Trots eländigt väder fick eleverna bra med fisk - och hälften togs på Chompern. Pres. av flugan White Chomper, imitaion av corixa. Av Bengt Öste 1992 (2013-11-09)
   
 
Muddler - den fulländade flugan
Jag har provat åtskilliga flugor under årens lopp. Många har bara hängt med någon säsong för att sedan blivit bortglömda. Men en fluga som jämnt haft en given placering i asken är gamla klassiska Muddler Minnow. Artikel av Sune Adolfsson 1999 (2013-09-21)
   
 
Mothugg
Frågan är hur mothugget ska vara för att fylla sitt syfte. Hur snabbt ska det göras? Hur hårt ska det göras? Och hur lång ska rörelsen vara? Svaret på dessa frågor är: Det beror på... Av Anders Möllervärn (2013-08-03)
   
 
Så hittar du fisken i strömmande vatten
Många av dagens flugfiskare har fått sin första skolning vid stilla vatten och finner att erfarenheterna därifrån inte alltid gäller vid strömfisket. Av Rolf Smedman 2000. (2013-07-23)
   
 
Ballet en tidlig morgen
Da Vorherre skabte hornfisken, tænkte han nok ikke på, at fluefiskere også gerne ville kunne fange den. Men fluefiskeriet var vel ikke opfundet dengang. Såvidt vi véd. Mogens Espersen 2000. (2013-07-23)
   
 
Öringnatt
När mörkret sänker sig brukar de flesta packa ihop och åka hemåt. Men det är då det verkligt spännande fisket börjar. Det är då du har chans att fånga drömfisken. Av Sune Adolfsson 1994. (2013-06-15)
   
 
Kläckare - flugor för "mellanstadiet"
Flugfiskaren kommer ofta till sitt vatten och ställer sig frågan torrfluga, nymf eller streamer? Svaret kan vara kläckare, ett mellanstadie för nymfen innan den flyger iväg. Har du sett öringen rulla lungt och behärskat i strömmen så är det kläckare han "spisar". Då är det dags för en fluga med "flöte" som håller sig i ytfilmen. Av Rolf Ahlkvist 1995. (2013-05-25)
   
 
En gråsugga till vårfisket
Det är inte bara sländor och nymfer som intresserar fisken i våra flugfiskesjöar. I många vatten är vattengråsuggan ett av de viktigaste näringsdjuren, särskilt så här i början av säsongen. Av Björn Möller 1992.  (2013-04-30)
   
 
Svenska Flugan artikelserie. Sländor i öringvatten
Del. 11. Årets första öring tar på en bäcksländeimitation
Bäcksländorna utgör i många vatten en stor del av fiskens föda. Speciellt under försäsongen kan det vara lönt att knyta en bäcksländeimitation på tafsen. Den kan fiskas som nymf eller som torrfluga när honorna lägger ägg på vattnet. Och ibland när bäcksländan kläcks. Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström 1978. (2013-04-27)
   
 
Harren, den perfekta flugfisken
På tredje kastet steg storharren och sög i sig torrflugan. Sedan bar det av utför forsen i full speed. Jag hade sett de försiktiga vakringarna på forsnacken - och som så många gånger tidigare underskattat dem i tron att de var från någon av småharrarna. Av Sune Adolfsson 1984. (2013-04-07)
   
 
Svenska Flugan artikelserie. Sländor i öringvatten
Del. 10.
Imitera simslända
Tommy Bengtsson och Kenneth Boström visar här hur du imiterar den i Storån vanliga simsländan (Siphlonurus). Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström 1978 (2013-03-09)
   
 
Vada säkert
Lär dig att vada säkert och du blir en bättre fiskare. Du får chansen att fiska ditt bete på rätt sätt och på fiskar som andra går förbi. Men det gäller att inte stå på öronen... Av Anders Möllervärn 1992 (2013-01-10)
   
 
Å leve som man lærer!
I mitt laksefiske, har jeg noen retningslinjer - kall det gjerne regler, som jeg prøver å følge. Kanskje er de ikke så gyldne, ei heller bestandig lette å etterleve. Og for noen kanskje sågar en ren selvfølge, men likevel viktige for meg å ha i tanke om jeg selv skal ha det bra og ellers få et godt utbytte av fisketuren. Av Erling Olsen 2006.  (2013-02-27)
   
 
Svenska Flugan artikelserie. Sländor i öringvatten
Del. 6 Röd strömslända efter Skues originalmönster
Röd strömslända, som vi introducerade i förra artikeln, är vanlig både i svenska och engelska vatten. G E M Skues hade den som förebild till sin mycket populära Orange Quill som efterliknar både hona och hane i spinnerstadiet. En del av hans flugor finns bevarade på Flyfishers Club i London, så man vet hur han band sina flugor. Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström. 1977 (2013-01-01)
   
 
Tips inför den kommande fiskesäsongen
Få bättre precision i närkasten.  Att använda tailvante och lär dig nyttan av insektsnät. Av Niclas Andersson 1999. (2012-12-04)
   
 
Svenska Flugan, Sländor i öringvatten
Del. 4. Trevligaste fisket med nymfen när insekten kläcks
I förra artikeln presenterade vi brun dammslända, en av de vanligaste dagsländorna i Sverige. Här visar vi hur du imiterar brun dammslända. Och hur du bäst fiskar med imitationen. Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström. 1977
(2012-11-27)
   
 
Svenska Flugan, Sländor i öringvatten
Del 2: När gula forsländan kläcks står öringen någon meter nerströms
I denna artikel presentera en dagslända som är vanlig i hela landet. Den heter Heptagenia sulphurea och tillhör gruppen krypande dagsländor. Kallas Gul forsslända eftersom den lever i snabbt rinnande vatten, och gul därför att både hanen och honan är gula i dunstadiet. Tillika är honan i spinnerstadiet svavelgul (sulphur = svavel) och hanen brungul till brun. På engelska kallas den Yellow May Dun respektive Spinner eller Yellow Hawk. Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström. 1977
(2012-11-18)
   
 
Svenska Flugan, Sländor i öringvatten
Artikelserien, som avser att lära den svenske flugfiskaren att känna igen de viktigaste av de insektsarter som fisken äter, att välja rätt imitation och, vilket är minst lika viktigt, att fiska den på rätt sätt. Inledning och historien bakom denna unika artikelserie av Kenneth Boström och Tommy Bengtsson som publicerades i tidskriften Svensk Fiske under åren 1977-1979.
(2012-11-18)
   
 
Fjädermyggan "Bosse"
Fjädermyggans puppa står på fiskens meny under hela säsongen. Med en myggpuppa i tafsspetsen är det upplagt för spänning och kamp. Men det gäller att fiska flugan rätt. Av Björn Möller.
(2012-10-12)
   
 
Brödskorpan
När du inte har en aning om vad fisken är sysselsatt med där ute i strömmen, bjud på "Brödskorpan". Den kan föreställa i stort sett vad som helst. En fantastiskt mångsidig fiskfångare. Av Anders Möllervärn 1994. (2012-09-18)
   
 
Fickfiske med Varianter
Korta kast, högtflygande fluga och fiske i forsens gropar och lugna fläckar - det är ofta modellen för gott flugfiske i strömmen under högsommar och höst. Av Sune Adolfsson.
(2012-09-02)
   
 
Nattfiske på havsöring
När höstmörkret faller över det strömmande vattnet inträffar säsongens kanske allra intressantaste havsöringsfiske i våra vattendrag. Med en storfluga på tafsen fiskad högt i vattnet ökar chanserna att lura dagskygg havsöring till hugg. Av Pelle Klippinge 1989. 2012-07-25
   
 
Fisken vakar
Med vak menar vi att fisken i sin jakt på ett byte bryter vattenytan eller åstadkommer en virvel, en "kudde" osv. i denna. En del vakformer uppstår också då fisken rör sig strax under ytan. Här redovisar vi några grundläggande vaktyper och tipsar om flugval vid olika vak. Av Gunnar Johnson 1981. Publicerad 2012-07-25
   
 
Med nymf och torrfluga
Vakande öring ställer ofta flugfiskaren inför valet mellan torrfluga och nymf. Men även om han här lyckas välja rätt kvarstår alltid problemet att presentera dunkroken så att fisken upptäcker den utan att bli skrämd. Av Nils Färnström 1973.
Publicerad 2012-07-23
   
 
Starta med streamer
När juniälven går stor och mäktig. Då är det streamern som ger dig chansen att få kontakt med dess största invånare. Men det gäller att anpassa både teknik och taktik efter omständigheterna. Av Anders Möllervärn 1991. (2012-06-13)
   
 
Aura Larva (Norsk)
(tidligere også kalt Oterstokk Larva) Flue for tjekkisk nymfefiske. Av André Brun (2012-03-18)
   
 
Gammal är äldst (Klassiska flugfiskeartiklar)
Förr togs nästan all flugfångad fisk på våtfluga. De gamla mönstren kan ta fisk också idag. Öringen var inte dummare förr! Av Anders Möllervärn 1991 (2012-03-17)
   
 
Den perfekta streamern Thunder Creek (Klassiska flugfiskeartiklar)
Streamern är nog den vanligaste flugtypen i svenskarnas flugaskar. Sune Adolfsson har hittat sin favorit. En hårvingad, ursprungligen amerikansk, skapelse. Räddaren i nöden. Av: Sune Adolfsson 1992 (2012-03-04)
   
 
Lyftet (Klassiska flugfiskeartiklar)
Leisenrings lift kallas det, lyftet för flugfiskaren. Ett litet knep som i sin enkelhet är lika genialt som effektivt. Så här går det till. Av Anders Forsling 1991. (2012-02-12)
   
 
Den lilla svarta
En enkel allround fluga som representerar många olika insekter.
Av Jan Å Fritzson (2012-02-05)
   
 
Havsöringen och den fantastiska sorkflugan
Det var naturligtvis en befängd idé att pröva ett över 40 år gammalt kanadensiskt laxfiskeknep på svensk havsöring. Men det blev en sensationell succé en gång, men aldrig mera! Artiken från 1982 av Bengt Öste
(2012-01-15)
   
 
Mygg och myggpuppor
Vem av oss har inte svurit över myggen, då vi gått vid ån eller sjökanten? Men detta är en  insektsgrupp, som utgör en mycket betydande del av fiskens föda. Av Gunnar Johnson 1980.
   
 
Fluer for stille vann (Norsk)
Kanskje er det en annerledes teknikk og noen spesielle fluer som skal til når fisken står og roter på bunnen av vannet... Av André Brun (2011-12-06)
   
 
Flugor för det "nya" fisket
Vår fokusering på fiskar med fettfena har tyvärr i praktiken blivit den största "bromsklossen "för utvecklingen av flugfiskesporten... Av Niclas Andersson 1999 (2011-12-04)
   
 
Fiska med Double Legs
Ett annat sätt att förtynga en streamer eller nymf på är att använda en metallkula, som träs på kroken. (2011-09-13)
   
 
Pröva "flippkast" med nymfen!
(Klassiska flugfiskeartiklar)
Flipp - en liten vickning med spöhanden, och nymfen landade framför regnbågens nos... Av Preben Torp Jacobsen 1978 (2011-07-13)
   
 
Småt er godt til kyst (Dansk)
Det danske kystfluefiskeri er for længst ude over forsøgene – stængerne er blevet lettere, og fluer, der er mindre end dem, vi vovede at fiske med for 30 år siden, er i dag almindelige ved kysten. Av Mogens Espersen (2011-06-05)
   
 
Tørrfluefiske
Som mange vet er tørrfluefiske så mye mer enn bare å kaste flue etter vakende fisk. Jeg gir her noen tips om teknikker og strategier for nye fluefiskere til sommerens vakende fisker. Av André Brun (2011-03-19)
   
 
Tillfälliga laxar hugger
Laxfiske innebär vanligen mycket sökande och när det lyckas ett slags trevande efter förklaringar. För egen del blev säsongen 2005 lärorik med några intressanta iakttagelser. Av Pelle Klippinge.
(2011-02-09)
   
 
Med tuck-kastet når du botten
Visst är det spännande att kasta på vak, men faktum är att de största öringarna i huvudsak tar sin föda nere vid botten. Genom att fiska uppströms och använda dig av tuck-kastet når du ner till dem. Av Niclas Andersson 2000. (2010-09-25)
   
 
Flugfiska havsöringen i havet
I mars är det hög tid att flugfiska havsöringen i havet. Runt Öland och Gotland, på syd- och ostkusten jagar havsöringen nära land. I vackert och lugnt väder kan du få högtidsstunder. Av Kjell-Erik Pettersson 1981
   
 
Fyra hösttips för regnbågen  (Klassiska flugfiskeartiklar)
Om hösten finns chansen att ta rekordfisken i regnbågssjön - den fisk som sommartid gömt sig i djupen kommer in grunt. En geting kan locka den, eller en bärfis - men de största fiskarna är ofta de som lärt sig att jaga de minsta insekterna: fjädermyggpuppor och torra "små svarta saker" i storlek 18... Av Bengt Öste 1976
   
 
Krösa-öring
Septembers mogna lingon, "krösa" på småländska, lyser röda under årets sista öringmånad inför leken och fredningen i oktober. Så här sent på året bjudsfisken sällan på några större sländkläckningar, men trots det är öringen ännu mer än villig att stiga till en ytgående fluga. Av Johan Klingberg (2010-08-06)
   
 
Flytande snäckor för varma sommardagar
De flytande snäckorna driftar i ytvattnet. Kanske är polysnäckan svaret när fisket gått i stå i sommarsjön. Text och foto: Björn Möller. 2010-03-28
   
 
Ur fisken synvinkel
När vi närmar oss fiskevattnet är risken stor att fisken upptäcker oss och tar skydd. Och det beror inte enbart på vibrationer i marken. Ljusets brytning i vatten hjälper fisken att se "runt hörnet". Av Tomas Olson. 2010-02-28
   
 
Nattsländornas hemligheter
Preben Torp Jacobsen och hans fiskebröder lyckades avslöja några av dem sommaren 1977 - och vill med denna artikel inspirera läsarna att experimentera fram den bästa imitationen av "den fjärilssimmande puppan" Av Preben Torp Jacobsen 1978. 2010-01-23
   
 
Harr på nymf (Klassiska flugfiskeartiklar)
Resultatet av de sawyerska nymfexperimenten blev så småningom Pheasant tail nymph och Killer bug, den senare egentligen en räkimitation. Båda har visat sig effektiva också i svenska harrvatten. Av Frank Sawyer 1973. 091230
   
 
Flugor med krumma ryggar
Nymf-, caddis- och räkkrokar med böjda krokskaft fungerar för flugor hela vägen från ytan och ner till botten. Av: Niclas Andersson. 091229
   
 
Bruns Caddis
En veldig god vårflueimitasjon, som i tillegg er lett å binde og som flyter godt. Kan fiskes fritt drivende og stripes lett. Av André Brun 091202
   
 
Korta, precisa kast och nymfen nära botten, som på tjeckiskt vis
En ensam fiskare står utvadad ett stycke uppströms körbron. Ingen ovanlig syn i sig i det kortvatten han fiskar, som besöks av flera hundra andra varje säsong. sättet mannen fiskar som avviker och fångar min uppmärksamhet. Metodiskt och kontrollerat börjar han fiska av den nära strandkanten, kliver sedan försiktigt i vattnet och fortsätter att systematiskt söka genom varje tänkbar ståndplats inom avmätt kastlängd. Flugorna får fridrifta över flatstryken i korta nätta kast. Särskilt intressanta platser fiskas av med flera kast.
Av Johan Klingberg. 090926.
   
 
Öringens vakrytm
Den tekniska utvecklingen till trots är och förblir flugfiske alltid en sport på naturens villkor. Därför gäller det att lämna vardagsstressen och sitta ner i lugn och ro när vi kommer fram till vårt fiskevatten, istället för att omedelbart vada ut och börja kasta. Det är först genom att komma i takt med naturen och ge oss tid att studera den som vi når framgång i fisket.
Av Gunnar Johnson.
090502
   
 
Rough weather fishing - Vinden är vår vän -
Blåsiga dagar är det ibland så svårt att kasta att vi kanske till och med drar oss för att flugfiska. På Irland kräver man istället av tradition en god vind för dagen ska anses vara lämplig för flugfiske. Artikelförfattaren, som bott och arbetat på den ”Gröna ön”, har tagit med sig den irländska fisketekniken hem till sitt harrfiske i Vättern. Av Johan Klingberg 090405
   
 
Sanningen om Superpuppan
Den levande nattsländepuppan kom krypande ur öringens käft, stannade upp och försökte komma ur sitt skinn. Episoden startade Lennart Berrgqvists sökande efter den perfekta imitationen. Text och foto av Lennart Bergqvist. 090111
   
 
Sight-fishing: Konsten att se fisk Sight-fishing är en spännande fiskemetod, där man spanar efter och väljer ut enskilda fiskar i vattnet istället för att fiska blint efter dem. Metoden är vanlig på andra håll i världen med klarare vattendrag än våra ofta humusfärgade och mörka vatten. Men även hos oss finns många strömmar, där vi med fördel kan bedriva sight-fishing. Av Niclas Andersson 081213
   
 
Sommaraften ved min danske å, Aftenfluer På de solrige sommerdage er det ofte værd at spare lidt på kræfterne, og ikke love en tidlig hjemkomst. Ved solnedgang kommer vårfluerne frem, og i mørkningen kan strømmen af døde døgnfluehunner på vandet., spent spinners, være meget tæt. De sidste timer kan ofte være de bedste. Av Steen Ellemose 081209
   
 
Öringvaka
Nattfisket ställer höga krav på sin utövare - men ger också stor belöning. Under sommarens värmeböljor sjunker vattentemperaturen nattetid till för öringen mer behaglig nivå och i skydd av mörkret lämnar nu också de riktigt stora fiskarna dagens uppehållsplatser för att ge sig ut på jakt. Text & foto: Johan Klingberg 2008-10-28
   
 
Nästan som att fiska torrfluga
Använda nappindikator. Av Anders Johansson 081028
   
 
Fluttering Caddis, av Steen Ellemose. Høsten er stallingfiskerens højsæson også i Danmark (080822) Dansk.
   
 
DT-linan är min lina!
Den dubbeltaperade linan har kommit i skymundan, menar författaren till den här artikeln. Numera startar nybörjaren med en klumplina och lär sig därmed sällan att kasta riktigt rätt DT-linan har många fördelar, och samtidigt slipper man klumplinans avigsidor. Kanske är det dags för de dubbelt avsmalnande linornas renässans... Av Lars-Åke Olsson (080613)
   
 
Nummer 14 Grön
Det finns tillfällen då fisken kräver en extremt naturtrogen imitation av det den just äter, men i de flesta fall är det specifika ”nyckelegenskaper” vi bör binda in i våra flugor. Text & foto: Niclas Andersson (080502)
   
 
Luriga laxhugg och snäva kastvinklar
Under laxfiske ställs man emellanåt inför tveksamheter om hur man bäst bör fiska en pool. Man vill ju så gärna att flugan ska fiska så effektivt som möjligt för att få känna det efterlängtade hugget. Vissa pooler måste vadas för att få flugan att fiska, medan man i andra bör hålla sig på stranden och tänka på kastvinkeln. Text & foto: Pelle Klippinge (071027)
   
 
Vådfluer og aftenfiskeri
Glem ikke de klassiske dyder - en stor vådfluefisket nedstrøms og tværs over sent om aftenen kan være særdeles givtig.
Med bindbeskrivning av flugan "Gåsebillen". Text & foto: Steen Ellemose (071027)
   
 
Återupptäck corixan
Många flugor är populära under några år för att sedan mer eller mindre falla i glömska till förmån för nya flugtyper. En sådan fluga är corixan - en imitation av en vattenskinnbagge, som är vanlig i sjöarnas växtbälten. Text & foto: Josef Davidsson (071011)
   
 
Riverdance
Första veckan i juni är flugfiskeårets härligaste tid. Artikel om Danica fiske. Av Johan Klingberg (070930)
   
 
Styrande knutar och kroken Salar
Användandet av styrande knut, kroköglans utformning, vår bindteknik och hur flugan rör sig och fiskar i vattnet hänger ihop med varandra. En bra bindteknik gör att flugans huvud hamnar precis lagom långt bakom kroköglan för att man skall kunna göra en styrande knut. Den styrande knuten möjliggör i sin tur att man kan fiska flugan så att den går rätt i vattnet och inte hamnar i okontrollerad vinkel mot tafsen. Men för att få full kontroll över de olika delstegen krävs att man binder på en krokmodell som är korrekt utformad.
Text & foto: Anders Isberg 2007-07-08
   
 
Test dine egne fluer på følgende måte!  Av Arve Herman Tangen (070513)
   
 
Poxy Buzzers
Fiske med synkende fjærmyggpuppe. "Når du tar inn lina fortere enn 10 minutter per kast er du for rask med din handtvist". Text & foto: Gerben Groustra. (2007-04-30)
   
 
Sundets Blå
Artikel om havsöringfiske på småländska ostkusten. Presentation av flugan Sundets Blå, bunden på finurlig tandemkonstruktion med havets spelande färger. Text & foto: Pelle Klippinge
(070211)
   
 
Lura havsöringen vid väderomslag
Havsöringen påverkas kanske mer än man tror av yttre förändringar som vind, temperatur och lufttryck. Vid en plötslig snöby eller ett vindskifte ökar huggchanserna markant. En barometer, som mäter lufttrycket, kan avslöja tendenserna redanhemma på stugväggen
Av Pelle Klippinge (06-10-07)
   
 
Irländska Loughflugor, Bumbles
Bumble-serien ble fra starten tenkt tit som sjøørretfluer, men blir idag likeså mye brukt til fiske etter brunørret. Det tradisjonelle oppsettet i Irland er en fortom med opphengere og en Bumble som toppflue. Text & foto: Gerben Groustra (06-09-28)
   
 
Flugor för selektiv öring
När landlevande rovdjur jagar sina byten väljer de selektivt ut svaga individer ur flocken. På samma sätt tar öringen helst de insekter som är lättast att fånga. Text & foto Niclas Andersson (060429)
   
 
Vårens första öringfiske
Vårvintern är den längsta tiden på året och i mina tankar är jag ständigt ute vid ån. Men så en dag brakar isflaken plötsligt samman under vårsolen och det är dags för årets första öringfiske. Det är vår igen! Text & foto: Johan Klingberg (060326)
   
 
Höstgädda på stor streamer
Många förknippar säkert gäddfiske med fluga med den period på våren då gäddan är utsvulten och på hugget efter leken. Men även på hösten. När gäddan på nytt kommer in mot stränderna kan man fiska den med en stor streamer på tafsen. Av Anders Forsling. 2006-01-22
   
 
Strandnära höstfiske
När naturen klär sig i höstfärger bjuder regnbågen soliga dagar på ett trivsamt torrflugefiske. Nu patrullerar den ofta bara några meter ut från stranden och kan nås med korta kast. Text & foto: Gunnar Johnson. 2006-01-21
   
 
Nappindikator av CdC
En nappindikator kan vara ovärderlig när manfiskar en nymf eller puppa strax under vattenytan. Men den behöver inte bestå av något bulligt flöte. Text & foto: Niclas Andersson. 2006-01-20
   
 
Västkustens sommaröring
Sommarens havsöring bjuder på ett spännande flugfiske. Under kvällen, natten och tidig morgon går den dessutom mycket strandnära och kan lätt nås med korta kast. Av Niclas Andersson (05-10-02)
   
 
Hasar-fiske med torrfluga
Att en torrfluga alltid måste fiskas med fridrift utan att stripa är en regel med undantag. Text & foto: Johan Klingberg. (05-09-11)
   
 
Hvitvinge - nattsvermeren for nattfiske - og litt til...
Hvitvinge lagde jeg for å være ei praktisk nattflue: Den er lett å se på overflaten på grunn av de lyse vingene, den flyter av seg selv og lager mye lyd fordi den ligger dypt i vannoverflaten. Og den lurer stor fisk.
av André Brun (05-06-13)
   
 
En gråsugga till vårfisket
Gråsuggorna kan lokalt i vissa sjöar - eller delar av en sjö. vara stapelföda för fisken under en del av året. Magundersökningar visar till exempel att öringen i ett av mina hemmavatten hade 90 procent gråsuggor i maginnehållet de första veckorna i maj månad. Fisketeknik, flugbindning. Av Björn Möller (2005-05-29)
   
 
Uppströmsfiske med djupnymf
Uppströms nymffiske kan vara en mycket effektiv teknik, som får nymfen att snabbt sjunka genom det snabbare ytvattnet ner till fisken, där den normalt står i strömlä nära botten. Artikel av Johan Klingberg (05-05-06)
   
Havsöringsfiske i norra Bohuslän Artikel om kustflugfiske i norra Bohuslän, även presentation av ett flertal havsöring flugor. Av Jonas Johansson (05-04-29) 
   
Flugkast som inte finns, Improvisera mera, artikel om kastteknik i "trånga" vatten av Johan Klingberg. (04-11-14)
   
På glid längs älven, artikel om fiske från kanot av Pål Krogvold (04-06-20)
   
Fore and aft', fiske och flugbindningsartikel av Tomas Olson (04-05-16)
   
Stora torrflugor fiske med attraktorflugor, flugbindnings- och fisketeknikartikel av Niclas Andersson (2004-04-06)
   
Uppströms Nymffiske, ett vapen att ta till när fisket går trögt. Artikel av Peter Nilsson (2003-11-15)
   
I Sawyer's fotspår
Artikel om nymffiske, av Björn Möller
2003-11-01
   
Selektivitet
Att fisken stundom blir selektiv i valet av föda, är ett för flugfiskaren betydelsefullt fenomen. Selektiv fisk förekommer dock inte överallt och när som helst. Det är bara under vissa förutsättningar fisken blir selektiv. Av Tomas Olson. Publicerad 2003-05-31
   
Put-and-take
Artikel av Leif Ehnström. Publicerad 2002-12-26
   
Några annorlunda flugfiskar
Ett alternativ till mete. Flugfiske efter div. vitfiskar. Av David Norberg. Publicerad 2002-09-14
   
Tips angående kastträning på land
Av Dan Tjärner. Publicerad 2002-01-25
   
De vanligaste tafstyperna och hur du tillverkar dem
Av Niclas Andersson & Henrik Larsson. Publicerad 2001-09-22
   
Sätt färgkod på dina nymfer
För att lyckas med nymffisket måste man variera förtyngningen efter fiskedjup och strömstyrka. Artikel om att binda och fiska med förtyngda nymfimitationer, av Niclas Andersson. Publicerad 2001-07-02
   
Fiske med kläckare
Kläckare är samlingsnamn på olika typer av flugor avsedda att
fiskas djupt liggande eller hängande i vattnets ytfilm. Artikel om att binda och fiska med kläckarimitaioner, av Henrik Larsson. Publicerad 2001-07-01
   
Vårgäddan - exotisk och nordisk
Artikel om att flugfiska efter gädda tidigt på våren. Av Niclas Andersson. Publicerad  2001-01-21
   
Rollkastet - för fiske i trängda lägen
Kort beskrivning av rollkastet, av Thommy Gustavsson.
Publicerad  2000-07-03
   
Knutar inom flugfisket
Tafsknutar, fluglineknutar, backingknutar, betesknutar m.fl.
   
De vanligaste kastfelen
Artikel av Niclas Andersson där han tillsammans med Leif Stävmo reder ut de vanligaste kastfelen och hur du rättar till dem. (Publicerad 990606)
   
Så fiskar du i "Lillån"
Smååar och bäckar far vi ofta "värdshus förbi" på vår väg till större och namnkunnigare vatten. Det är synd - de små, okända "Lillåarna" kan ge fina fiskeupplevelser när man lärt känna dem och deras speciella miljö.
Artikel av Pelle Klippinge och Gunnar Johnson. (Publicerad 971025)
   
Gräshoppor!
Varje amerikansk flugfiskare har gräshoppsimitationer i sin flugask - kan de fånga fisk även i våra vatten? Jo det kan de - men gräshoppsfiske kräver inte bara bra imitationer, utan även speciell teknik och taktik. Artikel om teknik och taktik vid fiske med gräshoppsimitationer. Mönster och bindbeskrivning av Dave's Hopper.
Av Kenneth Boström och Lennart Bergqvist. (Publicerad 971006)
   
Speys hundraåriga flugkast.
Speykastets stora fördel är att man kan fiska platser med hinder i bakgrunden som är svåra att komma åt med vanliga kast. Detta på grund av att flugan aldrig förs bakom fiskaren, utan istället bara touchar vattenytan vid sidan av densamme. Med hjälp av en stor linbåge i luften utnyttjar man vattenytans friktion mot flugan och tafsen, för att sedan elegant och lättvindigt föra över kraften i ett nytt kast, vinklat ut över älven. Lär dig grunderna för Speykastet.
Artikel av Pelle Klippinge. (Publicerad 970915)
   
Lågvattenstaktik för lax och havsöring
Snustorra sommarmånader med gassande sol har de senaste åren varit en verklig plåga för laxfisket. Vattnet bara sjunker och i de badvarma stillastående poolerna trängs mest gammal ointresserad fisk som är svår att locka till hugg. Chansen till kontakt finns dock alltid och kan förbättras avsevärt om man bara väljer rätt flugstorlek i kombination med en riktig teknik och strategi. Fisketaktik vid lågvatten, vid lax och havsöringfiske i åar och älvar.
Artikel av Pelle Klippinge. (Publicerad 970912)
   
Att kroka lax.
Om krokning av lax på fluga har det under årens lopp skrivits mängder av tänkvärda kapitel och artiklar samtidigt som det är ett ständigt, ibland riktigt hett debattämne laxfiskare emellan. Laxhuggen är som de flesta vet en sparsam företeelser en lika plötslig som tillfällig nyck, som fiskaren naturligtvis vill ta vara på och förvandla till fast fisk.
Artikel av Pelle Klippinge om olika metoder att kroka en lax. (Publicerad 970830)
   
Fiske med gräshoppa
Eftersommaren har sina alldeles speciella insekter. En sådan grupp är gräshopporna, som kan förekomma i stora mängder på gräsmarker i närheten av våra vattendrag. Varma dagar med lite vind blåser de ut över vattnet och tas då gärna av fisken.
Artikel av Gunnar Johnson. (Publicerad 970718)
   
På jakt efter vild bäckröding
De flesta har endast mött bäckrödingen som inplanterad "sjöfisk", men det är först i strömmande vatten den riktigt kommer till sin rätt. Fiske i bäckar och åar efter vild bäckröding.
Artikel av Jan Å Fritzson, (Publicerad 970707)
   
När åsandsländan kläcker...
Åsandsländan, Ephemera danica, är vår största dagslända. Den kläcker i början av juni och kan då under några få, intensiva dagar väcka också åns största öringars intresse. Artikel om fiske vid kläckning av åsandslända. Av Jan Å Fritzson. (Publicerad 970713)
   
En Black and Peacock för regnbågen
Att fiska efter välvuxen regnbåge, som går i ytan och avslöjar sig i ett radband av vakringar, är speciellt spännande. Man ser hela tiden fiskens väg genom vattnet, vilket gör att det här fisket blir mycket engagerande. Det är något helt annat än att söka regnbågen nere vid botten med stora streamers eller montananymfer. Artikel om regnbågsfiske med flugan Black and Peacock Spider. Av Gunnar Johnson. (Publicerad 970626)
   
Gäddkrokodiler
Visst är gäddan en fisk - och fisk kan tas på fluga - eller hur? Men oftast inriktar vi vårt fiske så helt på laxartade fiskar, att vi går blinda för flugfiskets alla övriga möjligheter och stora bredd. Artikel om gäddfiske med flugspö. Av Gunnar Johnson
   
Fiska med flugan Rackelhanen
Kenneth Boström har under årens lopp provat och utarbetat en mängd olika fiskemetoder med Rackelhanen, i följande artikel beskriver han de viktigaste metoderna. Publicerad 1995-12-20
   

  

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2018

Om du har några kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster/redaktör

Mats Sjöstrand



Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Annons för www.settern.se

Annons för fiskeflugor.se

Annons för Bamboorods.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta oss

 

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta oss

 

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta oss

 

















 

Flugfiske, Flyfishing, Flugbindning, fluga, flugor, spö, fiskespö, flugfiskespö, spöbyggnad, vadarstav, spötub, spöfodral, vattenvård, fiskevård, flytying, flies, laxflugor, entomologi, dagslända, nattslända, caddis, mayflies, grafitspö, splitcanespö, grafit, splitcane, spöklinga, städ, bindtråd, metz, hoffman, tuppnacke, spölack, spöring, guiderings, toppögla, spöhandtag, korkhandtag, fiskekurser, kurser i flugfiske, flugfiskekurser, fiskevatten, fiskeresor, flugfiskeresor, fiskesafari, flugfiskesafari, lär dig flugfiska, flugfiskekurs, öring, lax, salmon, harr, stalling, trout, örret, havsöring, salmo trutta, salmo salar, binda flugor, fiskeredskap, rullfäste, grafitklinga, travelpack, spöreparationer, spörenoveringar, garrison, big horn river, yellowstone, flugfiskeskola, flugmönster, bindbeskrivning, regnbåge, fisketaktik, kläckningperioder, flugimitationer, imitationer, danica, vulgata, ephemera danica, ephemera vulgata, svenska flugan serie, flugfiskelitteratur, flugfiskeböcker, fiskeböcker, presentationsteknik, mörrumsån, puppa, husmask, larv, gudebrod, fiske, dubbing, fly-rite, polygarn, polypropylengarn, flugfiske, flugfiske, flugfiskare, flugfiskarna, indianfiske, fiska danskt, vak, fiskevak, öringvak, laxfiske, thymallus thymallus, röding, flugfiska